Πτωτικές τάσεις εμφανίζει η HP και ενεργοποιεί σχέδιο ανάκαμψης

0

Όπως δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα της Hewlett-Packard για το 3ο τρίμηνο του 2014, τα έσοδά της μειώθηκαν σχεδόν σε κάθε επιχειρηματικό τομέα στη διάρκεια του έτους, τονίζοντας τις αδυναμίες πριν από τον προγραμματισμένο για το 2015 διαχωρισμό της εταιρείας σε δυο ανεξάρτητες επιχειρήσεις, όπου η μία θα αναλάβει τις υπηρεσίες και η άλλη τον τομέα των υπολογιστών και εκτυπωτών.

Meg-Whitman-CEO-at-HP

Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 2,5% 28,4 δισεκατομμύρια δολάρια, από 29,1 δισεκατομμύρια ένα χρόνο πριν, ενώ επίσης τα κέρδη μειώθηκαν κατά 2,7% σε 2 δισ. δολάρια.

“Πάντα έλεγα ότι η ανάκαμψη δεν είναι γραμμική,” δήλωσε στους αναλυτές η CEΟ Meg Whitman, ενώ σχετικά με την απόδοση της εταιρίας σε σύγκριση με πριν από τρία χρόνια, όταν ανέλαβε διευθύνουσα σύμβουλος, είπε: “Είμαστε ακριβώς εκεί που νομίζαμε ότι θα ήταν.”

Η ομάδες εταιρικών πελατών και υπηρεσιών της επιχείρησης, τμήματα που παλαιότερα η Whitman είχε χαρακτηρίσει ως κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης, έδειξαν πτώση των εσόδων της από 4% και 7%, αντίστοιχα.

Στις δηλώσεις της η Whitman σημείωσε ότι αναμένεται μια πιο αργή μείωση των εσόδων της επιχείρησης, το επόμενο έτος, ενώ ο τομέας υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις θα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας ανάπτυξης το 2015.

Για το επόμενο έτος, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναμένει να σημειώσει κερδοφορία από 3,83 έως 4,03 δολάρια ανά μετοχή, σε σχέση με τα 3,74 δολάρια για το 2014.

Ο κύκλος εργασιών του τομέα προσωπικών υπολογιστών, η οποία είναι και η μεγαλύτερη σε τζίρο, αυξήθηκε κατά 4% μετά από το άλμα του 12% που κατέγραψε το προηγούμενο τρίμηνο. Μεγάλο μέρος της αύξησης σε υπολογιστές προήλθε από την απόφαση της Microsoft Corp να σταματήσουν την υποστήριξη των WindowsXP, μια διαδικασία που –σύμφωνα με τη Whitman- έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Ο τομέας των εκτυπωτών που παραδοσιακά σημειώνει υψηλότερα περιθώρια κέρδους συρρικνώθηκε κατά 5%.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα χωριστεί σε δύο εισηγμένες εταιρείες το επόμενο έτος, διαχωρίζοντας τον τομέα υπολογιστών και εκτυπωτών,  από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς των επιχειρηματικών λύσεων hardwareκαι software, ενώ επίσης σχεδιάζει να μειώσει κατά 5.000 θέσεις εργασίας το προσωπικό της, ως μέρος του σχεδίου ανάκαμψης της.

Share.

Leave A Reply