Εξαγγελίες Παππά για ενίσχυση της ζήτησης υψηλών ταχυτήτων με 50 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ

0

Κονδύλι ύψους 50 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) σκοπεύει να διαθέσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΠΤΕ) για την ενίσχυση της ζήτησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο internet χωρίς, ωστόσο, μέχρι στιγμής, να έχει διευκρινιστεί τίποτα σχετικό με την εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής.

Η τηλεπικοινωνιακή αγορά αντιμετωπίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο με ενδιαφέρον καθώς η κυρίαρχη «αγωνία» των επικεφαλής των παρόχων, ενόψει της λειτουργίας των δικτύων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του κανονισμού της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) για το vectoring είναι αν ο καταναλωτής θα μπει στη διαδικασία να διαθέσει το επιπλέον ποσό που είναι αναγκαίο για να αναβαθμίσει την ταχύτητα σύνδεσής του.

nikos-pappas

Η ηγεσία του υπουργείου τοποθετεί μάλιστα τη έναρξη της δράσης άμεσα. Σύμφωνα με επαναλαμβανόμενη δήλωση του υπουργού ΨΗΠΤΕ Νίκου Παππά «τις επόμενες ημέρες θα «τρέξει» πρόγραμμα, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για συνδέσεις ίντερνετ υπερυψηλών ταχυτήτων σε νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματίες, με τη μέθοδο της επιδότησης ζήτησης. Οι δικαιούχοι θα απευθύνονται στον πάροχο με το κουπόνι τους και θα αποκτούν πρόσβαση στα δίκτυα νέας γενιάς».

Η χρήση του ΠΔΕ αποφασίστηκε έπειτα από την απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου που της παρουσιάστηκε για ενίσχυση της ζήτησης με τη διάθεση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ ύψους 300 εκατ. ευρώ. Για τον επανασχεδιασμό της διάθεσης των κονδυλίων της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 συνολικού προϋπολογισμού 360 εκατ. ευρώ έχει ζητηθεί η συνδρομή των Jaspers ώστε να ετοιμαστεί ο αποκαλούμενος «φάκελλος μεγάλου έργου», κάτι που θα χρειασθεί τουλάχιστον 6 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι για να φθάσουμε στην προκήρυξη έργου έχουμε πολύ δρόμο. Με βάση την μέχρι τώρα εμπειρία φθάνουμε στο 2019 και βλέπουμε…

Share.

Leave A Reply