Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Xavier Niel αποκτά το 2,5% της Vodafone

0

Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Xavier Niel απέκτησε το 2,5 τοις εκατό της βρετανικής Vodafone.

Ο Niel, ο οποίος απέκτησε το μερίδιο μέσω της επενδυτικής του, της Atlas Investissement, έδειξε τις προθέσεις του σε μια δήλωση που ανέφερε ότι «υπάρχουν ευκαιρίες να επιταχυνθεί ο εξορθολογισμός του αποτυπώματος της Vodafone και ο διαχωρισμός των περιουσιακών στοιχείων υποδομής», αλλά και να βελτιωθεί η κερδοφορία.

Η απροσδόκητη κίνηση σε σχέση με την Vodafone έρχεται αφότου ο Niel έβγαλε από το χρηματιστήριο τον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό iliad Group Iliad και αύξησε τον ρυθμό των εξαγορών στην Πολωνία και αλλού, με στόχο να φτάσει τους περίπου 50 εκατομμύρια ενεργούς συνδρομητές και τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα.

Μένει να φανεί αν ο δισεκατομμυριούχος θα αυξήσει το μερίδιο του ή θα ζητήσει εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, αν και έχει ήδη ήδη δείξει ότι ενεργεί σαν ακτιβιστής επενδυτής. Το 2020 απέκτησε ένα μικρό μερίδιο στον γαλλικό όμιλο ακινήτων Unibail και στη συνέχεια μεγάλωσε το ποσοστό του, ενεργώντας με έναν σύμμαχο του για να εκδιώξει τον διευθύνοντα σύμβουλο, να αλλάξει τη στρατηγική του ομίλου και να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο.

Το μερίδιο του 2,5 τοις εκατό που περνά στα «χέρια» της Atlas αξίζει περίπου 856 εκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές. Σημειώνεται πως η Vodafone απέρριψε τον Φεβρουάριο μια προσφορά 11 δισ. ευρώ για την ιταλική της δραστηριότητα από την Iliad, έναν πάροχο που δραστηριοποιείται στη Γαλλία, την Ιταλία και την Πολωνία και που ανήκει στον Niel και το private equity fund Apax.

Η επένδυση του Niel στη Vodafone έρχεται αφότου ένας άλλος Γάλλος δισεκατομμυριούχος των τηλεπικοινωνιών, ο Patrick Drahi, απέκτησε σταδιακά μερίδιο 18% στην BT πέρυσι. Αυτό πυροδότησε εικασίες ότι ο βετεράνος dealmaker θα προσπαθούσε να αποσπάσει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας.

Share.

Comments are closed.