Αποσύρεται η Google από τη Ρωσία

0

H Google προχώρησε την περασμένη Πέμπτη στην απόφαση να κλείσει τον τομέα engineering που διατηρούσε ως τώρα στη Ρωσία, προβλέποντας ότι οι αυστηροί περιορισμοί που επιβάλει η νομοθεσία της χώρας στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο, θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη μετανάστευση ταλαντούχων μηχανικών από τη Ρωσία.

brin

Μια σειρά από κινήσεις ενάντια στις εταιρείες του Διαδικτύου, με αποκορύφωμα ένα νέο νόμο που αναγκάζει τους παρόχους να κρατούν όλα τα δεδομένα σχετικά με τους Ρώσους πολίτες στο εσωτερικό της χώρας, έχει οδηγήσει αρκετούς Ρώσους επιχειρηματίες και μηχανικούς να εξετάσουν τη μετεγκατάσταση τους εκτός της χώρας.

Η Google δεν έκανε σχόλιο σχετικά με τους λόγους για την αποχώρησή της από τη Ρωσία, η οποία για πρώτη φορά αναφέρθηκε από έγκυρο τεχνολογικό site. Παραμένει ασαφές αν η απόσυρση των δραστηριοτήτων της εταιρίας ήταν μια απάντηση στον περιορισμό των ελευθεριών στο διαδίκτυο της χώρας ή οποιαδήποτε άμεση πίεση που δέχθηκε η Αμερικανική εταιρεία.

Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι η ρωσικές Αρχές  έχουν αυξήσει κατά πολύ τα αιτήματα προς τη Googleνα αφαιρέσει συνδέσμους από τη μηχανή αναζήτησης της, ενώ σύμφωνα με τις νέες διατάξεις τα δεδομένα που αφορούν την κίνηση διαδικτύου μέσα από τους παρόχους, πρέπει να αποθηκεύονται εντός της χώρας, ώστε να προστατεύεται η ιδιωτικότητα των Ρώσων πολιτών.

Όλα αυτά, σε συνέχεια των αποκαλύψεων για εκτεταμένη επιτήρηση του διαδικτύου από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Οι επικριτές λένε ότι ο νόμος, αντί να αποσκοπεί στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των Ρώσων πολιτών, έχει ως στόχο να καταστήσει δυσκολότερη για τις αμερικανικές εταιρείες του Διαδικτύου να λειτουργούν στη χώρα και θα βοηθήσει τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας να αυξήσουν το επίπεδο της δικής τους εσωτερικής κατασκοπείας.

Το οικογενειακό ιστορικό Sergey Brin, ρωσικής καταγωγής, συνιδρυτής της Google, έχει επίσης τη δική του θέση στην παρουσία της Google στη Ρωσία. Οι γονείς του κ Brin, είχαν υποστεί διώξεις λόγω της Εβραϊκής τους καταγωγής, κάτι που παρεμπόδισε την επιστημονική σταδιοδρομία τους, συμβάλλοντας στην απόφαση τους να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ όταν εκείνος ήταν έξι ετών. Το οικογενειακό παρελθόν του Brin, ήταν ένας παράγοντας στην απόφαση της Google να εγκαταλείψει την Κίνα πριν από μερικά χρόνια, αντί να συνεχίσει να υποκύπτει στη λογοκρισία εκεί, σύμφωνα με ανθρώπους που τον γνωρίζουν.

Share.

Leave A Reply