Σοβαρές αντιδράσεις συναντά το internet.org στην Ινδία

0

O Mark Zuckerberg, αναγκάστηκε να υπερασπιστεί την πρωτοβουλία Internet.org μετά από μια σειρά από καταιγισμό προβληματισμών που εξέφρασαν πάροχοι της Ινδίας οι οποίοι τελικά απέσυραν τη συμμετοχή τους από την πρωτοβουλία. Οι ανησυχίες που εκφράστηκαν, αφορούν την προστασία της ουδετερότητας του δικτύου που τελικά θα δημιουργηθεί.

internet-org1

Συγκεκριμένα, οι ανησυχίες επικεντρώνονται στην πρόθεση να προσφέρονται ορισμένες υπηρεσίες δωρεάν και άλλες όχι , κάτι που θα παραβίαζε την αρχή ουδετερότητας του δικτύου.

Ο ίδιος ο Zuckerberg επεσήμανε ότι δεν είναι στις προθέσεις του internet.org να εφαρμόσει διακριτική μεταχείριση στην πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες δηλώνοντας με έμφαση ότι και ο ίδιος είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ουδετερότητας του δικτύου: “Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι σε αυτό”, δήλωσε.

Ωστόσο το internet.org χάνει το βηματισμό του στην Ινδία. Τις αποχωρήσεις παρόχων δικτύου ακολούθησαν η Times Group, το NDTV, το Newshunt και η Cleartrip οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να εγκαταλείψουν την πρωτοβουλία, αντιδρώντας στην σύνδεση του Facebook με τον τοπικό πάροχο Reliance Communications.

Δεν είναι σαφές εάν όσοι εγκαταλείπουν την πρωτοβουλία λόγων φόβων για παραβίαση των κανόνων ουδετερότητας δικτύου, ή θεωρούν ότι το κοινό δεν θα αντιδράσει θετικά σε μια πρωτοβουλία που θα προέρχεται από ένα πολυεθνικό αμερικάνικο κολοσσό.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο Zuckerberg δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι το “Internet.org δεν εμποδίζει ή στραγγαλίζει κάθε άλλη υπηρεσία με σκοπό να δημιουργήσει internet διαφορετικών ταχυτήτων και ποτέ δεν θα το κάνει. “Είμαστε ανοικτοί για όλους τους παρόχους κινητών επικοινωνιών και δεν έχουμε σκοπό να εμποδίσουμε κανέναν να ενταχθεί.”

Ο καταλύτης για την αλλαγή στάσης στην Ινδία ήταν η προώθηση από την μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, Bharti Airtel, δωρεάν παροχής πλατφόρμας δεδομένων. Όμως ο κορυφαίος πάροχος ηλεκτρονικού εμπορίου, Flipkart που ήταν αρχικά συνδεδεμένος με την  με πλατφόρμα Airtel Zero, αποσύρθηκε καταγγέλοντας ότι “σπάει” την ουδετερότητα δικτύου.

Ο Zuckemberg όμως επιμένει ότι “Η κατάργηση των προγραμμάτων που φέρνουν περισσότερους ανθρώπους σε σύνδεση, δεν θα αυξήσει την κοινωνική ένταξη ή θα κλείσει το ψηφιακό χάσμα», πρόσθεσε. “Αντ ‘αυτού, θα στερήσει από μας να καταθέσουν τη συνεισφορά τους στα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού που δεν είναι συνδεδεμένα”.

Share.

Leave A Reply