Διαφοροποιήθηκε το σωματείο της Cosmote έναντι της ΟΜΕ ΟΤΕ

0

Με στόχο τη διατήρηση των όρων της υφιστάμενης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που λήγουν 30-12-2019 για τους εργαζόμενους στην Cosmote, κατά το χρονικό διάστημα των διαπραγματεύσεων, υπογράφηκε συμφωνία την Παρασκευή μεταξύ της διοίκησης της Cosmote και του Συλλόγου των Εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, για το διάστημα του τριμήνου των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση νέας ΣΣΕ, όπως αυτό ορίζεται από το νόμο και μέχρι την 31-3-2020, ισχύει για τους εργαζόμενους στην Cosmote η διατήρηση των μισθολογικών κλιμακίων στα επίπεδα του 2019 (με ισχύ από 31-12-2019) και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας (με ισχύ από 1-1-2020).

Θεωρητικά αν δεν αλλάξει κάτι οι εργαζόμενοι στην ΟΤΕ ΑΕ για τους οποίους δεν υφίσταται παρόμοια συμφωνία παύουν να έχουν την διασφάλιση των θέσεων εργασίας από 30-12-2019.

Για σήμερα στο μεταξύ η ΟΜΕ ΟΤΕ, η οποία όπως είναι γνωστό έχει προκηρύξει πολυήμερη απεργία (21-12-2019 μέχρι και 12-1-2020) έχει ανακοινώσει απεργιακή συγκέντρωση στο Μέγαρο.

Για την εξέλιξη αυτής της πρωτοφανούς απόφασης της Ομοσπονδίας να προχωρήσει σε τόσες μέρες απεργία εν μέσω μάλιστα της εορταστικής περιόδου τα βασικά σενάρια συνοψίζονται σε δύο: Το πρώτο είναι η κατάσταση να εκτονωθεί και η ΟΜΕ ΟΤΕ να πάει σε διαπραγματεύσεις για νέα ΣΣΕ και το δεύτερο δύο πλευρές να αργήσουν να συναντηθούν.

Όπως εκτιμάται το κόστος της επαναφοράς των μισθών στο επίπεδο πριν τις μειώσεις που συμφωνήθηκαν με ΣΣΕ δεν είναι υψηλό (υπολογίζεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ) και ως εκ τούτου είναι το λιγότερο που απασχολεί τη διοίκηση του ΟΤΕ. Άλλωστε σε περίπτωση που τελικά δεν υπογραφεί ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ (και συγκεκριμένα ένα τμήμα τους) θα είναι στον αέρα μια σειρά από παροχές, όπως είναι το επίδομα για τον παιδικό σταθμό. Και μπορεί η διοίκηση να μην τα αφαιρέσει από τους εργαζόμενους, όμως είναι σημαντικό ότι δεν θα βασίζονται πλέον σε ΣΣΕ.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί όμως το θέμα με τους 8 εργαζόμενους στις υπηρεσίες φύλαξης οι θέσεις των οποίων καταργήθηκαν. Γνωρίζουν από τον πεσμένο Μάρτιο ότι η διοίκηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση της και θα προχωρήσει στην απόλυσή τους, όμως συνεχίζουν να αρνούνται την επιλογή της εθελουσίας που τους έχει προσφερθεί συν τη δυνατότητα να εργαστούν για ορισμένα χρόνια σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης. Υπενθυμίζεται ότι από την εθελούσια επωφελήθηκαν οι 66 από τους συνολικά 74 φύλακες που είχαν απομείνει.

Η ΟΜΕ ΟΤΕ κάνει «σημαία» της κινητοποίησής της τις επικείμενες αυτές απολύσεις, όμως το πιθανότερο είναι, αν δεν αλλάξει κάτι, αυτές (ή τμήμα αυτών) να γίνουν και η ίδια (το πιθανότερο) αργά ή γρήγορα να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Τότε όσοι από τους 8 εργαζομένους δεν αλλάξουν τη στάση τους θα χάσουν τη δυνατότητα να λάβουν μια σημαντικά μεγαλύτερη της νόμιμης αποζημίωσης και να απασχοληθούν σε συναφές αντικείμενο.

Share.

Comments are closed.