Συνεργασία και του ελληνικού ιδιωτικού τομέα στην άσκηση cyber coalition 2014 του ΝΑΤΟ

0

logo3_1148Για άλλη μια χρονιά το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας (ΓΕΕΘΑ) ετοιμάζεται για την μεγάλη άσκηση κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ, Cyber Coalition 2014, που θα έχει την κεντρική επιχειρησιακή της έδρα στην Εσθονία. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΓΕΕΘΑ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια της κυβερνητικής πληροφορίας, ενώ αποτελεί και ένα συντονιστικό φορέα για την δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής κυβερνοάμυνας που ακόμα λείπει από την Ελλάδα. Ο φορέας συμμετέχει στη συγκεκριμένη άσκηση από το 2009 μαζί με άλλα 23 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Φέτος για πρώτη χρονιά, το ΓΕΕΘΑ προσκάλεσε να συμμετέχουν και φορείς εκτός δημοσίου, δηλαδή από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και τον ακαδημαϊκό χώρο ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία και ανταλλαγή γνώσης μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων αλλά και των ειδικών της αγοράς. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν τόσο τα ακαδημαϊκά ιδρύματα με τα ερευνητικά εργαστήρια των πανεπιστημίων σε θέματα ασφαλείας όσο και τα αντίστοιχα τμήματα των service providers όπως ο ΟΤΕ και η HOL.

Η άσκηση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μέσα Νοεμβρίου, πρόκειται να εξετάσει διάφορα μοντέρνα σενάρια κυβερνοπολέμου και απειλής μέσω ίντερνετ, όπως η διαρροή διαβαθμισμένης πληροφορίας, επίθεση σε λογισμικό επιχειρησιακής σχεδίασης, απειλή σε κινητά μέσω Android Malware μέχρι και “μολυσμένο” motherboard. Όλα αυτά τα σενάρια στόχο έχουν μέσω της εξομοίωσης στην όσο το δυνατό καλύτερη και πιο άμεση απόκριση ενός δημόσιου φορέα στην κυβερνοαπειλή και τελικά στην προστασία των δεδομένων του πολίτη. Έτσι μέσω συνεργασιών και δημιουργίας διαδικασιών και πρωτοκόλλων ασφαλείας, η Ελλάδα “γυμνάζεται” ώστε να ανταπεξέλθει και να αμυνθεί με επιτυχία στην περίπτωση που γίνει στόχος στον κυβερνοχώρο.

Ηλίας Αραβαντινός

Share.

Leave A Reply