Ο ταϊβανέζικος κολοσσός TSMC επενδύει 40 δισ. για «αμερικάνικα» chipset

0

Η ταϊβανέζικη TSMC ανακοίνωσε ότι θα υπερτριπλασιάσει την επένδυση που θα πραγματοποιήσει στην Αριζόνα, φτάνοντας στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Η συγκεκριμένη γίνεται, έτσι, μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Joe Biden, επισκέφθηκε και χαιρέτησε το έργο, με τα ΜΜΕ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού να αναφέρονται σε μια σημαντική «νίκη» για την κυβέρνηση, μετά τα ζητήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που διατάραξαν την οικονομία των ΗΠΑ στις αρχές της προεδρίας Biden.

«Παιδιά, η αμερικανική παραγωγή επέστρεψε», είπε ο Biden σε μια ομιλία που πραγματοποίησε με φόντο το νέο εργοστάσιο ντυμένο με μια αμερικανική σημαία και ένα μεγάλο πανό που έγραφε «A Future Made in America Phoenix, AZ».

Ο Mark Liu, πρόεδρος της TSMC, αναφέρθηκε σε ετήσια έσοδα 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων -όταν ανοίξουν τα δύο εργοστάσια κατασκευής chipset- προσθέτοντας ότι οι πελάτες της εταιρείας θα έχουν ετήσιες πωλήσεις 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων από προϊόντα που θα χρησιμοποιούν chipset τα οποία θα κατασκευάζονται εκεί.

Η Apple, η Nvidia και η AMD, που αποτελούν μεγάλους πελάτες της TSMC, δήλωσαν ότι αναμένουν πως τα chipset που χρησιμοποιούν θα κατασκευάζονται στα νέα εργοστάσια. «Συνεργαζόμαστε με την TSMC για να κατασκευάσουμε τα chip που βοηθούν στην τροφοδοσία των προϊόντων μας σε όλο τον κόσμο. Και ανυπομονούμε να επεκτείνουμε αυτή τη δουλειά τα επόμενα χρόνια, καθώς η TSMC αποκτά νέες και βαθύτερες ρίζες στην Αμερική», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook.

Η νέα μονάδα, που έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει το 2024, θα παράγει, τελικά, ένα πιο προηγμένο chipset από αυτό που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Η TSMC είπε ότι θα κατασκευάσει και μια δεύτερη εγκατάσταση σε κοντινή απόσταση, με στόχο την παραγωγή των λεγόμενων τσιπ 3 νανόμετρων -τα πιο προηγμένα που παράγονται αυτή τη στιγμή- έως το 2026.

Η διευρυμένη επένδυση της TSMC στην Αριζόνα είναι η νεότερη σε μια σειρά σημαντικών επενδύσεων που ανακοινώθηκαν από κατασκευαστές, από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος CHIPS και Science Act το καλοκαίρι. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η IBM, η Micron Technology και η Wolfspeed Inc.

Share.

Comments are closed.