Η Vodafone εντάχθηκε στον Ευρωπαϊκό Πράσινο Ψηφιακό Συνασπισμό

0

Σε υποστήριξη του Πράσινου και Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ΕΕ, η Vodafone σήμερα ανακοίνωσε ότι είναι υπερήφανη που έγινε ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Ψηφιακού Συνασπισμού. Αυτός ο Συνασπισμός φέρνει εταιρείες, όπως η δική μας στο ίδιο τραπέζι με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους εμπειρογνώμονες, με στόχο να βοηθήσουν στην προώθηση και την εφαρμογή των επενδύσεων ψηφιακών λύσεων κατά της κλιματικής αλλαγής.

Τι είναι ο Ευρωπαϊκός Πράσινος Ψηφιακός Συνασπισμός

Τα εταιρικά μέλη του Συνασπισμού (μια ομάδα εταιρειών τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας) υπογράφουν δήλωση με την οποία δεσμεύονται να θέσουν από κοινού ένα πρότυπο για τη χρήση του άνθρακα και να συνεργαστούν με άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως οι μεταφορές, η ενέργεια και η γεωργία, για να «ξεκλειδώσουν» τη δύναμη των πράσινων, ψηφιακών τεχνολογιών.

Παράλληλα με την έναρξη του Συνασπισμού, τα κράτη μέλη της ΕΕ ανέλαβαν τη δέσμευση να επιταχύνουν τον πράσινο ψηφιακό μετασχηματισμό αξιοποιώντας τους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν, ενός βασικού εργαλείου που θα βοηθήσει την ΕΕ να αναδειχθεί ισχυρότερη και πιο ανθεκτική μετά την κρίση.

Γιατί η Vodafone συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Πράσινο Ψηφιακό Συνασπισμό

Στη Vodafone πιστεύουμε ότι η επιχειρηματική επιτυχία δεν πρέπει να αποβεί σε βάρος του περιβάλλοντος και ότι μπορούμε να βοηθήσουμε την κοινωνία να απαλλαγεί από τον άνθρακα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε θέσει στόχους μείωσης έως το 2030 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίοι στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, και δεσμευτήκαμε να επιτύχουμε μηδενικές εκπομπές έως το 2040. Έχουμε δεσμευτεί επίσης να συνδράμουμε στη μείωση εκπομπών 350 εκατ. τόνων άνθρακα έως το 2030, μέσω λύσεων IoT για επιχειρήσεις.

Η σημερινή ανακοίνωση υποστηρίζει περαιτέρω τον στόχο μας να οικοδομήσουμε και να υποστηρίξουμε μια ψηφιακή κοινωνία που ενισχύει την κοινωνικοοικονομική πρόοδο και την ένταξη όλων σε αυτήν.

Μόνον μέσω της συνεργασίας μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τον φιλόδοξο στόχο της Ευρώπης να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη μιας βιώσιμης, πιο περιεκτικής ψηφιακής κοινωνίας για όλους. Αυτή η συμμαχία είναι μια μοναδική ευκαιρία για τις επιχειρήσεις, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις για να κάνουν ακριβώς αυτό – και είμαστε έτοιμοι να παίξουμε το δικό μας ρόλο.

Η πορεία προς το «καθαρό μηδέν»: η αντιμετώπιση του αποτυπώματος άνθρακα της Vodafone

Το μεγαλύτερο μερίδιο του αποτυπώματος άνθρακα της Vodafone προέρχεται από τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Το αντιμετωπίζουμε τόσο γρήγορα όσο μας επιτρέπει η υποδομή και το κανονιστικό πλαίσιο και εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα αυξηθεί παρά την τεράστια αύξηση της ζήτησης data στα δίκτυά μας.

Έως τον Ιούλιο του 2021, το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούμε για το ευρωπαϊκό μας Gigabit δίκτυο, θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές και αυτό θα επεκταθεί και στο παγκόσμιο δίκτυό μας έως το 2025.

Αντιμετωπίζουμε επίσης και τις εκπομπές που βρίσκονται εκτός του άμεσου ελέγχου μας, όπως εκείνες της αλυσίδας εφοδιασμού μας. Η Vodafone αξιολογεί πλέον τους προμηθευτές βάσει των δεσμεύσεών τους για το περιβάλλον και παρέχει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις προμηθευτές της επιπλέον καθοδήγηση σχετικά με τις βιώσιμες πρακτικές.

Πώς η ψηφιοποίηση μπορεί να βοηθήσει άλλους τομείς να γίνουν πιο βιώσιμοι;

Η συνδεσιμότητα και οι ψηφιακές λύσεις μπορούν να στηρίξουν τις ευρωπαϊκές και βιομηχανικές φιλοδοξίες για κλιματική δράση. Στη Vodafone, δεσμευτήκαμε να βοηθήσουμε τους εταιρικούς πελάτες μας να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 350 εκατομμύρια τόνους έως το 2030 – το ισοδύναμο του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα της Ιταλίας το 2019 – εφαρμόζοντας νέες τεχνολογίες και ψηφιακές λύσεις.

Οι ΙοΤ τεχνολογίες μας για την αυτοκίνηση προσφέρουν εξοικονόμηση στην κατανάλωση καυσίμου έως και 30% για τους στόλους των εταιρικών πελατών μας, συμβάλλοντας στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης διαδρομών, της συντήρησης οχημάτων και της αποδοτικότερης οδηγικής συμπεριφοράς.

Και για τις επιχειρήσεις στον γεωργικό τομέα, οι ΙοΤ λύσεις μας μπορούν να μετρήσουν την υγρασία, την ποιότητα του εδάφους και την απορρόφηση νερού, επιτρέποντας στους αγρότες να χρησιμοποιούν άρδευση και λιπάσματα πολύ πιο αποτελεσματικά.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα της δουλειάς μας σε αυτόν τον τομέα, αλλά το καθένα δείχνει τη συμβολή των ψηφιακών λύσεων και της συνδεσιμότητας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

O Nick Read, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Vodafone δήλωσε:

«Η Vodafone είναι υπερήφανη που έγινε ιδρυτικό μέλος στον Ευρωπαϊκό Πράσινο Ψηφιακό Συνασπισμό. Ως η μεγαλύτερη εταιρεία σταθερής και κινητής στην Ευρώπη, η Vodafone αναγνωρίζει τον ρόλο – κλειδί που διαδραματίζουν τα ψηφιακά δίκτυα και τεχνολογίες στην αντιμετώπιση των θεμάτων του κλίματος που ζούμε σήμερα. Η ψηφιοποίηση είναι κλειδί για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αποτελεσματικότερη χρήση φυσικών πόρων, τη βελτιωμένη απόδοση και τη δημιουργία μίας κυκλικής οικονομίας. Επενδύοντας στην ψηφιακή διασύνδεση και συνεργαζόμενοι με τη βιομηχανία και την πολιτική, μπορούμε να επιτύχουμε μία καλύτερη ανοικοδόμηση για την Ευρώπη και τους πολίτες της.

Ο Ευρωπαϊκός Πράσινος Ψηφιακός Συνασπισμός βλέπει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο εν δράσει ανάμεσα σε επιχειρήσεις, ευρωπαϊκούς θεσμούς και κυβερνήσεις που θα λειτουργήσει ως φόρουμ, το οποίο θα εστιάσει στην απελευθέρωση της δύναμης των ψηφιακών τεχνολογιών, έχοντας ως στόχο την πραγματοποίηση του Green Deal της Ευρώπης, σε συνεργασία με άλλους τομείς. Πέρυσι, τον Ιούλιο, δεσμευτήκαμε να βοηθήσουμε τους εταιρικούς μας πελάτες να μειώσουν τους ρύπους τους κατά 350 εκατ. τόνους παγκοσμίως έως το 2030. Επίσης, θέσαμε έναν στόχο μείωσης ρύπων, ο οποίος στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, έως το 2030, αλλά και δηλώσαμε τη φιλοδοξία μας για μηδενικές εκπομπές έως το 2040. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στο να υποστηρίξουμε την Ευρώπη στη φιλοδοξία της να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050».

Share.

Comments are closed.