Απολογισμός 2014

0

2014

Μήνας απολογισμού ο Δεκέμβριος. Η χρονιά που περνάει ήταν διαφορετική, αφού κατά κοινή ομολογία δεν ήταν τόσο δυσοίωνη όσο οι προηγούμενες. Αρκετές αλλαγές έγιναν και κάποια αισιοδοξία άρχισε να αχνοφαίνεται. Αν και στο τέλος της χρονιάς η αβεβαιότητα κάνει ένα δυνατό comeback, τα πράγματα φαίνεται ότι έχουν πάρει το δρόμο τους και όσοι λίγοι έχουν αίσθηση της πραγματικότητας δεν ανησυχούν.

Όσοι ανησυχούν, είναι αυτοί που πιστεύουν ότι οι ελπίδες τους μπορεί να πραγματοποιηθούν…

Ας δούμε λοιπόν μαζί ένα μικρό απολογισμό της χρονιάς, όπως τον καταγράψαμε από το infocom.gr

Ιανουάριος

januaryΟ χρόνος ξεκινά με τον Πρόεδρο της ΕΕΤΤ να βάζει το κλειδί στη μίζα της –για αρκετούς μήνες παρκαρισμένης- Επιτροπής, με το πορτμπαγκάζ να είναι φορτωμένο με ουκ ολίγες εκκρεμότητες. Από ψηφιακό μέρισμα και φάσμα, ως καταγγελίες και καθολική υπηρεσία, όλα ήταν ανοικτά. Ένα χρόνο μετά μπορούμε να πούμε ότι τα εθνικά ψηφιακά θέματα έκλεισαν. Τώρα, ήρθε η ώρα των επιχειρηματικών… Όποτε καλό κουράγιο στον Πρόεδρο.

Τέτοιο καιρό πέρυσι είχε ανοίξει το θέμα της Forthnet και είχε ενεργοποιηθεί η αλυσιδωτή αντίδραση εξαγορών πακέτων μετοχών και τοποθετήσεων σε ένα παιχνίδι που εξελίχθηκε κάτι ανάμεσα σε σκάκι και μπιλιάρδο διότι ντόμινο τελικά δεν ήταν!. Τότε γράφαμε για καταιγιστικές εξελίξεις. Όμως, όπως αποδείχθηκε… ήταν μόνο η αρχή.

Με διαδικασίες express κλείνει και ο ανάδοχος της ψηφιακής τηλεόρασης και σε προνομιακή τιμή, αφού ο ένας υποψήφιος, παίρνει και το χρίσμα, ελλείψει ανταγωνισμού. Μόνος στόχος τώρα, οι ημερομηνίες…

Φεβρουάριος

febΤο μεγάλο αφεντικό της Intacom και εθνικός μας τηλεπικοινωνιακός προμηθευτής, παραδίδει με δόξα και τιμή τη διοίκηση στον υιό Κωνσταντίνο. Μια νέα εποχή δρομολογείται στην Παιανία και έντεκα μήνες μετά, η Telecom θα περάσει από τη Μεσόγειο, στην Αραβική θάλασσα.

Η τράπεζα της Ελλάδος στην ετήσια έκθεσή της, μεταξύ άλλων επιβεβαιώνει τις προβλέψεις της ΕΕΚΤ, ότι η υψηλή φορολογία στην κινητή, απλά οδηγεί σε περιορισμό της χρήσης εκ μέρους των καταναλωτών και τελικά μειώνει τα φορολογικά έσοδα. Η έκθεση του κεντρικού Τραπεζίτη μιλάει για 45 εκατομμύρια χαμένα από τη φορολογία μεταξύ 2012-2013. Έκτοτε …ουδέν!

Στην εκπνοή του μήνα παίρνει σάρκα και οστά η συμφωνία Vodafone-Wind για κοινό φορέα διαχείρισης δικτύου κινητής. Και το όνομα αυτής: «Victus Networks A.E». Θα μπορούσε να ήταν το deal της χρονιάς, αν δεν έκλεινε αργότερα το θέμα Hol – Vodafone.

Μάρτιος

photodune-6292485-march-m-598x300Μετά από δυστοκία μηνών, κατατίθενται οι προσφορές για τα αγροτικά δίκτυα, ενώ μια ακόμη παράταση πήρε η αδειοδότηση κεραιών που διέπεται από ένα γκρίζο νομοθετικό πλαίσιο. Όλοι φοβούνται ότι στις Δημοτικές εκλογές, θα αρχίσει ανταρτοπόλεμος από ταράτσα σε ταράτσα. Τελικά, οι υποψήφιοι προτίμησαν να μην αρχίσουν πολεμικές κατά της κινητής, αλλά να την εκμεταλλευτούν, στέλνοντας SMS και προσκλήσεις για ‘likes’.

Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός του ελεύθερου WiFi, που είχε εξαγγείλει ο Σαμαράς το Νοέμβριο του ’13 και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών ευελπιστεί για τουλάχιστον τρεις αναδόχους. Σύντομα διαπιστώνεται ότι οι υποδομές που υποτίθεται θα είχαν αναπτύξει οι δήμοι στο πλαίσιο του Σύζευξις Ι είναι…  ανύπαρκτες και τα κονδύλια …άφαντα αφού όπως είπε συνάδελφος έγιναν Wi-φάει! Οπότε… πίσω στην αφετηρία.

Απρίλιος

april-fool_2868531bΠρωταπριλιά και προκηρύσσονται τα πρώτα έργα του Σύζευξις ΙΙ. Συγκρατημένη αισιοδοξία στην αγορά η οποία βλέπει σημάδια ανάκαμψης, ενώ η Forthnet –ενδεχομένως λόγω της ημέρας- εκφράζει την αισιοδοξία της για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της.

Ξανά-αναβάλλεται η εξέταση της καταγγελίας της Vodafone εναντίον της Cosmote και ορίζεται νέα ακρόαση από την νέα Ολομέλεια. Μια και οι δύο εταιρίες έχουν προετοιμαστεί για κόντρα, διασταυρώνουν τελικά τα ξίφη τους ανταλλάσσοντας διαφημιστικές καμπάνιες   και διακινδυνεύοντας …καμπάνες. Αντικείμενο οι μετρήσεις της ταχύτητας 4G από την OOKLA. Τελικά έκατσαν όλοι οκλαδόν και το θέμα ξεχάστηκε, όχι όμως η μάχη του 4G που θα πρωτοστατεί εφεξής στη διαφημιστική αρένα.

H EETT, δέχεται το αίτημα των κινητών και συναινεί στην επικαιροποίηση της αξίας του φάσματος, εν’όψη του διαγωνισμού του ψηφιακού μερίσματος. Οι εταιρίες ελπίζουν ότι θα ληφθεί υπόψη η απομείωση της αξίας λόγω κρίσης και πτώσης των εσόδων.  Δεν είχαν υπολογίσει ότι τελικά θα χρεώνονταν προκαταβολικά …ρήτρα ανάκαμψης. Τελικά επιβεβαιώνεται ότι η …μπάνκα κερδίζει πάντα

Μάιος

1May_DayΓια μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση ανακοινώνει νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Δημόσιου τομέα, μόλις τρεις μήνες μετά από την ανακοίνωση του προηγούμενου σχεδίου. Φυσικά τα 120 εκατ. της προηγούμενης κοινοτικής ενίσχυσης δεν απορροφήθηκαν, αλλά ευτυχώς, μεταφέρθηκαν σε άλλα έργα. Το θετικό στην όλη πορεία της ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, είναι ότι τον ίδιο μήνα κατακυρώθηκε επιτέλους, μετά από δύο χρόνια, το έργο του G-Cloud.

Βροχή πέφτουν οι συμμετοχές για τα έργα του Σύζευξις ΙΙ και πρακτικά όλοι οι παίκτες της αγοράς ΤΠΕ, έχουν –άμεσα ή έμμεσα- συμμετοχή στην πρώτη μεγάλη δημόσια επένδυση στον τομέα μετά από πολλά χρόνια. Επιτέλους, είδαμε μετά από πολλά χρόνια χαμόγελα στην αγορά!

Απελπιστικά μόνη και «ορφανή» μένει η καθολική υπηρεσία, την οποία ο ΟΤΕ κάθε άλλο παρά βιάζεται να ανανεώσει, σηματοδοτώντας και την οριστική λήξη της εποχής των ΔΕΚΟ.

Ιούνιος

june-calendarΣτις αρχές του μήνα έρχεται και η επόμενη μεγάλη εξέλιξη στο σήριαλ Forthnet και αφορά τη συνεργασία Vodafone και Wind οι οποίες συμφωνούν σε κοινή κάθοδο για τη διεκδίκηση της εισηγμένης από την Κάντζα. Όλοι υποθέτουμε ότι είναι θέμα λίγων ημερών για να έχουμε την απάντηση των Αράβων μετόχων. Όμως φωνή …σιωπούσα εν τη ερήμω. Κάτι ήξεραν φαίνεται, αφού στο τέλος του μήνα ο ΟΤΕ μπαίνει και αυτός στη λίστα με τους μνηστήρες διεκδικώντας όμως μόνο τη Nova.

Τα τραίνα της TRAINOΣΕ ξεκινούν τα δρομολόγιά τους και με container της Huawei, ανεβάζοντας τον όγκο των εμπορευμάτων και των αριθμό των στρατηγικών συνεργασιών της COSCO. Ο δρόμος για την εγκατάσταση και τρίτου προβλήτα έχει πλέον στρωθεί.

Σε μετεκλογική αδράνεια όλες οι κυβερνητικές δραστηριότητες. Οι παρατάσεις για ψηφιακό μέρισμα, Σύζευξις και νομοσχεδίου για τις Τηλεπικοινωνίες, είναι στην  ημερήσια διάταξη, ενώ η κυβέρνηση αναζητεί το δρόμο της, μετά το «μήνυμα» των Ευρωεκλογών.  Ακόμα και το αγαπημένο παιδί του πρωθυπουργού, το ελεύθερο WiFi, έχει χαθεί στη δίνη της γραφειοκρατίας και της αναζήτησης χρηματοδότησης. Οι προσπάθειες που γίνονται στο Υπουργείο δεν αρκούν, διότι ένας Μενέλαος δεν φτάνει για να φέρει την άνοιξη.

Ιούλιος

july13a-e1372533993597Εξαργυρώνοντας την καλή οικονομική πορεία του ο ΟΤΕ, προχωρά στην αναχρηματοδότηση των ομολογιακών του δανείων. Η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές που είχε κάνει στο τέλος του ’13 και η μείωση του δανεισμού του κατά 16%, έπεισαν τους δανειστές ότι η πορεία εξυγίανσης βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Αν η Ελλάδα βάδιζε στα χνάρια του ΟΤΕ, θα είχαμε αφήσει πίσω την κρίση για τα καλά…

Καλοκαιριάζει, ανεβαίνει το θερμόμετρο και η Cyta βγαίνει στην αγορά ως πάροχος MVNO. Λίγες μέρες μετά, λανσάρει το Cyta 4U, με το οποίο ο συνδρομητής σταθερού Cyta μπορεί να χρησιμοποιεί το κινητό του ως προέκταση του σταθερού, χωρίς επιπλέον κόστος. Το cross selling δίνει και παίρνει!

Στα επιτελεία των παρόχων προετοιμάζονται τα σχέδια για την απάντηση σε τυχόν τοποθέτηση των παικτών στη σκακιέρα της Forthnet και ο καθένας ζυγίζει τις πιθανότητες και τις πιθανές αντιδράσεις του. Ευτυχώς για όσα στελέχη βλέπουν τις διακοπές τους να κινδυνεύουν, οι Άραβες παραμένουν σιωπηλοί και αδρανείς, οπότε πλοία και αεροπλάνα αναχωρούν με πληρότητα άνω του 90%! Έστω και την τελευταία στιγμή τα μπάνια του λαού -και των στελεχών- σώθηκαν!

Αύγουστος

meiothikan-ta-esoda-apo-tourismo-gia-deytero-synechomeno-mina-ton-aygoustoΤην πρώτη του μήνα, προκηρύσσεται και ο διαγωνισμός του ψηφιακού μερίσματος. Και το κόστος αυτού 380 εκατομμύρια. Αν και η προκήρυξη του ήταν αναμενόμενη, οι οικονομικοί διευθυντές των παρόχων κινητής, υπέστησαν ένα κρύο σοκ εν μέσω καύσωνα, λόγω του αυξημένου τιμήματος. Τον πόνο τους απαλύνει η διαφαινόμενη επιβράδυνση της πτώσης των εσόδων, η οποία τους δίνει ελπίδες για σταθεροποίηση την επόμενη χρονιά.

Βγαίνει τελικά μετά από πολλές περικοπές η χρηματοδότηση του ελεύθερου WiFi. Από τα 25 εκατομμύρια του αρχικού προϋπολογισμού, εγκρίνονται τελικά μόλις 15, ενώ οι αμφιβολίες για την ολοκλήρωσή του αρχίζουν να πυκνώνουν.

Κλείνει το deal μεταξύ Vodafone και hol για την εξαγορά την δεύτερης από την πρώτη. Έτσι, μετά την Intracom Telecom γίνεται η δεύτερη εταιρία του ομίλου που εγκαταλείπει τη μητρική αγκαλιά της Παιανίας. Τέλος εποχής, όπως την ξέραμε!

Σεπτέμβριος

septemberΞεκινά το due diligence για τη Forthnet, όπου οι επίδοξοι αγοραστές θα ελέγχουν κάθε σπιθαμή των οικονομικών και των συμβάσεων της εισηγμένης. Οι αρχικές εκτιμήσεις έλεγαν ότι ο έλεγχος θα κρατήσει περίπου ενάμιση μήνα. Διαψεύστηκαν…

Θεαματική εξέλιξη στην On Telecoms, όπου η διοίκηση ανακοινώνει ότι βρέθηκε επενδυτής που θα καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις και θα εισέλθει στο μετοχικό της. Η εταιρία καταθέτει σχέδιο εξυγίανσης στο πλαίσιο του άρθρου 106. Περίπου τέσσερις μήνες μετά, σε μια απόφαση-έκπληξη το δικαστήριο θα ανατρέψει τις θετικές προσδοκίες… Για την ώρα και μέχρι την έφεση.

Αναθερμαίνεται η υπόθεση του νομοσχεδίου για τις τηλεπικοινωνίες που προβλέπεται να κάνει πράξη την πρακτική διευκόλυνση της αδειοδότησης κεραιών κινητής. Η διαδικασία για να πάρει το δρόμο της από το Υπουργείο στη Βουλή, αποδεικνύεται βασανιστικά αργή.  

Οκτώβριος

octoberΜήνας ψηφιακού μερίσματος και τα στρατηγεία των παρόχων είναι έτοιμα για την απόκτηση και νέου φάσματος. Οι συχνότητες που θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση θα περάσουν μετά από διαγωνισμό 10 (!) γύρων στην κινητή έναντι 381,1 εκατομμυρίων.

Επίθεση εναντίον του αθλητικού περιεχομένου της Nova εξαπολύει ο ΟΤΕ, που με μια κίνηση-έκπληξη παίρνει από την UEFA τα δικαιώματα μετάδοσης του Champions League και του Europa League για το 2015-2018.

Με την κίνηση αυτή, «ψαλιδίζει» την αξία της Nova και κάνει επίδειξη δύναμης και αποφασιστικότητας, σε μια προσπάθεια να εγκλωβίσει Vodafone και Wind, οι οποίες προσανατολίζονται προς νέα προσφορά που να λαμβάνει υπόψη της την απομείωση της αξίας του περιεχομένου. Ωστόσο, όχι μόνο δεν αποσύρει, αλλά ενδυναμώνει το ενδιαφέρον του για τη Nova.

Νοέμβριος

20141020_November_ScholarshipsΑνοίγει η συζήτηση για την επόμενη μέρα του LLU. Οι εναλλακτικοί έχοντας διαπιστώσει στασιμότητα στην ανάπτυξη της αγοράς αυτής και βλέποντας τα κόστη διατήρησης πελατών να εκτοξεύονται, αρχίζουν να αναζητούν στρατηγικές συμφωνίες, συνεργασίες, τεχνολογίες και ρυθμιστικό πλαίσιο που θα τους φέρουν πιο κοντά στους τελικούς καταναλωτές, ενώ το last mile κατά συντριπτικό ποσοστό ελέγχεται από τον ΟΤΕ.

Με το VDSL να βρίσκεται σε καθεστώς συμπίεσης κέρδους και το FTTx στα σπάργανα, οι περισσότεροι δρόμοι των εναλλακτικών προς τους πελάτες, φαίνονται κλειστοί. Εκτός εάν έχουμε κοινές επενδύσεις και υποδομές, μια συζήτηση που γίνεται πλέον πιο επίκαιρη από ποτέ.

Μέχρι την τελευταία στιγμή έπαιζαν καθυστερήσεις στο νομοσχέδιο για τις Τηλεπικοινωνίες και το κρυφτό από συρτάρι σε συρτάρι καλά κρατούσε. Χρειάστηκε δυναμική παρέμβαση  από πολύ ψηλά αλλά και από τον Μενέλαο, για να ξεσκαλώσει από τη Μεσογείων και να φτάσει στην είσοδο της Βουλής. 

Δεκέμβριος

december_the_christmas_month-1600x900Με ευχάριστα νέα ξεκίνησε ο μήνας για τους εργαζόμενους της 360 Connect, η οποία δόθηκε προίκα στη Vodafone με την απορρόφηση της hol. Οι υπάλληλοι είχαν μεταγραφεί αναγκαστικά από την hellas online στην ‘360 Connect’ ένα χρόνο πριν και οι μισθοί μετά την πάροδο του πρώτου τριμήνου είχαν περικοπεί. Επέστρεψαν όμως στα περσινά τους επίπεδα μετά την ενσωμάτωσή του call center στη Vodafone!

Μετά από μόλις ένα μήνα διαπραγματεύσεων, έκλεισε η νέα ΣΣΕ του ΟΤΕ. Σε μια επίδειξη ρεαλισμού και συναίνεσης, διοίκηση και συνδικαλιστές ολοκλήρωσαν τις συζητήσεις εξασφαλίζοντας εργασιακή ειρήνη και διασφάλιση θέσεων εργασίας για την επόμενη χρονιά.

Στις παραδοσιακές ανακοινώσεις περί ευρυζωνικής Στρατηγικής προέβη ο αρμόδιος Υπουργός, εξαγγέλλοντας για 4η συνεχόμενη φορά οπτική ίνα στο σπίτι. Με πολλή φαντασία και ελάχιστες επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, φοβόμαστε ότι αυτές οι εξαγγελίες θα συνεχίσουν να είναι επίκαιρες για πολλά χρόνια.

Προς το παρόν, ας βολευτούμε με το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τα αγροτικά δίκτυα που κατάφεραν να περάσουν επιτυχώς το stress test της χρονιάς.

Αυτός λοιπόν ήταν ο απολογισμός της χρονιάς –μιας χρονιάς που πήγε καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε. Το 2014 μας αφήνει χρόνους σε τρεις ημέρες και ξημερώνει μία τεράστια πρόκληση. Να συνηθίσουμε να γράφουμε στις ημερομηνίες, 2015. Καλή Χρονιά!

end

Share.

Leave A Reply