Απειλές για χτυπήματα σε δορυφόρους: «Πόλεμος» δηλώσεων από Ρωσία & ΗΠΑ

0

Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε τη Μόσχα να μην καταρρίψει αμερικανικούς δορυφόρους, μετά από απειλές από την πλευρά της Ρωσίας, σύμφωνα με τις οποίες ο συγκεκριμένος τεχνολογικός εξοπλισμός θα μπορούσε να βρεθεί στο στόχαστρο της.

«Θα έλεγα απλώς ότι οποιαδήποτε επίθεση στις υποδομές των ΗΠΑ θα απαντηθεί και θα αντιμετωπιστεί με μια κατάλληλη απάντηση σε σχέση με την απειλή που αποτελεί για τις υποδομές μας», δήλωσε την Πέμπτη ο διευθυντής επικοινωνίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, John Kirby.

Νωρίτερα, ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι οι εμπορικοί δορυφόροι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και των συμμάχων τους θα μπορούσαν να γίνουν «νόμιμοι στόχοι» για τη Ρωσία, εάν συμμετείχαν στον πόλεμο με την Ουκρανία.

«Η σχεδόν πολιτική υποδομή μπορεί να είναι νόμιμος στόχος για αντίποινα», τόνισε ο Konstantin Vorontsov, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος μη διάδοσης και ελέγχου των όπλων του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

«Μιλάμε για τη συμμετοχή εξαρτημάτων της μη στρατιωτικής διαστημικής υποδομής, συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, σε ένοπλες συγκρούσεις», φέρεται να είπε ο Vorontsov στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δορυφορικές εταιρείες, αν και ο Elon Musk είπε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η SpaceX θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τη λειτουργία της υπηρεσίας Starlink στην Ουκρανία, επικαλούμενος την ανάγκη για «καλές πράξεις».

Ο Musk είπε την περασμένη εβδομάδα ότι το Starlink δεν έχει λάβει καμία χρηματοδότηση από το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας. Τα τερματικά Starlink χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία τόσο από τον στρατό όσο και από τον άμαχο πληθυσμό.

Share.

Comments are closed.