Ενίσχυση της ζήτησης για υπερυψηλές ταχύτητες με διάθεση 300 εκατ.

0

Στην ενίσχυση της ζήτησης για ευρυζωνικές συνδέσεις υπερ – υψηλών ταχυτήτων θα κατευθυνθούν 300 εκατ. από τα συνολικά 360 εκατ. ευρώ, που έχουν προβλεφθεί στο ΕΣΠΑ για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς (NGA).

Σύμφωνα με τον τελικό σχεδιασμό που εκπονήθηκε από τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Βασίλη Μαγκλάρα, έπειτα από διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος είναι η δράση Superfast Broadband (SFBB) να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Ειδικότερα, η δράση SFBB θα υλοποιηθεί μέσω κουπονιών για ενίσχυση της ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερ-υψηλής ταχύτητας (τουλάχιστον 100 Mbps, άμεσα αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps) που θα καλύπτουν για τον πολίτη μέρος του εφάπαξ και του μηνιαίου κόστους σύνδεσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (περίπου 250 ευρώ ανά χρήστη). Δικαιούχοι του κουπονιού θα είναι όλοι οι πολίτες που επιθυμούν να λάβουν μια νέα SFBB υπηρεσία λιανικής (ή θα αναβαθμίσουν μια υφιστάμενη) από οποιονδήποτε πάροχο SFBB υπηρεσιών, εντός των περιοχών όπου θα αναπτυχθούν υποδομές που θα προσφέρουν υπηρεσίες χονδρικής πρόσβασης SFBB.

Η δράση θα ενεργοποιηθεί το δυνατόν νωρίτερα με τη ρεαλιστικότερη προσέγγιση να την τοποθετεί χρονικά στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επομένου. Το κρίσιμο σημείο στη δράση αυτή είναι ότι η επιδότηση της ζήτησης θα γίνεται μόνον με την προϋπόθεση ότι το δίκτυο του παρόχου θα φθάνει έως το κτήριο (FTTB). Πρόκειται για ένα κίνητρο το οποίο, μεταξύ άλλων, θα οδηγήσει τους παρόχους να πάνε γρηγορότερα την οπτική ίνα στον καταναλωτή και ως εκ τούτου θα επιτευχθεί το τεχνολογικό άλμα που έχει ανάγκη η χώρα στα NGA.

superfast-broadband

Σημαντικό είναι επίσης ότι η δράση SFBB δύναται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις επενδύσεις των τριών μεγάλων παρόχων ΟΤΕ, Vodafone και Wind, που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του κανονισμού της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) για τα NGA.

Σημειώνεται ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί να διατεθούν για SFBB 200 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό (160 εκατ. ευρώ) προοριζόταν για τη δεύτερη δράση του συγκεκριμένου συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, που αφορά τα NGA της περιφέρειας και έχει την ονομασία Regional Broadband Extension (RBE). Η νεότερη εκτίμηση είναι ότι για τη δεύτερη δράση αρκούν 60 εκατ. ευρώ.

Μέσω της δράσης RBE θα επιτευχθεί η δυνατότητα σύνδεσης με τουλάχιστον 100 Mbps – downlink στην συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού (τουλάχιστον 95% κάλυψη) των περιοχών που δεν έχουν (και δεν πρόκειται να αποκτήσουν βάσει των ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων) γρήγορη ευρυζωνική κάλυψη. Ειδικότερα η RBE δράση αφορά στην παροχή υπηρεσιών χονδρικής ευρυζωνικών υπηρεσιών NGA μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Το διαγωνιστικό πλαίσιο της δράσης  θα βασιστεί στο μοντέλο υλοποίησης του προηγούμενου σε εξέλιξη έργου Rural Broadband με τις κατάλληλες προσαρμογές. Δικαιούχοι θα είναι εταιρείες ειδικού σκοπού (SPVs).

Σύμφωνα με τον κ. Μαγκλάρα η γενική γραμματεία «προχωρά με ταχύ ρυθμό στην εξειδίκευση παρεμβάσεων  εθνικής εμβέλειας για την ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών στον τομέα των δικτύων επικοινωνιών. Ο εν λόγω τομέας μπορεί να λειτουργήσει  ως σημαντικός επιταχυντής της οικονομικής ανάπτυξης. Στην διαδικασία αυτή  συμμετείχαν με ουσιαστικές προτάσεις οι πάροχοι ευρυζωνικών υπηρεσιών, η συνεισφορά των οποίων είναι απαραίτητη για την επιτυχία του εγχειρήματος. Οι σχεδιαζόμενες δράσεις επιταχύνουν την  κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων για την αύξηση τόσο της διαθεσιμότητας, όσο και της ζήτησης για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες υπερ – υψηλής ταχύτητας. Η ολοκλήρωση των δράσεων θα έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση της θέσης της χώρας μας στους σχετικούς δείκτες της ψηφιακής οικονομίας της ΕΕ, την βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες καθώς και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.»

Share.

Leave A Reply