Κλείνουν 62 domain names πειρατικής αναμετάδοσης περιεχομένου

0

Το πρώτο χτύπημα κατά της παράνομης αναμετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων (και γενικότερα του περιεχομένου της συνδρομητικής τηλεόρασης) δόθηκε χθες από την Επιτροπή για τη Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΠΠΙ).

Με εντολή της ΕΔΠΠΙ όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου καταχωρημένοι στο Μητρώο Παρόχων Δικτύων και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της ΕΕΤΤ (Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) υποχρεούνται να διακόψουν άμεσα την πρόσβαση σε 62 ονόματα χώρου (domain names) που λειτουργούν πειρατικά.

Στην απόφαση της Επιτροπής αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι νόμιμες πλατφόρμες (Cosmote TV Nova, κλπ.) σημειώνουν σημαντικές απώλειες εσόδων, της τάξεως των 215,5 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της διόγκωσης των εν λόγω παράνομων δραστηριοτήτων. Η απώλεια του δημοσίου από τον ΦΠΑ εκτιμάται σε περίπου 51,7 εκατ. ευρώ.

Βάσει μελέτης που ετέθη υπόψη της τον περασμένο Ιούλιο οι χρήστες που έχουν αποκτήσει παράνομη πρόσβαση στις προστατευόμενες συνδρομητικές υπηρεσίες υπερβαίνουν τους 400.000.

Να σημειωθεί ότι οι συνδρομητικές πλατφόρμες προσκόμισαν στην ΕΔΠΠΙ δειγματοληπτικά φωτογραφικές απεικονίσεις και μαγνητοσκόπηση (video) της λειτουργίας των παράνομων portals, σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες κατά τις οποίες αυτά αναμετάδωσαν χωρίς άδεια ποδοσφαιρικούς αγώνες ταυτόχρονα με τη διενέργειά τους.

Η παραβίαση πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο και απευθείας θέαση (video streaming), μέσω ειδικών συσκευών – αποκωδικοποιητών (π.χ. android boxes), τις οποίες προμηθεύουν έναντι χρηματικού ανταλλάγματος στους ενδιαφερομένους χρήστες – πελάτες τους, οι ιδιοκτήτες – διαχειριστές των παράνομων διαδικτυακών πυλών, συνήθως μέσω ενδιάμεσων μεταπωλητών. Οι συσκευές αυτές, παρέχονται με προεγκατεστημένο λογισμικό και ειδική διαμόρφωση ώστε συνδεόμενες σε οποιαδήποτε τηλεοπτική συσκευή, να δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη τους να παρακολουθεί παράνομα περιεχόμενο της νόμιμης συνδρομητικής.

Share.

Comments are closed.