Παράταση μέχρι και τον Σεπτέμβριο στο κουπόνι ενίσχυσης της ζήτησης για FTTH

0

Παράταση 6 μηνών (μέχρι και τον Σεπτέμβριο) στο υφιστάμενο πρόγραμμα επιδότησης της ζήτησης για τις συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home – FTTH) νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ύψους 50 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Από το Super Fast Broadband (SFBB) όπως ονομάζεται το πρόγραμμα – δράση, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής, έχουν επωφεληθεί περίπου 105 χιλ. συνδρομητές, δηλαδή έχουν «καεί» περί τα 37,8 εκατ. ευρώ. Ξεκίνησε το 2018, ουσιαστικά όμως κινήθηκε ικανοποιητικά το 2021, ενώ θα έληγε στο τέλος του τρέχοντος μηνός.

Το SFBB είναι σημαντικό για την διείσδυση των συνδέσεων FTTH αφού περίπου 95% των συνδέσεων που υλοποιούνται είναι με τη χρήση του κουπονιού που προσφέρει (360 ευρώ για κάθε σύνδεση, τέλη εγκατάστασης και μηναία τέλη για δύο χρόνια).

Υπό διαπραγμάτευση με την ΕΕ βρίσκεται η επέκταση του προαναφερόμενου προγράμματος κατά 50 εκατ. ευρώ, όπως και η δράση της επιδότησης της δομημένης καλωδίωσης σε κτήρια (περίπου 120 χιλ.) για να διευκολύνεται η εγκατάσταση οπτικών ινών σε κάθε σπίτι, υπό την ονομασία Fiber Readiness, συνολικού προϋπολογισμού 162,8 εκατ. ευρώ, με ΦΠΑ (131,3 εκατ. χωρίς) η οποία έχει συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η ΕΕ εξετάζει αν τα παραπάνω εμπίπτουν στην κατηγορία των κρατικών ενισχύσεων, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως με τα στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να εκτιμούν ότι εν τέλει θα προχωρήσουν.

Share.

Comments are closed.