Οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια της διαδικασίας για τη Forthnet

0

Για δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ των τραπεζών με σύμβουλο τη Nomura και της συμμαχίας Vodafone – Wind για την πώληση της Forthnet, κάνουν λόγο στελέχη των δύο πλευρών που είναι σε θέση να γνωρίζουν.

Πιθανό θεωρείται να χρειασθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που μεσολαβεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου (η προθεσμία που ορίστηκε) και επίσης καμία πλευρά δεν έχει ως δεδομένο από ότι η κατάληξη θα είναι επιτυχής.

Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, που ξεκίνησε πέρσι τον Δεκέμβριο και κυρίως αφού κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές πριν ενάμιση μήνα, πληροφορίες από τις Πειραιώς, Alpha, Εθνική, ανέφεραν ότι καμιά από τις δύο προτάσεις (των Vodafone – Wind και του Αντέννα) δεν είναι ικανοποιητική και στο μεταξύ η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησής της (σχετική αναφορά στα αποτελέσματα 6μήνου) οι ταμειακές της ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης και για αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων για τους επόμενους 12 μήνες (από το τέλος Ιουνίου 2018) είναι περίπου 28 εκατ. και 19 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ως προς την πρόταση των Vodafone – Wind πληροφορίες αναφέρουν ότι εφόσον οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν θετικά, θα προχωρήσουν σε μοίρασμα των συνδρομητών της Forthnet, ενώ τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα μπουν κάτω από την ομπρέλα μιας άλλης εταιρείας, ώστε να διατίθενται στις δύο τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Η εκτίμηση είναι ότι Vodafone – Wind, όπως και ο Αντέννα που δεν βρίσκεται πλέον στη διαδικασία, ζήτησαν από τις τράπεζες σημαντικό κούρεμα των υποχρεώσεων. Επίσης, στο τραπέζι της συζήτησης, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, υπήρξε και η εφαρμογή της διαδικασίας του άρθρου 106B του πτωχευτικού κώδικα, ως τρόπος για την αντιμετώπιση των χρεών της.

Κρίσιμη παράμετρος στην όλη υπόθεση είναι η απόφαση των αρμοδίων αρχών ως προς το αν τίθεται θέμα ανταγωνισμού από τον περιορισμό των τηλεπικοινωνιακών παιχτών από 4 σε 3.

Υπενθυμίζεται ότι οι προαναφερόμενες τράπεζες απέκτησαν τον έλεγχο του 32,4% της Forthnet έπειτα από κεφαλαιοποίηση τραπεζικών της υποχρεώσεων, ύψους 70 εκατ. ευρώ. Ποσοστό της, περίπου 26,5%, κατέχουν ήδη οι Vodafone – Wind, οι οποίες ενδιαφέρονται να την εξαγοράσουν από το 2012.

Share.

Comments are closed.