Είναι το Facebook τηλεπικοινωνιακό δίκτυο;

0

Προφανώς, η πρώτη απάντηση που έρχεται στο μυαλό διαβάζοντας την ερώτηση του τίτλου, είναι : “Όχι, το Facebook είναι μέσο κοινωνικής δικτύωσης”. Έτσι δεν είναι;

facebook-front_1796837b

Όχι, δεν είναι έτσι. Ή μπορεί και να είναι. Πάντως, ο Mark Zuckenberg έχει πλέον στα χέρια του μια κάρτα-μέλους της εταιρείας του στο GSMA (Global System for Mobile Communications Association), τον Οργανισμό δηλαδή στον οποίο συμμετέχουν εταιρείες επιφορτισμένες να αναπτύσσουν, να  προτυποποιούν και να προωθούν το παγκόσμιο πρωτόκολλο τηλεπικοινωνιών, το γνωστό GSM.

Οι απόψεις για το αν το Facebook έπρεπε να μπει ή όχι στον GSMA προς το παρόν διίστανται, ωστόσο υπάρχουν κάποια δεδομένα που του δίνουν μία σημαίνουσα θέση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών ή έστω των τηλεπικοινωνιακών δικτύων: Το Facebook είναι μία από τις πλέον διαδεδομένες mobile εφαρμογές αγγίζοντας τους 874.000.000 χρήστες στο εννιάμηνο του τρέχοντος έτους (σ.σ. ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 45% σε σχέση με πέρυσι).

Πάντως, παρά την τεράστια αποδοχή του από το κοινό το Facebook, μόλις πριν από λίγες μέρες “έφαγε πόρτα” από ένα άλλο ταχέως αναπτυσσόμενο κοινωνικό δίκτυο που προς το παρόν αναπτύσσεται με τη μορφή app. Αυτό είναι το snapchat, το οποίο απέρριψε πρόταση εξαγοράς 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Facebook.

Το Snapchat, που γεννήθηκε από την ίδια μήτρα που γέννησε και το Facebook (ξεκίνησε κι αυτό ως φοιτητικό project στο Harvard) λειτουργεί ως κλειστό κύκλωμα ανταλλαγής μηνυμάτων κειμένου, φωτογραφίας μαι βίντεο μέσω κινητού τηλεφώνου.

Share.

Leave A Reply