Το Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει το network sharing Vodafone-Wind

0

Η επιτάχυνση των επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες κινητής επικοινωνίας που θα επιτρέψουν τη σημαντική αύξηση ευρυζωνικών ταχυτήτων μέσω κινητού δικτύου ακόμα και στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας είναι ο στόχος της συνεργασίας των Vodafone Ελλάδας και Wind που πλέον ανακοινώθηκε και επίσημα.

vodafonewind

Η συμφωνία είναι 15ετούς διάρκειας και θα έχει ως συνέπεια επενδύσεις της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ (95 εκατ. για την αγορά του σύγχρονου εξοπλισμού και τα υπόλοιπα είναι το κατασκευαστικό κόστος). Οι δύο εταιρείες προφανώς σε βάθος χρόνου θα έχουν ένα βελτιωμένο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο κάνοντας οικονομία αφού ορισμένες από τις επενδύσεις τους θα είναι κοινές. Το όφελος που θα προκύψει δεν ανακοινώθηκε.

Η υλοποίηση της συμφωνίας περιλαμβάνει τη δημιουργία νέας εταιρείας υψηλής τεχνολογίας, η οποία θα αναλάβει το σχεδιασμό, ανάπτυξη και διαχείριση στο δίκτυο πρόσβασης, με ίσο ποσοστό μεριδίου για τα δύο μέρη, δηλαδή από 50%. Η κυριότητα των νέων δικτύων – υποδομών θα παραμείνει στις δύο εταιρείες. Το προσωπικό της κοινής εταιρείας θα αποτελείται από 250 με 300 εργαζόμενους και από τους δύο παρόχους, οι οποίοι θα μεταφερθούν με τα υπάρχοντα εργασιακά τους δικαιώματα και τους όρους απασχόλησης. Επικεφαλής της νέας εταιρείας θα τεθεί στέλεχος της Wind και συγκεκριμένα ο Νίκος Μπάμπαλης.

Εκτιμάται ότι η αναγκαία έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για να υλοποιηθεί η συμφωνία θα δοθεί τον Ιούλιο ώστε η κοινή εταιρεία να ξεκινήσει τη λειτουργία της τον Σεπτέμβριο. Το κοινό δίκτυο των δύο εταιρειών θα βρεθεί σε κατάσταση πλήρους ανάπτυξης σε 2 με 3 χρόνια.

Ειδικότερα οι δύο εταιρείες συμφώνησαν για τη μερική κοινή χρήση του δικτύου κινητής επικοινωνίας 2G/3G (network sharing) κυρίως στην περιφέρεια και περιορισμένα σε μερικές αστικές περιοχές. Οι επικεφαλής τους Γλαύκος Περσιάνης (διευθύνων σύμβουλος Vodafone) και Νάσος Ζαρκαλής (διευθύνων σύμβουλος Wind) ενημέρωσαν για την εν λόγω συμφωνία τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Μετά τη συνάντηση και οι δύο έκαναν λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Εκτίμηση των δύο εταιρειών είναι πως το πρόγραμμα των κοινών επενδύσεων θα έχει επιπλέον έμμεσα οφέλη και για άλλους κλάδους της οικονομίας που αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργήσει 650 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η Vodafone θα συνεχίσει να έχει την αποκλειστική λειτουργία του 4G δικτύου της σε όλη την Ελλάδα. Αντίστοιχα η Wind συνεχίζει σύμφωνα με τον προγραμματισμό της το έργο εκσυγχρονισμού του δικτύου της στη χώρα, έχοντας ήδη ολοκληρώσει το 70% στις κύριες αστικές περιοχές.
Ανάλογες κινήσεις συνεργασίας network sharing έχουν γίνει και σε άλλες χώρες όπως σε Σουηδία, Ιρλανδία, Ρουμανία, ΗΠΑ και Βρετανία.

Share.

Leave A Reply