Internet και ξερό ψωμί …Κυριολεκτικά!

0

internet for all

Home is where the Internet is!!! Να λοιπόν που μ’ αυτά και μ’ εκείνα το διαδίκτυο αναδεικνύεται και επισήμως σε είδος πρώτης ανάγκης. Αλλιώς, δεν εξηγείται η κυβερνητική πρωτοβουλία για παροχή δωρεάν Internet σε δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.

Κάποιοι διέκριναν και μία λογική ανακολουθία, ή για τους πεπειραμένους του Excel«κυκλική συνάρτηση». Kαι εξηγούμαστε: Η αίτηση για την εξέταση υπαγωγής στο κοινωνικό μέρισμα υποβλήθηκε μέσω Internet. Βασισμένοι σε αυτή τη λογική,  κάποιοι είπαν ότι έρχεται η κυβέρνηση και υπόσχεται να δώσει δωρεάν κάτι, σε αυτούς που ενδεχομένως ήδη το έχουν! Αυτή είναι μία λάθος προσέγγιση, γιατί ακόμα και αυτοί που έχουν σύνδεση θα την  επεκτείνουν δωρεάν για 12 μήνες ενώ μπορούν να εκπαιδευτούν ή να ανανεώσουν το εξοπλισμό τους. Το βέβαιο είναι ότι κάποιοι θα ωφεληθούν και με αυτή την έννοια η πρωτοβουλία μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Από την άλλη δεν είδαμε κανέναν εκπρόσωπο της Πολιτείας στο Corallia στο Μαρούσι, να προσφέρει τη στήριξή του στο Greek Start-Up Manifesto και στην πρακτική ενίσχυση των νέων επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικές στο παγκόσμιο περιβάλλον. Βλέπετε αυτή την εποχή ήτανόλοι απασχολημένοι με τον ανασχηματισμό. Κυκλοφορεί μάλιστα μία φήμη ότι, το πρωθυπουργικό γραφείο είχε αναθέσει σε software house, την κατασκευή application το οποίο είναι κάτι ανάμεσα σε «sudoku» και «μουσικές καρέκλες». Αν και  μάλλον, στο τέλος, επικράτησε η πατροπαράδοτη και δοκιμασμένη μέθοδος του κομματικού ντόμινο…

Βέβαια, για να πνεύσουν ούριοι άνεμοι ανασχηματισμού προηγήθηκε η θυσία «δίκην Ιφιγένειας» του Χ. Θεοχάρη, ο οποίος αποδεδειγμένα έκανε αρκετή δουλειά στο πόστο που είχε αναλάβει, αλλά έπεσε θύμα της πολιτικής και ας προσπαθούν τα διάφορα «παπαγαλάκια» να προβάλλουν τα λάθη και όχι τη δουλειά του. Δηλαδή, αν ο επόμενος Γραμματέας δεν κάνει τίποτα, για να μην κάνει λάθη, θα είναι καλύτερα; Εμείς καλού κακού ας τον ξεματιάσουμε. Φτου, φτου Σκόρδα…

Έξω όμως πάμε καλά. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Προεδρίας, ετοιμαζόμαστε να δώσουμε τη σκυτάλη στους Ιταλούς και να τους παραχωρήσουμε μια τεράστια ψηφιακή προίκα. Πολλές προτάσεις, πολλές συστάσεις και σχέδια επί …Ψηφιακού Χάρτου.

 

falling-money

Να ρέει το χρήμα…

Την ανάκαμψη αναζητά και η αγορά ΤΠΕ, η οποία κοιτά πίσω της με τρόμο το μαύρο 2013, το οποίο πέρασε δια πυρός και σιδήρου και φυσικά όχι χωρίς απώλειες. Βλέπετε το 2012, το ρεζερβουάρ είχε λίγους ατμούς, αλλά το ’13 μας έφαγε η «άκρα των έργων σιωπή στους κάμπους και στα όρη».

Στους κάμπους;  Τι θυμήθηκα τώρα! Την έγκριση στις αρχές Απρίλη της χρηματοδότησης από την ΕΕ για τα αγροτικά δίκτυα. Τι θα γίνει; θα δούμε κανένα εκσκαφέα στο Θεσσαλικό κάμπο και κανένα κομπρεσέρ στην Πίνδο; Τώρα Περιφερειάρχες έχουμε…

Πού είχαμε μείνει; Α, ναι στην ανάκαμψη των ΤΠΕ. Λοιπόν, το θέμα είναι ότι η ψυχολογία διδάσκει ότι όταν κοιτάς πίσω τα δύσκολα που πέρασες, ελπίζεις ότι γυρίζοντας το κεφάλι μπροστά, ο ουρανός θα είναι πιο γαλανός. Η αλήθεια είναι ότι οι ελπίδες δεν είναι φρούδες και πραγματικά διαφαίνεται μια μεταστροφή.  Η κατανάλωση  άρχισε να κινείται, τα δίκτυα είναι σχεδόν βέβαια ότι τα αρνητικά πρόσημα ανήκουν στο παρελθόν, επενδυτές και funds μας επισκέπτονται, οι τράπεζες θέλουν να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους και από το ψηλότερο κατάρτι ο ναύτης έχει φωνάξει «consolidation εν όψει».

Το βέβαιο είναι ότι σε αυτή τη φάση όλοι συζητούν με όλους και όλα μπορούν να συμβούν, εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, το σωστό timing και φυσικά η αρμόζουσα τιμή.  Και όταν λέμε «όλα», πιστέψτε μας, υπάρχουν ακόμα και εκείνα που ξεπερνούν τα πιο ευφάνταστα σενάρια.

Αλλαγές έχουμε και στην οικονομία και μάλιστα εκεί που κανένας δεν το περίμενε. Μιλάμε για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που πλέον δεν θέλει καταθέσεις από τα μέλη της! Ναι καλά διαβάσατε, ο κ.Ντράγκι αποφάσισε να τιμωρήσει τις τράπεζες που «παρκάρουν» τα κεφάλαιά τους στην ΕΚΤ και έτσι τις αναγκάζει να τα στρέψουν προς τη χορήγηση ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Για τι νούμερα μιλάμε; 400 δισ. για αρχή και βλέπουμε.

 

Kids playing soccer

Παίζει μπάλα η αγορά!

Στην εγχώρια πραγματικότητα, η αγορά μετά από το χειμωνιάτικο διάλειμμα φοράει τα καλοκαιρινά της με τις αντίστοιχες καμπάνιες να αρχίσουν να παίζουν σιγά σιγά. Οι μπλε παίζουν δυνατά το conceptτης δοκιμής δικτύου, επιστρατεύοντας  τον Αγαπούλα αλλά και το «μαύρο πιστόλι», τον Πίου!

Οι κόκκινοι έχουν μπει για καλά σε τροχιά Εθνικής ομάδας και παίζουν ψηλό παιχνίδι ελπίζοντας βαθιά μέσα τους να ξανακουστεί το σύνθημα του 2004 «είναι γουρλής ο χορηγός». Βέβαια, για να είμαστε προσγειωμένοι παιδιά, σε Μουντιάλ πάμε, όχι σε Euro. Και βέβαια δεν είναι κακό να ελπίζει στα θαύματα. Κακό είναι να περιμένεις ότι θα γίνουν. Άλλωστε, όπως μου είπε κάποιος φίλος από το Χαλάνδρι, «όταν μιλάς στο Θεό, είναι προσευχή. Όταν περιμένεις να σου απαντήσει, είναι σχιζοφρένεια».

Οι κόκκινοι και οι πράσινοι, ήταν απασχολημένοι με την ακρόαση στην ΕΕΤΤ. Είναι αυτό το σήριαλ που έχει ξεκινήσει δύο χρόνια πριν, όταν η Vodafone υπέβαλλε καταγγελία εναντίον της Cosmote για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην καρτοκινητή. Αυτή καταγγελία έχει περάσει από σαράντα (κυριολεκτικά) κύματα, άπειρες αναβολές, και μία Προεδρική θητεία. Ο Λεωνίδας κατάφερε μετά κόπων και βασάνων «να απέλθει από αυτόν το ποτήριον τούτο», αλλά κατά πως δείχνουν τα πράγματα ο Λουρό μάλλον προτίθεται να κόψει τον Γόρδιο Δεσμό και αναζητά Σολομώντειο λύση.

Βέβαια για να λέμε την αλήθεια ο νέος Πρόεδρος, ήξερε από την αρχή τι είχε μπροστά του όταν ανέλαβε και κάτι μας λέει ότι έχει κάνει τα κουμάντα του, σε υψηλό επίπεδο πολιτικού χειρισμού της διαμάχης. Ας μη ξεχνάμε ότι αρκετές από τις θεμελιώδεις έννοιες που κάποτε ήταν κόκκινες γραμμές, πλέον έχουν γίνει ροζ, όπως λέει και το παλαιό, αλλά πάντα επίκαιρο, άσμα.

 

fstreetmap2_1369371c

Mobilius inMobilis

Είναι βέβαιο ότι θα αισθάνεστε καλύτερα τώρα που το σπίτι σας θα μπει στο Google Street View και ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες! Την περασμένη Πέμπτη η Googleπήρε τους δρόμους και έτσι οι τουρίστες πλέον θα βλέπουν realGreece, πριν αγοράσουν. Αυτό δεν είναι πάντα καλό και ίσως να αποτελεί λόγο για να εξωραΐσουν τις πόλεις τους κάποιοι δήμαρχοι ή να φροντίσει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη να μαζέψει τα ναρκωτικά από τους δρόμους. Γιατί αν περάσει το αυτοκίνητο της Googleαπό Μάγερ και Φαβιέρου θα καταγράψει ότι οι ανενόχλητοι από την ΕΛΑΣ drugdealersσε λίγο θα στήσουν πάγκους, όπως στη λαϊκή κυρ Δένδια μου.  Ντροπής πράγματα δηλαδή που τα λουζόμαστε, ως χώρα, αλλά μη γίνουμε και διεθνώς ρεζίλι…

Από την άλλη, αν πιστέψουμε τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε, θα έπρεπε να παρακαλέσουμε τους αγαπητούς συνέλληνες , να αποβάλλον από το πρόσωπό τους την κατήφεια και να φορέσουν το πιο εγκάρδιο χαμόγελό τους. Για τους πιο προχωρημένους θα προτείναμε να κυκλοφορούν με παραδοσιακές στολές ντυμένοι τσολιάδες και Αμαλίες. Η άποψή μας είναι ότι δόθηκε μεγαλύτερη σημασία στο γεγονός ότι απλά είμαστε η 56η χώρα στην οποία έρχεται το GoogleStreet. Ε, δεν είναι δα και successstoryτο ότι σε ανακάλυψε η Google 56ο στη σειρά….

Κατά τα άλλα η αγορά μάλλον τα πηγαίνει καλά. Τα δίκτυα κινητής περιορίζονται σε αψιμαχίες και δεν έχει ξεσπάσει πόλεμος γιατί όλοι θυμούνται πόσο κόστισε ο Γ’’ Καρτοκινητός πόλεμος και κανείς δεν θέλει να ξεκινήσει τον Τέταρτο! Ιδιαίτερα φέτος που ευελπιστούν να αφαιρέσουν το αρνητικό πρόσημο από τα αποτελέσματά τους. Σε αυτή τη φάση όλοι δείχνουν να πιστεύουν στο Mundial, στη φήμη και τις πωλήσεις που συνεπάγεται. Φανταστείτε τι θα γίνει αν επαληθευτεί ο Ζοζέ Μουρίνιο -ο οποίος δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα περάσει» ή οι αναλυτές που μας δίνουν 60,6% να προκριθούμε. Όσο δηλαδή μας έδιναν και για το φαλιμέντο πριν από 13 μήνες…

Η μπάλα είναι μία εκπληκτική εφεύρεση, αλλά μην ξεχνάτε ότι είναι γεμάτη αέρα. Όπως ενδεχομένως κάποια μυαλά αλλά και οι εκτιμήσεις των αναλυτών. Εμείς προτιμάμε τον   Albert Camus ο οποίος -τερματοφύλακας στην ομάδα του Πανεπιστημίου είχε πει: «Όσα γνωρίζω περί ηθικής και καθήκοντος μου τα έμαθε το ποδόσφαιρο».

Αυτό που δεν είδαμε –ακόμα- να συμβαίνει είναι ότι -last year- αυτή την περίοδο είχαν όλοι τρελαθεί με τα tablets. Κάτι μας λέει ότι η θερινή μάχη της ταμπλέτας μόλις αρχίζει και θα κορυφωθεί κάπου εκεί στο τέλος του Mundial και στην αρχή των διακοπών.

Στη σταθερή -που τείνει να γίνει άρρηκτα δεμένη με την κινητή και την TVμε τόσες συνδυαστικές προσφορές, η Forthnet πήρε τη μερίδα του λέοντος από τις νέες συνδέσεις και έφτασε αισίως τις 630.000, με την hol να ακολουθεί με 525.000 συνδρομητές.  Στη συνέχεια υπάρχουν η Windμε 433.000, η Cyta με 315.000 και στην τελευταία θέση η On Telecoms. Κάποιοι βέβαια ισχυρίζονται, όχι άδικα,  ότι δεν μετράει μόνο το μέγεθος αλλά και η ποιότητα, τα έσοδα δηλαδή που αφήνει κάθε συνδρομητής. Και εσύ δίκιο έχεις, όπως θα έλεγε ο Χότζας.

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, οι φήμες λένε ότι το Λονδίνο τελειώνει με την εξέταση των «παράπλευρων» συμβολαίων και οσονούπω θα έχουμε εξελίξεις. Νέα αναμένουμε και  από την Cyta, η οποία έχει καθυστερήσει σημαντικά την είσοδό της στην Κινητή ως MVNO, αλλά κάθε ημέρα που περνάει τη φέρνει πιο κοντά στο στόχο.

Share.

Leave A Reply