Στα 17,1 εκατ. ευρώ ο λογαριασμός των παρόχων για την καθολική υπηρεσία 2010-2011

0

Μπορεί να άργησε 7 χρόνια ωστόσο ο λογαριασμός για την καθολική υπηρεσία τα έτη 2010-2011 εν τέλει «ταχυδρομήθηκε» από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Το συνολικό κόστος της καθολικής υπηρεσίας για τα προαναφερόμενα έτη ανέρχεται σε 46,8 εκατ. ευρώ (24,8 εκατ. για το 2010 και 21,9 εκατ. για το 2011). Tα 29,7 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στον ΟΤΕ, ο οποίος τα έτη ήταν αυτά ο μοναδικός πάροχος της καθολικής υπηρεσίας. Ο υπολογισμός γίνεται με βάση τα έσοδα των παρόχων. Ως εκ τούτου οι υπόλοιπες εταιρείες πρέπει να του πληρώσουν 17,1 εκατ. ευρώ.

H Vodafone υποχρεούται να του καταβάλλει συνολικά 8,9 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνεται και η υποχρέωση της Hellas Online την οποία έχει εξαγοράσει) η Wind 5,5 εκατ. και η Forthnet 1,7 εκατ. ευρώ. Υπόχρεη είναι και η On Telecom (265 χιλ. ευρώ) η οποία έχει πτωχεύσει (μάλλον ο ΟΤΕ θα πρέπει αυτά να τα ξεχάσει εξαρχής). Καθολική υπηρεσία οφείλει να καταβάλει η Cyta Ελλάδος, 186,5 χιλ. ευρώ (υποθέτουμε ότι θα μπει στο λογαριασμό της συμφωνίας εξαγοράς της από τη Vodafone) και ο όμιλος Newsphone που υπάγεται όπως και οι προαναφερόμενες εταιρείες στο καθεστώς γενικής άδειας.

Οι εταιρείες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης της ΕΕΤΤ, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση πότε και πιο ποσό θα εισπράξει εν τέλει ο ΟΤΕ. Πάντως στη σχετική απόφασή της η Επιτροπή καλεί τις εταιρείες να καταθέσουν τα χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό που όρισε, εντός δύο μηνών.

Η ΕΕΤΤ βρίσκεται σε διαδικασία για την πρόσληψη συμβούλων που θα κάνουν τον υπολογισμό του κόστους της καθολικής υπηρεσίας για τα χρόνια μετά το 2011.

Share.

Leave A Reply