Για τα τεκταινόμενα μιας ενδιαφέρουσας τετραετίας 2005 – 2009 στην αγορά των Τηλεπικοινωνιών μιλά το ηλεκτρονικό βιβλίο του καθηγητή Νικήτα Αλεξανδρίδη ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της ΕΕΤΤ (Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) την προαναφερόμενη περίοδο.

23-17-thumb-large

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρίδη το 359 σελίδων βιβλίων του αναφέρεται στη θεμελίωση και ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα, στα οράματα, στις ενέργειες και στις ρυθμιστικές υποχρεώσεις που επέβαλε η ΕΕΤΤ με τις οποίες επέφερε το άνοιγμα της αγοράς των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, στην εγκαθίδρυση υγιούς ανταγωνισμού ανάμεσα στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και στον «πόλεμο» που της έγινε για να μην αλλάξουν το status quo και οι μονοπωλιακές συνθήκες στις τηλεπικοινωνίες.

Με τον γενικό τίτλο «Η τετραετία που έφερε την ευρυζωνικότητα στην Ελλάδα (2005-2009)» και την εύγλωττη αφιέρωση που το συνοδεύει «Στις χαμένες ευκαιρίες» το βιβλίο του κ. Αλεξανδρίδη περιγράφει – αναλύει την τετραετία 2005 – 2009, αλλά και την συνδέει με το παρόν, ενώ παραθέτει πλήθος από σχετικά δημοσιεύματα.

Ο καθηγητής που είχε ισχυρές απόψεις τις οποίες υπερασπίστηκε με σθένος μη διστάζοντας να μιλήσει δημόσια και κουλτούρα επηρεασμένη από τις εμπειρίες του στην Αμερική, περιγράφει τα όσα διαδραματίστηκαν μέσα από τη δική του οπτική γωνία. Θα είχε ενδιαφέρον αν ανάλογο βιβλίο υπάρξει και από την πλευρά του Παναγή Βουρλούμη ο οποίος επικεφαλής του ΟΤΕ τότε είχε συγκρουστεί δημόσια με τον κ. Αλεξανδρίδη και σίγουρα έχει και αυτός να φωτίσει ένα σημαντικό τμήμα της όλης αυτής ιστορίας.

Η άποψη του κ. Αλεξανδρίδη για τα τεκταινόμενα στις τηλεπικοινωνίες τώρα και τότε συμπυκνώνεται στο παρακάτω μικρό απόσπασμα του βιβλίου του: «Δυστυχώς τα σχέδια και οι μελέτες μας για έναν ενδεχόμενο «λειτουργικό διαχωρισμό» του ΟΤΕ και για κατασκευή του «εθνικού δικτύου FTTH» που είχε εγκρίνει και ανακοινώσει η τότε Κυβέρνηση, τελικά μετά από έξωθεν πιέσεις ματαιώθηκαν. Μέχρι σήμερα (2015) δεν έγινε τίποτε προς αυτήν την κατεύθυνση και ούτε προγραμματίζεται κάτι ανάλογο για το εύλογο μέλλον. Ως αποτέλεσμα, η χώρα θα συνεχίσει να παραμένει εγκλωβισμένη για πολλά έτη στο πεπαλαιωμένο χάλκινο ακραίο δίκτυο του ΟΤΕ με πλαφόν ταχυτήτων τα 50 Mbps, παρακολουθώντας ανήμπορη την επανεγκαθίδρυση του μονοπωλίου στην ελληνική αγορά των Η.Ε., τώρα πλέον από την γερμανική DT.»

Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες αναφορές στο βιβλίου του κ. Αλεξανδρίδη οι οποίες, τουλάχιστον στο «μικρόκοσμο» του χώρου των Τηλεπικοινωνιών, θα συζητηθούν…


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

1 Σχόλιο

  1. Το ebook διατίθεται δωρεάν από τη διεύθυνση https://www.smashwords.com/books/view/614737, σε εναλλακτικά formats.
    (πρόταση: Τέτη, δώσε το λινκ στο άρθρο! να διευκολυνθούν να το διαβάσουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται).
    Το βιβλίο λέει πολλά, και όχι μόνο για ΟΤΕ… Δυστυχώς τα προβλήματα στη χώρα ήταν και παραμένουν πολλά και δομικά, μακάρι να’τανε εύκολο να στοχοποιήσουμε “εναν εχθρό” (ειδικά κάποιον ξένο, έναν κακό Γερμανό, κάποιον άλλον τέλος πάντως εκτός απο εμάς).
    Το πόνημα Αλεξανδρίδη αναφέρεται στη θεμελίωση και ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα, στα οράματα, στις ενέργειες και στις ρυθμιστικές υποχρεώσεις που επέβαλε η ΕΕΤΤ στους παρόχους και στον «πόλεμο» που της έγινε για να μην αλλάξουν το status quo και οι μονοπωλιακές συνθήκες στις τηλεπικοινωνίες.

    Αν και πολλά έχουν αλλάξει απο τότε και η τεχνολογία προσφέρει σήμερα πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες για ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων, το βιβλίο περιγράφει (εκτός των άλλων) και το πως χάθηκε η ευκαιρία επένδυσης σε υποδομές οπτικών δικτύων πρόσβασης.

Leave A Reply