Παρασκευή, 9 Ιουνίου

Ο χαλκός θα συνεχίσει να κυριαρχεί στην Ευρώπη

0

“Παρ ‘όλη την ένθερμη υποστήριξη για την υιοθέτηση της τεχνολογίας Οπτικής Ίνας μέχρι το σπίτι, (FTTH), η οικονομία και η τεχνολογία εξασφαλίζει ότι, για τους περισσότερους ανθρώπους, η ίνα θα σταματήσει με τον ένα η με τον άλλο τρόπο έξω από την πόρτα τους», λέει το ενημερωτικό δελτίο της η Point Topic, «προσγειώνοντας»  τους θιασώτες του FTTH ανά την Ευρώπη, περισσότεροι εκ των οποίων υποστηρίζουν την επικράτηση της οπτικής ίνας επί του χαλκού.

eu-cooper

Παρόλα αυτά, ο χαλκός φαίνεται να ανθίσταται σθεναρά και η μακροζωία του DSL να μην διαταράσσεται θεαματικά. Αιτία είναι, κυρίως η  οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη και λειτουργεί ανασταλτικά προς νέες επενδύσεις. Ταυτόχρονα η εξέλιξή του DSL που περνάει μέσα από την εφαρμογή του vectoring, δίνει βάσιμες ελπίδες για την επίτευξη της αξιοπρεπούς ταχύτητας των 30Mbs στον πελάτη, αποφεύγοντας τις εργασίες για σκάψιμο ινών σε όλη τη διαδρομή προς το σπίτι.

Σύμφωνα με την Point Topic τουλάχιστον το 90% των νοικοκυριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει τη δυνατότητα για αποκτήσει πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες internet μέχρι το 2020, κάτι που σημαίνει ότι ένας σημαντικός στόχος του ψηφιακού θεματολογίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παροχή υπερταχείας ευρυζωνικότητας θα επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό.

Για το VDSL ή FTTC (Fiber-to-the-Cabinet), η λογική είναι να φτάνει οπτική ίνα μέχρι τον υπαίθριο κατανεμητή (καφαο), αλλά στη συνέχεια χρησιμοποιείται το υπάρχον χάλκινο τηλεφωνικό καλώδιο συνεστραμμένου ζεύγους να κάνει την τελική σύνδεση στο σπίτι. Επειδή οι διαδρομή του χαλκού είναι σχετικά μικρή,  οι ταχύτητες μεταξύ 25 και 40 Mbps μπορούν να επιτευχθούν, ενώ με το vectoring μπορούν μέχρι να διπλασιαστούν.

Αυτό καθιστά το VDSL ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογία υψηλών ταχυτήτων ευρυζωνικής πρόσβασης, έχοντας επιτύχει στις αρχές του έτους κάλυψη σε όλη την Ευρώπη της τάξεως του 25%.

Από την άλλη πλευρά, η διείσδυση της τεχνολογίας Docsis 3 (Data Over Cable Service Interface Specification), η υπερταχεία ευρυζωνική τεχνολογία που χρησιμοποιείται από τα δίκτυα καλωδιακής τηλεόρασης, αυξήθηκε κατά 2,7% και ακόμη προηγείται έναντι του VDSL με διείσδυση 39,3% στα Ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Επίσης η πρόσβαση με Οπτική Ίνα στις Εγκαταστάσεις FTTP (Fiber-to-the-Premises) , η οποία περιλαμβάνει τόσο το FTTH όσο το “fiber-to-the-Building” (για παράδειγμα, σε μια πολυκατοικία ή ένα κτίριο γραφείων) αυξήθηκε κατά 2,4% και πλέον καλύπτει το 12,3% της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

” Το Docsis 3 εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα κατά την περίοδο 2010-2012, διότι απαιτείται μόνο μια απλή αναβάθμιση των υφιστάμενων δικτύων καλωδιακής τηλεόρασης. Όμως η διαδικασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί τώρα και την περαιτέρω ανάπτυξη θα απαιτήσει την ανάπτυξη νέων δικτύων καλώδιο το οποίο είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί οικονομικά.

«Ομοίως, η επέκταση της κάλυψης του FTTP θα σημάνει επίσης την κατασκευή νέων δικτύων. Μεγάλο μέρος της κάλυψης FTTP στην Ευρώπη μέχρι σήμερα εξυπηρετεί περιοχές υψηλής πυκνότητας κατοικιών, όπως πολυκατοικίες στις Ανατολική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το FTTP μπορεί να είναι η φθηνότερη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις , ιδιαίτερα αν δεν υπάρχει τηλεφωνικό δίκτυο. Ωστόσο, οι πιο ελκυστικές περιοχές καλύπτονται ήδη σε μεγάλο βαθμό σήμερα, έτσι για το FTTP η ανάπτυξη είναι αργή. ” Σημειώνει η ανάλυση της Point Topic.

Συνοψίζοντας, η έκθεση συμπεραίνει ότι οι τρεις τεχνολογίες θα εξακολουθήσουν να αυξάνουν την κάλυψη, αλλά ο ρυθμός αύξησης του VDSL είναι σίγουρα ταχύτερος: «Εμείς προβλέπουμε ότι το VDSL θα φτάσει στο 73% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών έως το 2020, ενώ το Docsis 3 θα καλύψει το 45%. Τέλος για το FTTP προβλέπουμε μόνο το 16%», λέει ο Tim Johnson, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης.

Ακόμα κι έτσι, οι προβλέψεις της Point Topic ότι μόνο το 90% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών θα έχουν πρόσβαση σε υπερταχείες σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις μέχρι το 2020, υπολείπονται του στόχου του ψηφιακού θεματολογίου που προβλέπει το 100%. Ως εκ τούτου, αναμένει ότι το FTTP μπορεί να κληθεί να καλύψει το κενό ανεβάζοντας την κάλυψη στο 21% ή περισσότερο, καταλήγει η έκθεση.

Share.

Leave A Reply