Διαίρεση της Qualcomm προτείνει μεγαλομέτοχος

0

H Qualcomm αντιμετωπίζει πιέσεις που προέρχονται από τo το fund Jana Partners, που είναι μεγαλομέτοχός της και υποστηρίζει ότι η εταιρία θα πρέπει να «σπάσει» σε δύο ανεξάρτητες εταιρίες. Τη μία που αφορά την κατασκευή των διάσημων chipset της και μία άλλη που θα κατέχει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τη διαχείριση των δικαιωμάτων χρήσης τους από άλλους κατασκευαστές. η Jana υποστηρίζει ότι η επιχείρηση κατασκευής chipset στην πραγματικότητα και με τις τρέχουσες αποτιμήσεις είναι «ουσιαστικά άνευ αξίας».

qualcomm

Αν και η Qualcomm είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής chipset του κόσμου στον χώρο της κινητής, το περιθώριο κέρδους είναι σχετικά μικρό συγκρινόμενο με αυτό που προέρχεται από την εκμετάλλευση δικαιωμάτων από διπλώματα ευρεσιτεχνίας CDMA, LTE και άλλες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο. συγκεκριμένα η κατανομή κερδοφορίας μεταξύ των δύο δραστηριοτήτων είναι 2/1 .
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το fund  Jana Partners έχει αγοράσει μερίδιο αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία και κατέχει περίπου 4,4 εκατομμύρια μετοχές της Qualcomm, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες των μετόχων της εταιρείας, ενώ επίσης ελέγχει 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύνολο ενεργητικού.

Από την πλευρά της η διοίκηση της Qualcomm μέσω εκπροσώπου της»…εκφράζει την ικανοποίησή της για τις συστάσεις των επενδυτών της καθώς έχει ένα ιστορικό ενεργής εμπλοκής των μετόχων στη στρατηγική της εταιρίας» και συμπληρώνει «Το διοικητικό συμβούλιο και η διοίκηση της ομάδας, θα συνεχίσει να εξετάζει τις ενέργειες που είναι προς το καλύτερο συμφέρον όλων των μετόχων.»

Share.

Leave A Reply