Η Meta κλείνει το τμήμα που ανέπτυσσε projects για το connectivity

0

Η Meta αλλάζει στρατηγική και απομακρύνει τους πόρους που είχε διαθέσει στο τμήμα το οποίο ανέπτυσσε έργα γύρω από τη συνδεσιμότητα – και που έφερε τον τίτλο «Connectivity».

Για σχεδόν 10 χρόνια, αυτό αποτέλεσε την «έδρα» των πειραματικών προσπαθειών της πρώην Facebook γύρω από το διαδίκτυο και τις τηλεπικοινωνίες: από δορυφόρους έως drones και από εφαρμογές έως και πιο «παραδοσιακές» τηλεπικοινωνιακές υποδομές.

Όπως έγινε γνωστό, το προσωπικό και τα έργα της Meta Connectivity θα απορροφηθούν από τα τμήματα Infrastructure και Central Products της εταιρείας.

Η «γέννηση» αυτού του τμήματος μπορεί να εντοπιστεί πριν από περίπου δέκα χρόνια, όταν η Facebook προσπαθούσε να επιδοτήσει διαδικτυακές συνδέσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες και περιοχές. Οι πρωτοβουλίες Internet.org και Free Basics θα παρείχαν δωρεάν πρόσβαση στο Facebook και σε ορισμένες άλλες υπηρεσίες, σε μέρη όπου το κόστος για μια σύνδεση είναι υψγηλό.

Το 2015, η Facebook αποκάλυψε τα σχέδια της για την ανάπτυξη ενός drone με την ονομασία Aquila, το οποίο θα χρησιμοποιούσε λέιζερ για να προσφέρει τηλεπικοινωνιακές δυνατότητες. Παράλληλα, υπήρξε και μια πρώιμη απόπειρα για την ανάπτυξη ενός συστήματος δορυφορικής συνδεσιμότητας το οποίο θα λειτουργούσε σε χαμηλή τροχιά.

Την ίδια στιγμή, η Meta εργαζόταν και πάνω σε πιο «παραδοσιακά» projects. Όπως σε εκείνη τη συνεργασία της με το Telecom Infra Project, για την ανάπτυξη νέου λογισμικού, υλικού και προτύπων, που θα έκαναν τη λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων πιο εύκολη και πιο προσιτή.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, παραμένει άγνωστο εάν θα υπάρξουν projects του πρώην τμήματος Connectivity που θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να λαμβάνουν χρηματοδότηση.

Φωτογραφία από Nokia621 υπό Creative Commons

Share.

Comments are closed.