Παρασκευή, 31 Μαρτίου

Chipsets: Ολλανδία και Ιαπωνία συμφωνούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Κίνας

0

Η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να κατέληξε σε συμφωνία με την Ολλανδία και την Ιαπωνία, με στόχο τον περιορισμό της πρόσβασης της Κίνας σε προηγμένα μηχανήματα κατασκευής chipset.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, αξιωματούχοι από τις δύο χώρες συμφώνησαν να εφαρμόσουν ορισμένους από τους ίδιους ελέγχους στις εξαγωγές που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο, ώστε να εμποδίσουν εταιρείες όπως η Nvidia να προσφέρουν τις νεότερες τεχνολογίες τους στην Κίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω της συγκεκριμένης συμφωνίας θα επιβληθούν έλεγχοι εξαγωγών σε εταιρείες που παράγουν συστήματα λιθογραφίας, συμπεριλαμβανομένων των ASML και Nikon.

Το Bloomberg σημειώνει ότι οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Ιαπωνία δεν σχεδιάζουν να ανακοινώσουν δημόσια τη συμφωνία. Επιπλέον, η εφαρμογή της θα μπορούσε να χρειαστεί «μήνες», όσο οι χώρες εργάζονται για να καταλήξουν στις νομικές λεπτομέρειες.

«Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, εδώ και πολύ καιρό, αλλά δεν τις επικοινωνούμε. Και αν προκύψει κάτι από αυτό, είναι αμφίβολο αν θα γίνει πολύ ορατό», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte την Παρασκευή, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

Το deal αναμένεται πως θα καλύπτει «τουλάχιστον» ορισμένα από τα μηχανήματα της ASML. Από πέρυσι, η ASML είναι η μόνη εταιρεία στον κόσμο που παράγει μηχανές extreme ultraviolet lithography (EUV), που απαιτούνται από τους κατασκευαστές chipset για την παραγωγή ημιαγωγών 5nm και 3nm, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στα πιο πρόσφατα smartphone και υπολογιστές.

Η αποκοπή της Κίνας από τα προϊόντα της ASML αποτελεί, επί της ουσίας, μια προσπάθεια της κυβέρνησης Biden να «παγώσει» την εγχώρια βιομηχανία. Το περασμένο καλοκαίρι, τα κινεζικά κρατικά μέσα ανέφεραν ότι η SMIC, ο κορυφαίος κινεζικός κατασκευαστής ημιαγωγών, είχε ξεκινήσει την μαζική παραγωγή chipset 14 nm, αλλά και την παραγωγή στα 7 nm χωρίς πρόσβαση σε ξένο εξοπλισμό κατασκευής τσιπ.

Η Κίνα είπε ότι η SMIC εργάζεται για την κατασκευή ημιαγωγών 5nm, αλλά δεν είναι σαφές πώς θα το κάνει η εταιρεία χωρίς πρόσβαση στα προϊόντα της EUV.

Share.

Comments are closed.