Συνεχίζει πτωτικά ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών

0

Πτωτικά κινήθηκε τον Ιούνιο, για έκτο κατά σειρά μήνα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού, ο οποίος διαμορφώνεται στις 49 (από 53,9) μονάδες, αισθητά χαμηλότερα από τα επίπεδα του αντίστοιχου περσινού μήνα (100,6 μον.).

iobe

Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών) οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύονται, με το σχετικό αρνητικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -44 (από -28) μονάδες και τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση να επιδεινώνονται επίσης (-44 από -40 μον. το σχετικό ισοζύγιο).

Σταθερές παραμένουν οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση (στις -11 μον. το ισοζύγιο), ενώ οι προβλέψεις για την απασχόληση χάνουν ελαφρά έδαφος (-19 από -16 μον. το ισοζύγιο) και οι αποπληθωριστικές προσδοκίες για τις τιμές αμβλύνονται ήπια (-19 από -24 μον. ο δείκτης). Τέλος, το 30% των επιχειρήσεων δηλώνει εκ νέου ακώλυτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 41% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης και το 19% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης ως βασικά προσκόμματα στη λειτουργία τους.

Το κλίμα που καταγράφεται αφορά τον Ιούνιο και πιθανότατα δεν έχει συμπεριλάβει τις εκτιμήσεις μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος…

Share.

Leave A Reply