Επενδύσεις 286,6 εκατ. ευρώ σε FTTH από ΟΤΕ και Nova με την αρωγή του Ταμείου Ανάκαμψης

0

Δύο από τις μεγαλύτερες δανειακές συμβάσεις που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης είναι αυτές του ΟΤΕ και της θυγατρικής της Wind – Nova, Hellenic Openfiber.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε χθες στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, για το σύνολο των δανειακών συμβάσεων που υπογράφηκαν έως την 31η.10.2022, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»., οι επενδύσεις σε οπτικές ίνες από τους δύο προαναφερόμενους παρόχους είναι συνολικού ύψους 286,6 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η επένδυση του ΟΤΕ (που αποτελεί τμήμα του συνολικού επενδυτικού του προγράμματος ύψους 3 δις. ευρώ) με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ύψους 187,5 εκατ. και αφορά οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH) και έργα υποδομής ευρυζωνικού δικτύου σε περιοχές εκτός των Αθηνών και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Τα ίδια κεφάλαια είναι 37,5 εκατ. το εμπορικό δάνειο από την EBRD 56,2 εκατ. και το δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης 93,7 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση της Hellenic Openfiber είναι ύψους 99,1 εκατ., με ίδια συμμετοχή 19,8 εκατ. εμπορικό δάνειο από τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα 29,7 εκατ. και δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης, 49,5 εκατ. ευρώ. Αφορά, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, την ανάπτυξη σταθερού ευρυζωνικού δικτύου υψηλής χωρητικότητας Νέας Γενιάς (NGA) σε 40 αστικά κέντρα της Ελλάδας και συγκεκριμένα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αργολίδα, Αρκαδία, Ηλεία, Κορινθία, Μεσσηνία και Ηράκλειο Κρήτης.

Συνολικά μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα είχαν υπογραφεί 41 δανειακές συμβάσεις για επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ και εκτός από τις προαναφερόμενες υπάρχουν και αρκετές που αφορούν την ψηφιοποίηση ιδιωτικών εταιρειών:

Ο Σκλαβενίτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του (εξοπλισμός και υπηρεσίες πληροφορικής) θα πραγματοποιήσει επένδυση 41 εκατ. ευρώ.

Τα ΕΛΠΕ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών θα επενδύσει 41,7 εκατ. ευρώ.

Το Public θα υλοποιήσει επένδυση 18,6 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εσωτερικών υποδομών και των ψηφιακών δυνατοτήτων του οργανισμού (Operational Excellence) καθώς και για την αναβάθμιση του πελατοκεντρισμού (Customer Centricity).

Η Παγκρήτια Τράπεζα θα επενδύσει 2 εκατ. ευρώ για τον μετασχηματισμό και την ψηφιοποίηση των υφιστάμενων συστημάτων της καθώς και για την ένταξη νέων υπηρεσιών στο ενεργητικό της.

Η ναυτιλιακή εταιρεία Attica θα πραγματοποιήσει επένδυση 13,3 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση υφιστάμενων συστημάτων σε 20 πλοία του Ομίλου και την ψηφιοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών της.

Share.

Comments are closed.