mbps

Με το κλείσιμο του 2015 αρχίζουμε να συλλέγουμε και τα απολογιστικά στοιχεία του έτους που πέρασε. Ένα από τα πρώτα είναι οι συνδέσεις LLUη αύξηση των οποίων ξεπέρασε με διαφορά το αρνητικό ρεκόρ του 2014. Το 2015 λοιπόν, η αύξηση του πελατολογίου των εναλλακτικών από την απόκτηση πελατών από τον ΟΤΕ ήταν μόνο 1,6%, δηλαδή μόλις πάνω από 30.000 συνδρομητές, δείχνει ξεκάθαρα ότι η συγκεκριμένη τεχνολογική προσέγγιση έχει πιάσει οροφή.

Αυτό ίσως δεν είναι και τόσο νέο αφού οι εναλλακτικοί πάροχοι όσο παραμένουν εναλλακτικοί δεν μπορούν να είναι και ανταγωνιστικοί. Και αν στο επίπεδο του ADSLτα καταφέρνουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα, ξέρουν πολύ καλά ότι σύντομα η καμπύλη αύξησης σύντομα θα αρχίσει να διαγράφει αρνητική τροχιά.

Γνωρίζουν επίσης ότι οι καθυστερήσεις στη δυνατότητα της εισόδου τους στα δίκτυα νέας γενιάς με άξονα το VDSLκαι αγκάθι το vectoring, περιορίζει τις προοπτικές τους σε επίπεδο ανάπτυξης ελκυστικών προτάσεων προς τους πελάτες.

Βλέπουν επίσης ότι, όσο μειώνεται η δεξαμενή των πελατών που μπορούν να μεταφερθούν από τον ΟΤΕ στερεύει, τότε εντείνεται ένας άτυπος «εμφύλιος» μεταξύ τους.

Τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε, δείχνουν ξεκάθαρα ότι στη μάχη αυτή κερδισμένοι ήταν η Windκαι ηhol, οι οποίες απέσπασαν μεγάλο μερίδιο από την Forthnet η οποία υπέστη αιμορραγία συνδρομητώνLLU, αδυνατώντας να κρατήσει σε ισχύ τις «υπερπροσφορές» των προηγούμενων ετών. Από την άλλη η Cyta, κατάφερε να περάσει χωρίς απώλειες τον κάβο του 2015 και ετοιμάζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Και έσσονται τα δύο εις bandwidth ένα

894843-27a6fbac-9c66-11e4-9b39-62b37ee06626

Και ενώ οι πάροχοι έχουν μπει στη διαδικασία να προτείνουν συνεργατικά μοντέλα επενδύσεων για την είσοδό τους με αξιώσεις στα δίκτυα νέας γενιάς, ο ΟΤΕ παίρνει αποστάσεις λανσάροντας το hybrid access. Όπως λέει και το όνομά του, πρόκειται για συνδυαστική πρόσβαση στο internet, μέσω σταθερής και κινητής σύνδεσης.

Η λύση μας είχε ανακοινωθεί πέρυσι στη Βαρκελώνη στο MWC δια στόματος της σιδηράς κυρίας της DT, Claudia Nemat, ενώ είδαμε το πρωτότυπο στο περίπτερο (μάλλον αίθουσα) του γερμανικού κολοσσού.

Μετά λοιπόν από την έξοδό του από τα εργαστήρια Τ-Labs και τις εκτεταμένες δοκιμές στο Μαυροβούνιο, ήρθε και στην Ελλάδα το Νοέμβριο και παρουσιάστηκε στο InfoCom World. Σύντομα θα είναι και εμπορικά διαθέσιμο για όσους θέλουν να δώσουν μία σοβαρή ώθηση στην ταχύτητα σύνδεσης τους.

Το hybrid access, ουσιαστικά γεφυρώνει τις αποστάσεις που θα πρέπει να διανύσουν οι οπτικές ίνες για να φέρουν στα καφάο το VDSL.

Τώρα, αν θέλετε να μάθετε πόσο κοστίζει και άλλες πρακτικές λεπτομέρειες, δεν έχετε παρά να το δείτε live στα καταστήματα της Cosmote στη Γλυφάδα και την Τσιμισκή και φυσικά προσεχώς στο σπίτι ή το γραφείο σας!

Πάρτε κύριε Netflix…

netflix

Και για όσους πιστεύουν ότι, η έννοια της ταχύτητας της σύνδεσης με το διαδίκτυο με τουλάχιστον διψήφιο αριθμό Mbps είναι υπερεκτιμημένο, δεν έχουν παρά να ρίξουν μία ματιά στο σάλο που δημιούργησε το λανσάρισμα του Netflix και στη χώρα μας.

Στις προδιαγραφές της υπηρεσίας λοιπόν βλέπουμε ότι για μία αξιοπρεπή τηλεθέαση χρειαζόμαστε ένα bandwidth 5 Μbit κατ’ ελάχιστο. Kάτι που σημαίνει ότι σε πάρα πολλά σπίτια θα ακούσουμε διαλόγους του τύπου «κλείσε την τηλεόραση για να μπω στο internet».

Λογικά λοιπόν τα 10 Mbps είναι προαπαιτούμενο για την πρόσβαση στην υπηρεσία, οπότε το Netflix, σε αυτή τη φάση δεν αποτελεί λύση τηλεθέασης για όλο το φιλοθεάμον και τηλεοπτικά πεινασμένο κοινό.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι, ακόμα και αν λάβουμε υπόψη το υψηλό ποσοστό αγγλομάθειας των συμπατριωτών μας, το γεγονός ότι οι ελληνικοί υπότιτλοι θα αργήσουν πολύ να εμφανιστούν στο παρεχόμενο περιεχόμενο, μειώνει σημαντικά το εν δυνάμει πελατολόγιο του Netflix γεγονός που είναι πολύ καλό και για τους local παρόχους τηλεόρασης γιατί σημαίνει ότι ο σοβαρός ανταγωνισμός είναι ακόμα μακριά.

Δεν απαξιώνουμε βέβαια την είσοδο ενός διεθνούς παρόχου στη χώρα μας, που μας βάζει στον παγκόσμιο τηλεοπτικό χάρτη, αλλά όπως και να το κάνουμε από την ανακοίνωση μέχρι την καταξίωση απέχουμε πολύ συχνά αρκετά Mbps!


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

Leave A Reply