Το Κατάρ ετοιμάζει επένδυση 2,5 δισ. δολαρίων στις τηλεπικοινωνίες

0

Το Κατάρ βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την απόκτηση μετοχών αξίας περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του μεγαλύτερου παρόχου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας της Αιγύπτου, αλλά και άλλων εταιρειών.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, βάσει της συμφωνίας, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η Qatar Investment Authority θα εξαγοράσει το 20% της Vodafone Egypt από την Telecom Egypt.

Το QIA αποτελεί κρατικό επενδυτικό ταμείο και εποπτεύει περιουσιακά στοιχεία περίπου 445 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι πηγές δεν αναφέρθηκαν στις υπόλοιπες εταιρείες που αναμένεται πως θα εξαγοραστούν, λέγοντας μόνο ότι δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Αιγύπτου.

Η κρατική Telecom Egypt, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1854 με την πρώτη τηλεγραφική γραμμή που σύνδεσε το Κάιρο με την Αλεξάνδρεια, εξαγόρασε το 45% των μετοχών της Vodafone Egypt, ώστε να αποκτήσει στρατηγική βάση στην αγορά των κινητών τηλεπικοινωνιών, πριν ιδρύσει τον δικό της πάροχο, την WE, το 2017.

Ο βρετανικός Όμιλος Vodafone κατέχει το 54,9 τοις εκατό των μετοχών της Vodafone Egypt. Αν και υπήρξε πέρυσι συμφωνία για την πώληση του πλειοψηφικού μεριδίου της στη θυγατρική της Vodacom Group έναντι 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η συναλλαγή δεν έχει κλείσει.

Το Κατάρ βρίσκεται μεταξύ των πλουσιότερων χωρών του κόσμου λόγω των άφθονων αποθεμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει. Η κυβέρνηση της χώρας προχωρά στη λήψη στρατηγικών επιλογών για να διαφοροποιήσει την οικονομία, καθώς τα αποθέματα εξαντλούνται και ο κόσμος απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα.

Share.

Comments are closed.