Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου

Greek Statistics

0

oura_eforia-750x545

Να που ήρθαν και τα πρώτα Greek Statistics. Όχι μη πάει ο νους σας στο κακό. Μιλάμε για το Global Information Technology Report 2014, μέσα στο οποίο αναλύεται η ψηφιακή πρόοδος κάθε χώρας.

Ποια είναι η θέση της Ελλάδας; Από το 2007 έχει κατρακυλήσει 26 ολόκληρες θέσεις. Θα πείτε, πού είναι το περίεργο; Άλλη μία πτώση εν μέσω κρίσης. Το περίεργο κατά την ταπεινή μας γνώμη είναι ότι θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Εν μέσω κρίσης θα έπρεπε γρήγορα να είχαμε κατανοήσει ως σύνολο, ότι με τις ψηφιακές τεχνολογίες θα μπορούσαμε να μειώσουμε τα λειτουργικά κόστη του κρατικού μηχανισμού να εξοικονομήσουμε χαμένες εργατοώρες μπροστά από γκισέ και πίσω από ουρές και να μετασχηματίσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

Θα πείτε τι μας έπιασε τώρα αυτό το παραλήρημα. Απλά, μελετώντας τους επιμέρους δείκτες, βλέπουμε ότι με τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης φλερτάρουν οι Κυβερνητικές Προμήθειες τεχνολογίας, ο βαθμός επιτυχίας της Κυβέρνησης στην προώθηση και χρήση των ΤΠΕ και φυσικά η -μη- διαθεσιμότητα επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Τα περισσότερα προβλήματα δηλαδή πηγάζουν από την εμμονή της Πολιτείας να ακολουθεί το παλαιό διαχειριστικό μοντέλο, όταν τα πάντα γύρω μας έχουν γυρίσει τούμπα. Είναι προφανές ότι όσο μένουμε σταθερά προσηλωμένοι στο μοντέλο καρεκλοκενταυρισμού και δεινοσαυρισμού προκοπή δεν πρόκειται να δούμε. Η μάχη δεν κερδίζεται ούτε με κυβερνητικά ούτε με αντιπολιτευτικά πυροτεχνήματα. Η επιτυχία υπάρχει πριν από την εργασία μόνο στο λεξικό!

Η αλήθεια είναι ότι κουτσά-στραβά, γίνονται κάποιες προσπάθειες να καμφθούν οι αντιστάσεις, κάποιοι δουλεύουν –όσο τους επιτρέπουν- βλέπουμε μια μεταστροφή προς το ‘e’.
Κάτι ο Κυριάκος που επιταχύνει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, κάτι ο Κωστής που αφαιρεί (για μια φορά ακόμη) γραφειοκρατικά εμπόδια για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, φαίνεται ότι κάτι κινείται αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς. Αλλάζουμε δηλαδή σελίδες αλλά όχι κεφάλαιο!

Πολλοί δύσπιστοι θα πουν ότι τα startup και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, είναι ένα καλό εργαλείο για να μειώσει -έστω και στα χαρτιά- τα νούμερα της ανεργίας. Θα παρατηρήσατε ίσως ότι, όλες οι επίσημες ανακοινώσεις αναφέρονται στη μείωση της ανεργίας, ως συνέπεια της αύξησης της απασχόλησης. Εδώ γίνεται ένα λογικό άλμα που εξισώνει την απασχόληση με την εργασία, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα…

Ας μη τα ισοπεδώνουμε όμως όλα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός σίγουρα ανοίγει θέσεις εργασίας και αυτό θα το διερευνήσουμε από κοντά την Τρίτη στο συνέδριο e-skills for jobs για να δούμε ποιος είναι ο δρόμος μέσα από τον οποίο οι ψηφιακές ικανότητες μπορούν να γίνουν εργασία.

 

201107-orig-life-people-949x534

Μάνα  είναι μόνο μία

Και επίσημα πλέον η στη Ρουμανία ROM Telecom θα ξεκινήσει το re-branding. Ετοιμάζεται να βάλει τα ματζέντα της και να γίνει ‘Τ’. Τουλάχιστον στο ορατό μέλλον ο Μεγαράρχης έχει αποκλείσει παρόμοιο ενδεχόμενο στην Ελλάδα, αλλά εμείς καλού κακού παρακολουθούμε στενά όλα τα χρωματοπωλεία προσπαθώντας να εντοπίσουμε απότομη αύξηση πωλήσεων του χρώματος  με τον κωδικό RAL 4010.

Πάντως η μάνα, μητέρα, μαμά DT, αποδεικνύει ότι στηρίζει πλέον σε όλα τα επίπεδα το στελεχιακό δυναμικό του Ελληνικού της κλάδου, αφού ύψωσε firewallανάμεσα σε αυτούς και το αίτημα του Δημοσίου για μειώσεις αποδοχών. Ε, όχι και μετά από τόσες προσπάθειες από-δημοσιοποίησης, να χαρακτηριστούν Δημόσιο!

Άλλωστε, εδώ που τα λέμε κάποτε η εν Ελλάδι διοικητική ομάδα είχε αφεθεί μόνη της, σε μια χώρα που κλυδωνιζόταν ανάμεσα σε εκλογικές αναμετρήσεις και Grexit (λέξη κι αυτή), να υπερασπιστεί την επιβίωση του Ομίλου. Αν ρίξει κανείς μια ματιά προς τα πίσω και κάνει μια σύγκριση με τη σημερινή κατάσταση, οφείλει να αναγνωρίσει ότι δικαίως  κέρδισε το σεβασμό, αλλά και τα αντίστοιχα δικαιώματα.

Σε άλλο χώρο συντελείται ένα άλλο successstory. Κάπου εκεί στο «Δυτικό Δίκτυο» έχουν βρει τη συνταγή. Καθάρισαν τα δάνεια, ανέβασαν το τζίρο και μόλις σε μια χρονιά από αρνητικό αποτέλεσμα, το γύρισαν σε θετικό. Και μάλιστα μιλάμε για το ’13. Μια χρονιά που η κατανάλωση έπιασε πάτο και μόνο ελάχιστοι κατάφεραν να περάσουν τις συμπληγάδες, ενώ ακόμα πιο λίγοι να βελτιώσουν τη θέση τους.

Το μόνο κοινό που έχουν οι δύο προαναφερθέντες όμιλοι είναι ότι ο μεν έχει Γερμανίδα μάνα και ο δε Γερμανό πατέρα!

 

television-aerial_2186131b

ΤV είναι και γυρίζει

Αν δεν το έχετε καταλάβει, πλησιάζει το Μουντιάλ. Και μπορεί η θεά να είναι στρογγυλή, η βασίλισσα όμως είναι τετράγωνη. Μια ολόκληρη πυραμίδα αξιών πατάει πάνω στην τηλεόραση. Μια αλυσίδα που ξεκινά από τα παχυλά δικαιώματα μετάδοσης, που μοσχοπούλησε η FIFA αντί περίπου 4 δισ, μέχρι το γιγαντιαίο τζίρο διαφημιστικού χρόνου που θα διακινηθεί ανάμεσα στις μεταδόσεις.

Η βάση της πυραμίδας όμως, πατάει πάνω στην συσκευή της τηλεόρασης και οι 3-4 κατασκευαστές που απέμειναν στην παγκόσμια αγορά, περιμένουν να κάνουν κι εκείνοι το δικό τους εμπορικό παιχνίδι. Φυσικά, lastbutnotleastοι ηλεκτρονικο-ηλεκτρικές αλυσίδες αφού όλοι ξέρουν ότι θα γίνει καλό «παιχνίδι» και κανείς δεν είναι «χθεσινός». «Αυτό ξαναπέστο»!

Και μιλώντας για θέαμα, έχει γούστο να δούμε και τίποτα bundled προσφορές με συνδρομητικό και τηλεόραση «… to an OTE shop near you».

 

1116085896_1394035289

 

  • Κάτι τρέχει εκεί στον Αγ.Στέφανο… Βάλτε με το μυαλό σας πόσοι έφεραν αποτελέσματα τύπου Westnet μέσα στο μαύρο ’13, …για να καταλάβετε ποιοι έχουν τους άσσους και τα Asus!
  • Η Wind κέρδισε το Βραβείο «Καλύτερης Καμπάνιας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης». Παράλληλα συμμετείχε ως Πρεσβευτής Βιωσιμότητας στην πρωτοβουλία «Sustainable Greece 2020». Ο Chap ήταν όλος ένα χαμόγελο στην απονομή!
  • Ποια είναι η υπέρτατη διάκριση για ένα κατασκευαστή κινητών; Να κοιτάει στα ίσα την Apple. Από τις ψηλές θέσεις στις βιτρίνες, ως τους πάγκους της λαϊκής!
  • Μετά τις Σουηδαραβικές εξελίξεις στην Παιανία, οι επόμενες αναμένεται να έχουν ματζεντοκόκκινο χρώμα, η αίσθηση είναι ότι το καμπανάκι για τον τελευταίο γύρο, έχει ήδη χτυπήσει. Σύντομα κληρώνει, σύντομα!!
  • Τώρα θα μου πείτε που θα πάει τελικά το χρήμα… η σιωπή είναι η πιο σίγουρη πληροφορία αλλά έχετε κάτι πιο σίγουρο από την Intralοταρία;
  • Στη συνέχεια στη σκακιέρα της αγοράς θα απομείνουν 1-2 majorκινήσεις, για να ολοκληρωθεί το puzzleγια τις οποίες υπάρχει ήδη το σχετικό buzz. Θυμηθείτε ωστόσο …Η σιγουριά βλάπτει τις business γιατί καραδοκούν οι εκπλήξεις!
  • Είχαμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε το 4Gτης Cosmoteκαι το βρήκαμε GG!!!
  • Αυτά για σήμερα. Ώρα για έναν Starbucks café. 2 σε 1 της Vodafone. Πίνεις τον καφέ σου μόνο με 20 λεπτά από τα οποία το 75% πηγαίνει στα Παιδικά Χωριά SOS. Pas mal!
Share.

Leave A Reply