Έσπασε το κοντέρ η δημοπρασία για το φάσμα 5G στη Γερμανία με έντονες διαμαρτυρίες από DT και Vodafone

0

Το ποσό των 6,55 δις. ευρώ άντλησε το γερμανικό δημόσιο από τη δημοπρασία για το φάσμα 5G (41 μπλοκ) έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες και 497 γύρους που διήρκεσε η διαδικασία και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο αρμόδιος Ομοσπονδιακός Ρυθμιστής Δικτύων της χώρας.

Ωστόσο, οι πάροχοι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι και επισημαίνουν πως η τιμή που πληρώνουν θα περιορίσει τη δυνατότητά τους να επενδύσουν σε δίκτυα επόμενης γενιάς.

«Η δημοπρασία αφήνει μια πικρή επίγευση», δήλωσε ο επικεφαλής της Deutsche Telekom, Dirk Woessner. Ο ηγέτης της αγοράς υπέβαλε προσφορά 2,17 δισ. ευρώ για 130 Megahertz από τα 420 MHz του φάσματος στο εύρος ζώνης 2 Gigahertz και 3,6 Ghz. «Το φάσμα, για μια ακόμα φορά, είναι πολύ πιο ακριβό στη Γερμανία από αλλού», πρόσθεσε.

Η αυστριακή μονάδα της Deutsche Telekom αγόρασε πρόσφατα φάσμα 5G με πολύ χαμηλότερη τιμή, σημείωσε επίσης το Reuters.

«Καταστροφικό» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της δημοπρασίας ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Γερμανίας, Hannes Ametsreiter. «Δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος με τον χρόνο που χρειάστηκε η όλη διαδικασία και με το υψηλό τίμημα που έπρεπε να προσφέρουμε», είπε στην Westdeutsche Allgemeine Zeitung. «Η Γερμανία χάνει πολύτιμο χρόνο στα ψηφιακά μερίδια. Στην Ευρώπη δεν θα είμαστε μεταξύ των πρώτων που θα λανσάρουν υπηρεσίες 5G», πρόσθεσε.

Η Vodafone εξασφάλισε μέσω της δημοπρασίας 130 MHz καταβάλλοντας 1,88 δισ. ευρώ, ενώ η Telefonica Deutschland εξασφάλισε 90 mHz προς 1,42 δισ. ευρώ.

Επίσης σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η 1&1 Drillisch, εικόνικός πάροχος κινητής που ελέγχεται από τη United Internet, πλήρωσε 1,07 δισ. ευρώ για 70 MHz και ετοιμάζεται να γίνει ο τέταρτος πάροχος της Γερμανίας.

Share.

Comments are closed.