Οι εξελίξεις που θα πυροδοτήσει η πώληση της Forthnet στον Βαγγέλη Μαρινάκη

0

Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, αλλά και των χθεσινών δηλώσεων του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, στη Βουλή, με αφορμή την ερώτηση του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, για τη Forthnet, οι πιστώτριες τράπεζες είναι κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με την εταιρεία Alter Ego του ομίλου του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη. Ως αποτέλεσμα το ενδιαφέρον αναφορικά με την τύχη της Forthnet κορυφώνεται και παράλληλα και τα σενάρια για την επόμενη μέρα, γενικότερα για την τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας στην ερώτηση του κ. Παππά, ήταν αποκαλυπτικός για το που βρίσκεται η υπόθεση. Ο υπουργός αφού διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία εμπλοκή στη διαδικασία πώλησης της Forthnet δήλωσε: «Είναι μία διαδικασία που κάνουν οι πιστώτριες τράπεζες, όπως την ξεκινήσατε εσείς. Ανοιχτή διαδικασία. Όποιος θέλει πάει και καταθέτει προσφορά. Αν θέλει να πάει να καταθέσει κάποιος καλύτερη προσφορά από τον κ. Μαρινάκη, να πάει και να την καταθέσει. Καμία αντίρρηση. Εγώ προσωπικά ως υπουργός Ανάπτυξης θα είμαι πολύ ευτυχής αν υπάρξει καλύτερη προσφορά από αυτή του κ. Μαρινάκη. Μέχρι στιγμής, απ’ ότι έχω καταλάβει, σε αυτή τη διαδικασία έκριναν οι τράπεζες – χωρίς κυβερνητική παρέμβαση – ότι δεν υπήρξε καλύτερη προσφορά. Αν έχετε υπόψη κάποιον άλλον που ενδιαφέρεται, ευχαρίστως να το πείτε».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε επίσης και το αυτονόητο ότι δηλαδή η Forthnet δεν θα κρατικοποιηθεί μέσω της εξαγοράς της από την ΕΡΤ και τόνισε πως «εάν η Επιτροπή Ανταγωνισμού κρίνει ότι πλήττεται ο ανταγωνισμός, η απόφασή της θα εφαρμοστεί».

Το «κλειδί» για τις εξελίξεις που θα πυροδοτήσει αυτή η συμφωνία, είναι το κατά πόσον η Alter Ego θα διατηρήσει στην κατοχή της το σύνολο της δραστηριότητας της Forthnet, δηλαδή και τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, καθώς η εκτίμηση είναι ότι αυτό που κυρίως την ενδιαφέρει είναι η συνδρομητική τηλεόραση (το τηλεοπτικό περιεχόμενο).

Για να διατηρήσει τη Forthnet ως έχει σήμερα σημαίνει ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας (πέρα από το ποσό που θα διαθέσει για την εξαγορά του ποσοστού των τραπεζών) σκοπεύει να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, προκειμένου η εταιρεία να αναπτυχθεί και να ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι μια πρώτη επαφή της Alter Ego με τις Vodafone και Wind έχει γίνει. Οι δύο εταιρείες, οι οποίες διατηρούν σημαντικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για την συνδρομητική της βάση.

Όπως εκτιμάται το τι θα γίνει με τη Forthnet θα επηρεάσει τις εξελίξεις και στη Wind. Με βάση τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, λόγω της πρόσφατης διαδικασίας έκδοσης ομολόγου, ύψους 525 εκατ. ευρώ, οι επενδυτικές εταιρείες Golden Tree Asset Management (GTAM) και Cyrus Capital Partners, κατέχουν το 94,9% των μετοχών της (η πρώτη 59,3% και η δεύτερη 35,6%) μέσω της μητρικής της Wind, Crystal Almond Holdings Limited με έδρα τις νήσους Guernsey. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο για το ομόλογο, οι μέτοχοι της Wind «εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς, θα διερευνήσουν τις επιλογές τους συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής πώλησης του ομίλου της Wind».

Υπενθυμίζεται ότι η Wind, μέσω της μητρικής της εταιρείας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Forthnet με 21,05% (βάσει των πιο πρόσφατων επίσημων στοιχείων από την παρουσίαση της εταιρείας τον Απρίλιο). Ποσοστό 15,11% έχει η Τράπεζα Πειραιώς, 14,42% η MASSAR Investments LLC, 14,42% η GO PLC (ο μαλτέζικος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός), 12,14% η Εθνική Τράπεζα, 8,48% η Alpha Bank, 4,15% η Vodafone, 0,46% η Τράπεζα Αττικής και άλλοι μικρομέτοχοι 9,77%.

Share.

Comments are closed.