Η Κίνα αποσύρεται από μεγάλο έργο για την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου

0

Η Κίνα διέκοψε τη συμμετοχή της σε ένα project για την ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου σε σχέση με τον έλεγχο της φυσικής υποδομής που είναι υπεύθυνη για την παγκόσμια διαδικτυακή κίνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, δύο από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους της Κίνας, η China Telecom και η China Mobile, απέσυραν την επένδυση τους, που θα έφτανε στο 20% του συνόλου, αφού μια αμερικανική εταιρεία επιλέχθηκε να κατασκευάσει το καλώδιο αντί της Hengtong Marine.

Η έξοδός τους από το project -που φέρει την ονομασία Sea-Me-We 6, εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια και έχει ως στόχο την τοποθέτηση ενός καλωδίου μήκους 19.200 χιλιομέτρων που θα συνδέει τη νοτιοανατολική Ασία με τη δυτική Ευρώπη- φέρνει στην επιφάνεια την εντεινόμενη διαμάχη μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για το ποιος κατασκευάζει και κατέχει την υποδομή που στηρίζει το παγκόσμιο διαδίκτυο.

Η αποχώρηση της China Mobile και της China Telecom αποτελεί, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, μια ένδειξη ενίσχυσης των εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Ένα άλλο μέλος της κοινοπραξίας περιέγραψε τη συμμετοχή του ως «σημαντική αλλά όχι κρίσιμη». Η China Unicom, μια πολύ μικρότερη κρατική εταιρεία, εξακολουθεί να συμμετέχει με μια απροσδιόριστη επένδυση στο έργο, το οποίο αναμένεται πως θα ολοκληρωθεί το 2025.

Σημειώνεται πως, από το 2020, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να παρέχουν άδεια για πολλά υποθαλάσσια τηλεπικοινωνιακά καλώδια που αφορούσαν κινεζικές εταιρείες ή συνέδεαν απευθείας τις ΗΠΑ με την ηπειρωτική Κίνα ή το Χονγκ Κονγκ, επικαλούμενες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Share.

Comments are closed.