Σημαντική βελτίωση στην αδειοδότηση κατασκευών κεραιών από την ΕΕΤΤ έχει επιτευχθεί μετά από τρία χρόνια εφαρμογής της μονοαπευθυντικής διαδικασίας αδειοδότησης (one-stop shop) μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ). Συγκεκριμένα, ο συνολικός ρυθμός αδειοδότησης κατασκευών κεραιών από την ΕΕΤΤ παρουσιάζει αύξηση κατά 60% από τα τέλη του 2012, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή το ΣΗΛΥΑ έως σήμερα και σε σύγκριση με την προηγούμενη τριετία.

logo (1)

Παράλληλα, η Ενημερωτική Πύλη Κατασκευών Κεραιών για το κοινό, «keraies.eett.gr», που αναπτύχθηκε με στόχο τη διαφάνεια και αξιοποιώντας το ηλεκτρονικό μητρώο του ΣΗΛΥΑ, έχει δεχθεί περισσότερες από 63.000 επισκέψεις μέσα στους πρώτους τρεις μήνες λειτουργίας από το Σεπτέμβριο 2015.

Σύμφωνα με στοιχεία για την αδειοδότηση κεραιών από την ΕΕΤΤ:

* Η ΕΕΤΤ έχει χορηγήσει 3.560 άδειες κατασκευής κεραίας και πιστοποιητικά πληρότητας από 01/01/2013 έως τα τέλη Νοεμβρίου 2015 έναντι 2.230 για την περίοδο 2010-2012, δηλ. αύξηση κατά 60%.

* Αναλυτικά, από το Δεκέμβριο 2012 και έως τα τέλη Νοεμβρίου 2015, η ΕΕΤΤ έχει:

* χορηγήσει 3.560 άδειες κατασκευής κεραίας και πιστοποιητικά πληρότητας φακέλων

* απορρίψει 605 αιτήσεις για χορήγηση άδειας κατασκευής κεραίας

* ανακαλέσει 284 άδειες

* επιστρέψει στον πάροχο για διόρθωση 3.310 αιτήσεις για χορήγηση άδειας

* Όσον αφορά τις κατασκευές κεραιών που ανήκουν σε καθεστώς νόμιμης λειτουργίας, από το σύνολο των 5.400 αιτήσεων που εκκρεμούσαν, λόγω των απαραίτητων εγκρίσεων από συναρμόδιες υπηρεσίες, έχουν διεκπεραιωθεί σήμερα από την ΕΕΤΤ 3.600 αιτήσεις δηλ. περίπου το 66% του συνόλου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για περαιτέρω βελτίωση στη διαδικασία αδειοδότησης κατασκευών κεραιών αποτελεί η συμμετοχή στο ΣΗΛΥΑ όλων των συναρμόδιων φορέων του δημοσίου για την αδειοδότηση κατασκευών κεραιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4070/2012. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕΤΤ διοργάνωσε πρόσφατα ημερίδα με τίτλο «Διαδικασίες αδειοδότησης κατασκευών κεραιών μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ)» με τη συμμετοχή στελεχών των πολεοδομικών αρχών και των υπηρεσιών των περιφερειακών διοικήσεων κυρίως της Αττικής και των όμορων νομών.

Σημειώνεται ότι το ΣΗΛΥΑ σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την ΕΕΤΤ και από το Δεκέμβριο του 2012, που ξεκίνησε η λειτουργία του, βελτιώνεται συνεχώς. Τον Απρίλιο 2014, προστέθηκαν νέες δυνατότητες για την κεντρική διαχείριση των τελών της αδειοδότησης κατασκευών κεραιών και ενισχύθηκε η λειτουργικότητά του με την αξιοποίηση γεωχωρικών δεδομένων. Τον Μάρτιο 2015, το ΣΗΛΥΑ επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλάβει δηλώσεις κεραιοσυστημάτων ραδιοφωνικών σταθμών, δηλώσεις πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και δηλώσεις τροποποίησης κεραιοσυστημάτων. Τον Ιούλιο 2015, προστέθηκαν στις λειτουργίες του η υποβολή και διαχείριση δηλώσεων για εγκαταστάσεις κατασκευών κεραιών χαμηλής ηλεκτρομαγνητικής περιβαλλοντικής όχλησης (ΕΚΚΧΟ) και αιτήσεων ανάκλησης, ενώ το

Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, βάσει του μητρώου αδειών κεραιοσυστημάτων του ΣΗΛΥΑ, υλοποιήθηκε από την ΕΕΤΤ η ενημερωτική πύλη «keraies.eett.gr».

Η λειτουργία της μονοαπευθυντικής διαδικασίας αδειοδότησης και του ΣΗΛΥΑ, καθώς και του keraies.eett.gr από την ΕΕΤΤ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επιτάχυνση και τη διαφάνεια στη διαδικασία αδειοδότησης κατασκευών κεραιών, την εισαγωγή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην ελληνική δημόσια διοίκηση και την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Leave A Reply