Στους δήμους 320 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες «έξυπνης πόλης»

0

Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 320 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθούν υπηρεσίες «έξυπνης πόλης» στους 332 δήμους της χώρας που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να εκσυγχρονιστούν.

Όπως είπε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, από το βήμα του τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης στη Θεσσαλονίκη «θα διαμορφωθεί ένα μενού επιλογών, τεχνολογικών επιλογών με καθορισμένο προϋπολογισμό. Η μικρότερη χρηματοδότηση για τους μικρούς δήμους θα είναι 100.000 ευρώ. Άρα ο καθένας με βάση τις ανάγκες του θα μπορεί να επιλέξει συγκεκριμένες λύσεις, οι οποίες αφορούν τους πολίτες του».

Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει προβλεφθεί κονδύλι 90 εκατ. ευρώ για τους 16 δήμους άνω των 100.000 κατοίκων, στους οποίους, όπως είπε ο υπουργός, «έχουν προστεθεί και τα Τρίκαλα επειδή έχουν αποκτήσει μία εμβέλεια, η οποία είναι ευρύτερα γνωστή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως καλό παράδειγμα και όλοι οι υπόλοιποι δήμοι θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ. Συνολικά μιλάμε για ένα συνολικό πακέτο 320 εκατ. ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη μέχρι το 1ο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς θα είναι στον αέρα οι προσκλήσεις και τα προτεινόμενα προγράμματα – οι τομείς που θα επιλέξουν οι δήμοι θα αφορούν: κοινωνική πολιτική, απασχόληση και υγεία, παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός, περιβάλλον, υποδομές, αγροτική ανάπτυξη, μεταφορές μεταποίηση, εμπόριο, τουρισμός, δημοτική αστυνομία, εξυπηρέτηση του πολίτη, οικονομική διαχείριση των δήμων, διοικητική λειτουργία των δήμων.

Share.

Comments are closed.