Viva Las Vegas

0

ces_overall_f

Η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση τεχνολογίας άνοιξε τις πύλες της για κοινό και εκπροσώπους του Τύπου και το Las Vegas έχει πάρει…φωτιά! Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια κοσμοϊστορική ανακοίνωση ή αποκάλυψη αλλά τα ενδιαφέροντα προϊόντα (και όχι μόνο) στα περίπτερα των συμμετεχόντων είναι πολλά και υποσχόμενα…

Γενικώς την τιμητική τους θα λέγαμε ότι έχουν, εκτός των mobiles που παραδοσιακά προσελκύουν το περισσότερο ενδιαφέρον, τόσο το wearable tech, όσο και η νέα μετεξέλιξη των notebooks, τα “convertible” και “detachable” μοντέλα που χαρακτηρίζονται και ως «υβριδικά». Τέτοιες συσκευές, όπως για παράδειγμα τα Yoga 2, και MIIX 2 που παρουσίασε η Lenovo, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σαν κλασικοί φορητοί υπoλογιστές, όσο και σαν tablets με αναδίπλωση ή αφαίρεση του πληκτρολογίου. Σίγουρα είναι μια πιό υποσχόμενη κατηγορία από αυτήν των αποτυχημένων netbooks…

H Intel κατάφερε να ταράξει ελαφρώς τα νερά, ανακοινώνοντας τη μετονομασία όλων των προϊόντων ασφαλείας της γνωστής McAfee (που της ανήκει από το 2011) σε “IntelSecurity”, διατηρώντας ωστόσο την κλασική, κόκκινη ασπίδα σαν το λογότυπο αυτών. Περισσότερη εντύπωση προκάλεσε, όμως, η δήλωση του John McAfee, ιδρυτή της εταιρείας (που απέχει από αυτήν από το 1994), πως είναι “αιώνια ευγνώμων για την απελευθέρωσή του από τη σύνδεση με το χειρότερο λογισμικό στον πλανήτη”. Δε θα το λέγαμε και θετική διαφήμιση…

Οι τηλεοράσεις, επίπεδες ή κυρτές, άνω ή κάτω των…100 ιντσών, είναι ακόμη μια κατηγορία που προβάλλεται έντονα στη CES. Και από τη μία η LG αποκάλυψε τα σχέδιά της για WebOS λειτουργικό σε μελλοντικές smartTVs της, από την άλλη ο σκηνοθέτης MichaelBay τα έκανε μάλλον…θάλασσα (video) στην παρουσίαση της Samsung UHD TV των 105”, μετά από ένα λάθος στο autocue και την μετέπειτα σύγχυσή του, αποχωρώντας εν τέλει από τη σκηνή άρoν-άρoν! Η ίδια η τηλεόραση, πάντως, τράβηξε δικαίως τα βλέμματα.

Και περνώντας στον τομέα των mobiles, η Asus παρουσίασε μοντέλα smartphones της σειράς Zenfones, με οθόνες 4, 5 και 6 ιντσών, σκοπεύοντας να μπεί δυναμικά σε μια ιδιαίτερα απαιτητική αγορά, αν μη τι άλλο…Το ενδιαφέρον είναι η ενσωμάτωση chipset της Intel (Atom) στα μοντέλα αυτά, δείχνοντας πως ένας νέος πόλος δημιουργείται σιγά-σιγά, μετά την «δυαρχία» Qualcomm και MediaTek. Ετοιμάζεται και το Tegra K1, όμως, με 192 πυρήνες γραφικών και προοριζόμενο για mobile συσκευές επιδόσεων, δηλαδή tablets/phablets και αντίστοιχα «μεγάλα» μοντέλα!

Δραστήρια και η ZTE με 4 νέα smartphones και ένα smartwatch, συγκεκριμένα τα Iconic Phablet (5,7”, 720p), Grand S II (5,5”, 1080p), Nubia 5S/5S Mini (5”/4,7”) και Sonata 4G (4”), ενώ το BlueWatch θα είναι το πρώτο έξυπνο ρολόι της εταιρείας και θα μπορεί να συνδέεται με όποιοδήποτε Android smartphone μέσω Bluetooth.

H Samsung επισημοποίησε το Galaxy Tab Pro tablet σε διαστάσεις 12,2”, 10,1” και 8,4”, με Snapdragon 800 ή Exynos Octa-Core chipsets, θηριώδεις μπαταρίες και ανάλυση οθόνης 2560×1600 pixels! Επίσημο, πλέον, είναι και το Galaxy Note Pro 12,2, πανομοιότυπο με το αντίστοχου μεγέθους Tab Pro, αλλά με την προσθήκη της S-Pen γραφίδας! Άπαντα θα είναι διαθέσιμα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

Η Sony προς το παρόν μας έχει δείξει το Xperia Z1 Compact (video) με οθόνη 4,3 ιντσών IPS και Snapdragon 800, 2GB RAM και την κάμερα του Ζ1 να διατηρείται στη θέση της (20,7 MPixels)…αυτό για τα μικρότερα βαλάντια που θέλουν λίγη από την αίγλη του «μεγάλου» Xperia. Κατά πόδας και η Huawei με το AscendMate 2 4G, το οποίο θα έχει οθόνη IPS 6,1 ιντσών και μπαταρία 4.050 mAh (!), μέσω της οποίας θα μπορείτε να φορτίσετε και άλλες συσκευές αν θέλετε. Το chipset του θα είναι τετραπύρηνο Qualcomm στο 1,6GHz και θα έχει 2GB RAM.

Και τα…”ρέστα” της CES μέχρι στιγμής αποτελούνται από “smarthome” λύσεις (όπως το Connected Home της Archos και την αντίστοιχη πλατφόρμα της Samsung), διακόπτες φωτός με…NFC, και οδοντόβουρτσες που καταγράφουν τη χρήση τους και συγχρονίζουν τα δεδομένα με το smartphone σας. Η έκθεση μόλις ξεκίνησε και μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις ακόμη…

Μέτρια τα οικονομικά αποτελέσματα της HTC για το 4ο τρίμηνο του 2013, Η πώληση του μεριδίου της εταιρείας στη BeatsAudio έσωσε τα προσχήματα την τελευταία στιγμή. Οι λειτουργικές απώλειες ήταν αρχικά της τάξης των 52 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά εν τέλει κατάφερε να παρουσιάσει μικρά καθαρά κέρδη, ύψους 10 εκατομμυρίων. Οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 24 εκατομμυρίων (μαζί με την πώληση του μεριδίου της Beats) αλλά έπεσαν έξω.

«Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται»…δυστυχώς αυτό το ρητό ταιριάζει «γάντι» στην περίπτωση της Blackberry, μετά την αγωγή που κατέθεσε εναντίον της TypoProducts, για παραβίαση πατεντών που αφορούν το πληκτρολόγιό της.

Η TypoProducts κατασκευάζει μια ειδική θήκη για το iPhone, η οποία ενσωματώνει και έναφυσικό πληκτρολόγιο, για να διευκολύνει τη σύνταξη κειμένων από τη χρήστη. Η Blackberry επιτίθεται στην εταιρεία, κατηγορώντας την πως αντέγραψε τον επιτυχημένο σχεδιασμό των δικών της πληκτρολογίων που ενσωματώνει στις συσκευές της, τόσο εμφανισιακά όσο καισχεδιαστικά (με τα ανάγλυφα πλήκτρα). Επιπλέον, στην αγωγή αναφέρεται πως αυτή η θήκηπαραπλανεί τους χρήστες, οι οποίοι βλέποντας τις φωτογραφίες της πάνω στο iPhone, θεωρούσαν πως «αγόραζαν ένα προϊόν Blackberry». Ε, Όχι ! θα λέγαμε εμείς.

Share.

Leave A Reply