Σενάριο για την προκήρυξη μέχρι 6 τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας προκρίνει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ) συνεπικουρούμενο από τη σχετική συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ του ΕΣΡ (Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης) και της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) για τις τεχνικές δυνατότητες του φάσματος.

Το σενάριο αυτό βασίζεται στη λογική ότι οι δίαυλοι (ή πολυπλέκτες) που μπορεί να χρησιμοποιηθούν είναι 5 (από 8 σήμερα) με συνέπεια αυτοί που διατίθενται στα ιδιωτικά κανάλια να περιοριστούν από 4 σε 2. Βάσει του σεναρίου αυτού 2 θα εξακολουθήσει να έχει η ΕΡΤ και 1 τα περιφερειακά κανάλια.

tv-channels

Σύμφωνα με την ίδια λογική, εφόσον έπειτα από τον συντονισμό που επιχειρείται όσο αφορά τις συχνότητες με τις όμορες χώρες, προκύψουν επιπλέον δίαυλοι τότε θα μπορούσε συμπληρωματικά να προκηρυχθεί ακόμα ένας μικρός αριθμός αδειών. Στο σημείο αυτό δημιουργείται το ερώτημα γιατί εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για τον συντονισμό η χώρα «αυτοπεριορίζεται» όσο αφορά τους διαύλους, καθώς και γιατί επέρχεται μια τέτοια σημαντική μείωση των διαθέσιμων πόρων.

Η άποψη για μέχρι 6 κανάλια υποστηρίζεται από τον καθηγητή του ΕΜΠ, Χρήστο Καψάλη και έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, υιοθετηθεί και από τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ Δημήτρη Τσαμάκη.

Στο μεταξύ αν είναι μόνον δύο οι δίαυλοι που θα διατεθούν στα ιδιωτικά κανάλια πιθανότατα το δημόσιο να κληθεί να επιστρέψει χρήματα στη Digea η οποία κατέβαλε τίμημα για 4. Επίσης, δεν είναι δεδομένο ότι σε κάποιες από τις περιφέρειες μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους όλα τα τοπικά κανάλια εφόσον στους περιφερειακούς σταθμούς διατεθεί ένας μόνον δίαυλος.​


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Leave A Reply