Αρχές του έτους η προκήρυξη μεγάλων έργων πληροφορικής

0

Στα έργα πληροφορικής που θα προκηρυχθούν στις αρχές του έτους αναφέρθηκε χθες μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, ενώ ανακοίνωσε ότι «με το νέο έτος θα ξεκινήσει να διατίθεται ψηφιακά η φορολογική ενημερότητα σε όλους τους φορείς του Δημοσίου».

Με τον τρόπο αυτόν κάθε υπηρεσία θα είναι σε θέση να αντλεί ψηφιακά την ενημερότητα, απαλλάσσοντας πολίτες και επιχειρήσεις από περιττές γραφειοκρατικές ενέργειες. Όπως είπε, στόχος του υπουργείου που ηγείται είναι η δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία απορροφά το 6,8% του ΑΕΠ.

Στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο κ. Πιερρακάκης για το επόμενο έτος περιλαμβάνεται η λειτουργία του gov.gr το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Η υλοποίηση της πλατφόρμας είναι σε εξέλιξη, η πρώτη έκδοση της πύλης είναι ήδη έτοιμη εσωτερικά και ο στόχος είναι εκεί να περαστούν όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου που καταρχήν είναι ήδη διαθέσιμες ψηφιακά – και είναι εκατοντάδες – και να προστεθούν και δύο καινούργιες, η εξουσιοδότηση και η υπεύθυνη δήλωση. Στόχος στην τελική εκδοχή του gov.gr είναι να μην εκδίδει πιστοποιητικά αλλά εν τέλει να μπορούν οι υπηρεσίες να αναζητούν μόνες τους τα διαθέσιμα δεδομένα για τους πολίτες και άρα να ανταλλάσσονται πληροφορίες και όχι χαρτιά.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες είναι πλέον θέμα ημερών και θα προκηρυχθεί άμεσα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πέραν αυτού η ταυτοποίηση των πολιτών συνιστά μία ευρύτερη στρατηγική. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η γενίκευση της χρήσης των κωδικών του Taxisnet για να μπορούν οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες και εκεί θα προστεθούν και οι κωδικοί του τραπεζικού συστήματος, όπως προβλέπεται – και έχει γίνει σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης – και όπως προβλέπει και η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, για να μπορούν οι πολίτες να έχουν πολλαπλούς τρόπους ταυτοποίησης. Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και η δημιουργία ενός ενιαίου αριθμού για τους πολίτες, ενός αριθμού που θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και θα αναγράφεται και αυτός στις νέες ταυτότητες, όταν αυτές θα εκδοθούν.

Επίσης, εφαρμόζοντας την αρχή «μόνον άπαξ» το εν λόγω υπουργείο προχωρά στην απλοποίηση των διαδικασιών αναφορικά με τα λεγόμενα γεγονότα ζωής. Στις αρχές της επόμενης χρονιάς με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία θα επέλθει σειρά απλουστεύσεων στην αλληλεπίδραση πολιτών και επιχειρήσεων με το κράτος. Έχει ήδη διασυνδέσει το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών με τις Εφορίες. Πλέον για ληξιαρχικά γεγονότα δεν χρειάζεται οι πολίτες να πηγαίνουν στις Εφορίες – π.χ. για να δηλώσουν ένα γάμο ή ένα διαζύγιο, αυτή η ενημέρωση γίνεται αυτόματα από τα Μητρώα.

Στα μεγάλα έργα που θα δημοπρατηθούν από το τέλος Ιανουαρίου περιλαμβάνεται το ERP του ελληνικού Δημοσίου – το σύστημα ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού – το σύστημα διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού HRMS, σύστημα τηλεδιασκέψεως στη Δικαιοσύνη, άλλα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη κ.λ.π.

Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει περάσει η διαχείριση και υλοποίηση συγκεκριμένων κωδικών των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που σχετίζονται με την τεχνολογία και την πληροφορική συνολικού ύψους 738 εκατ. ευρώ.

Share.

Comments are closed.