Αλλαγή σελίδας ή τέλος εποχής η αποχώρηση του Balmer από τη Microsoft;

0

steve-ballmer

Ο άνθρωπος που πριν από 13 χρόνια διαδέχθηκε τον ιδρυτή της Microsoft στο τιμόνι της εταιρίας αποφάσισε ότι θα ήταν καλύτερο να αποχωρήσει από τη θέση του, κάτι που προτίθεται να κάνει εντός του επόμενου 12μήνου.

Ο 57 χρονος Balmer  ανακοίνωσε τις προθέσεις του λέγοντας ότι η Microsoft «…χρειάζεται έναν διευθύνοντα σύμβουλο που θα παραμείνει στη θέση του μακροπρόθεσμα», έχοντας ανακοινώσει πριν από περίπου ένα μήνα ένα σχέδιο δραστικής αναδιάρθρωσης της Microsoft, με σκοπό η εταιρία να αλλάξει προσανατολισμό προς τις συσκευές και τις υπηρεσίες που απευθύνονται προς το καταναλωτικό κοινό.

bill_and_stevie_bΕίναι ουσιαστικά η πρώτη φορά στην 38 ετών ιστορία της, που η Microsoft αναζητά Διευθύνοντα Σύμβουλο αφού ο Balmer ήταν επιλογή του ίδιου του Bill Gates, ενώ τώρα δεν υπάρχει κάποιος υποψήφιος που να προκρίνεται για τη θέση.

Ο Μπάλμερ γνωρίστηκε με τον Μπιλ Γκέιτς στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 1973 και πορεύθηκε μαζί του, συμμετέχοντας σε όλες τις σημαντικές στιγμές της πορείας της εταιρίας, ενώ εντάχθηκε επισήμως στο δυναμικό της το 1980. Είκοσι χρόνια μετά, έλαβε το δαχτυλίδι της διαδοχής από τον Gates και οδήγησε τα οικονομικά αποτελέσματα σε διπλάσια κέρδη και τριπλάσιο τζίρο. Αν και ο εκρηκτικός του χαρακτήρας είναι η ψυχή των ετήσιων MGX και εμπνέει χιλιάδες ακροατές, δεν κατάφερε να εμπνεύσει στον ίδιο βαθμό και τους επενδυτές με αποτέλεσμα η μετοχή να μην σημειώνει αντίστοιχη πορεία.

Έτσι, το κλίμα όσον αφορά στη αλλαγή ηγεσίας στη Microsoft είχε ωριμάσει, αφού πολλοί προσάπτουν στον Balmer ότι είναι υπεύθυνος για την απώλεια σημαντικού εδάφους όσον αφορά στην κούρσα για των φορητών συσκευών, καθώς και την προσκόλλησή του σε παλαιότερα μοντέλα, όπως το λογισμικό για επιχειρήσεις και προσωπικούς υπολογιστές. Ενδεικτικό της ανακούφισης είναι ότι μετά την ανακοίνωση, η μετοχή της εταιρείας ανέβηκε κατά 5,7% στο δείκτη NASDAQ και έκλεισε στα 34,26 δολάρια. 

Ο Ζους Κεραβάλα, αναλυτής της ZK Research σχολίασε στο Reuters «Η Microsoft συνεχίζει να ζει από τα συμβατικά PC. Ο Μπάλμερ, ήταν πολύ καλός στην εποχή του. Οι καιροί όμως έχουν αλλάξει και απαιτείται πλέον νέα ηγεσία».

Παρομοίως και ο Άντριου Μπάρτελς, αναλυτής της Forrester Research, ο οποίος σχολίασε στο BBC ότι ο Μπάλμερ δεν εκτίμησε δεόντως την εξέλιξη των tablet. «Το πρόβλημα με τη Microsoft είναι ότι τα έσοδά της προέρχονται κυρίως από τις πωλήσεις σε επιχειρήσεις. Θα έπρεπε να δίνει περισσότερο την εικόνα της IBM, δίνει όμως την εικόνα μιας εταιρείας για καταναλωτές όπως η Apple».

Αν και η διαδοχή του Balmer είναι σίγουρα αλλαγή σελίδας στην ιστορία της Microsoft, είναι αμφίβολο αν η εταιρία θα μπορέσει να καλύψει την απόστασή της από την Apple και τη Google στην αγορά των smartphone, των tablet και των διαδικτυακών υπηρεσιών.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

Leave A Reply