e-αλλάζουμε ή βουλιάζουμε!

0

Υπουργό που ενδέχεται να ασχοληθεί και με την αγορά μας και όχι μόνο με τα ΤΑΧΙ, όπως ο παλιός (ελπίζουμε ότι) έχουμε…

Μπορούμε να παρηγορηθούμε τουλάχιστον με τον e-Παντελή ο οποίος παραμένει για να συνεχίσει το έργο του, με ακόμα πιο σφιχτά χρονοδιαγράμματα βεβαίως – βεβαίως. Κανονικά στη συγκεκριμένη θέση θα έπρεπε να εκλέγεται κάποιος για 4- 5 χρόνια, ώστε να μπορεί να ολοκληρώσει το έργο του ανεξάρτητα από το γκοβέρνο, αλλά τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια. Σιγά – σιγά πάντως όλοι καταλαβαίνουν τη σημασία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το γεγονός ότι είναι βασικός παράγοντας συμμαζέματος. Σε αυτό βοήθησαν και οι πανηγυρικές δηλώσεις Λοβέρδου για την επίτευξη οικονομίας της τάξεως του 98% στην προμήθεια φαρμάκων από τα Ελληνικά Νοσοκομεία, μέσω της Ηλεκτρονικής Δημοπρασίας.

 Pax cellularia!

Τσάμπα ο πανικός και η αναμονή για την μητέρα όλων των μαχών για λογαριασμό του φάσματος. Μύθος τελικά αποδείχθηκαν τα war rooms, αφού δεν ακούστηκε ούτε ντουφεκιά θα πουν κάποιοι. Εμείς θα διαφωνήσουμε. Ίσχυσε το δόγμα «si vis pacem, para bellum» και η προσεκτική 10μηνή προετοιμασία δεν άφησε περιθώρια για «βαρβαρότητες». Γιατί στην αρχή δεν υπήρχαν ούτε τα εγγυημένα μπλοκ συχνοτήτων, ούτε πολλά άλλα που προέκυψαν μετά από τις πιέσεις των ενδιαφερομένων. Τελικά, δεν χρειάζεται να ξεπεράσεις τα όριά σου αλλά να τα ανακαλύψεις!

Τα δίκτυα επέλεξαν να υιοθετήσουν ένα κλίμα συναίνεσης, προτιμώντας μια πολιτισμένη ατμόσφαιρα, παρά μια αιματοχυσία για μια χούφτα μεγάκυκλους. Η όλη διαδικασία ήταν μία εξαιρετικά εκτελεσμένη -σε τέσσερις γύρους χορογραφία- στη Λίμνη των μεγα..Κύκ(λ)ων.

Από τις επτά το πρωί βρέθηκαν στο «Καψής» για να γίνει η κλήρωση των δωματίων που θα είχε κάθε δίκτυο. Η Cosmote και η Wind κληρώθηκαν στον 3ο όροφο και η Vodafone στον 5ο. Των φρονίμων (και της Wind) τα παιδιά, είχαν και εναλλακτική λύση στον 1ο, αφού εκεί είχαν στήσει από πριν το back up war room. H ΕΕΤΤ εγκατέστησε το στρατηγείο της στο -1 και η διαδικασία ήταν η εξής: Τα δωμάτια είχαν crypto-επικοινωνία με τα war rooms που ήταν στα γραφεία των εταιρειών. Από κάθε εταιρεία συμμετείχαν πέντε στελέχη τα οποία σε κάθε γύρο έστελναν on line την προσφορά, την εκτύπωναν, την σφράγιζαν και στη συνέχεια με τη συνοδεία εκπροσώπου της ΕΕΤΤ κατέβαιναν στο -1 για να την καταθέσουν και εγγράφως. Έτσι, για να ξέρετε ότι όλα έγιναν σύμφωνα με τους κανόνες. Ο Κανέλλος τα είχε σχεδιάσει μια χαρά. Οι καλοί διαιτητές είναι αυτοί που περνούν απαρατήρητοι. Το ίδιο και οι καλοί ρυθμιστές. Βάζουν τους κανόνες και αφήνουν τα παιχνίδι να εξελίσσεται.

Τελικά ήταν μία κατάσταση win-win-win-win:

Η Cosmote έδειξε αυτοσυγκράτηση και πήρε ότι χρειαζόταν στη σωστή τιμή, χωρίς να παρασυρθεί σε λάθος ενέργειες.

Η Vodafone, όχι μόνο κατάφερε να διατηρήσει το 2×15 στα 900MHz, αλλά παράλληλα πήρε, επίσης σε πολύ καλή τιμή, επιπλέον φάσμα στους 1800. Τώρα έχουν μεγαλύτερη άνεση να κινηθούν, μέχρι και να φιλοξενήσουν κάποιον που τυχόν θα ήθελε να «νοικιάσει» ελεύθερα κανάλια σε τιμές χονδρικής.

Τέλος, η Wind κατάφερε το ακατόρθωτο. Ενώ συμμετείχε σε πλειοδοτικό διαγωνισμό απέκτησε τελικά ΟΛΟ το φάσμα που είχε βάλει στόχο σε …τιμή εκκίνησης!

Πέρα από την οικονομική διάσταση της δημοπρασίας, ευχαριστημένοι είναι και οι CTO’s, οι οποίοι είχαν και το παράπλευρο …όφελος. Να διατηρηθούν τα ίδια μπλοκ συχνοτήτων που κατείχαν ήδη, ώστε να μην χρειάζεται re-allocation των κεραιών.

Τέλος, ο μεγάλος κερδισμένος ήταν … η μπάνκα. Ο ταμειακός στόχος επετεύχθη στο ακέραιο και μάλιστα με αρκετά χιλιάρικα παραπάνω. Στα ταμεία του Δημοσίου θα εισρεύσουν 380,5 μύρια, από τα οποία θα καταβληθεί το 70% άμεσα και τα υπόλοιπα σε τρεις δόσεις. Τα χρήματα θα προέλθουν από τα ταμειακά διαθέσιμα των τριών εταιριών.

Τελικά ο Κανέλλος έκανε καλή δουλειά και το μαγαζί ξεπούλησε. Όπως άλλωστε δήλωσε και ο ίδιος, ήταν μια win4all …ρύθμιση. Οι φήμες ότι ο Ευάγγελος τον κάλεσε για να τον ευχαριστήσει για την ένεση ρευστότητας, δεν επιβεβαιώθηκαν.

Η ημέρα έκλεισε με μια… σεμνή συνέντευξη τύπου, στην οποία το παρόν έδωσε η ολομέλεια της ΕΕΤΤ, ακόμη και ο Άγγελος, που αν και έχει παραιτηθεί, πέρασε μια βόλτα για να παρευρεθεί στα επινίκια του έργου, στο οποίο και εκείνος είχε συμμετοχή.

Ο νόμος του 49-51-100%

Λένε ότι πάντα ισχύει ο νόμος του 50-50-90: όταν η πιθανότητα να κάνεις κάτι σωστά είναι 50-50, τότε κατά 90% θα κάνεις λάθος! Στην προκειμένη περίπτωση οι δύο προς συγχώνευση (συν)ανταγωνιστές ακολούθησαν τον κανόνα 49-51-100%. Έτσι ανεξάρτητα από τις πιθανότητες συγχώνευσης, προτίμησαν να ακολουθήσουν 100% παράλληλες πορείες στο διαγωνισμό γιατί «ποτέ δεν ξέρεις»…

Αν και ο Κανέλλος στην σχετική συνέντευξη Τύπου, φύσηξε λίγο αέρα στα πανιά της συγχώνευσης λέγοντας ότι «υπό προϋποθέσεις θα ήταν ανταγωνιστική μία αγορά με δύο παρόχους».

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαρροές, ο φάκελος θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Δεκέμβριο και με δεδομένο ότι, οι διαδικασίες είναι αρκετά χρονοβόρες πάμε για καλό Πάσχα. Πως λέει ο λαός «αν ρίξει ο Μάης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά στα δύο δίκτυα πού’ναι συγχωνευμένα»!

Πάντως ο Λεωνίδας όταν ρωτήθηκε, δεν απέκλεισε την περίπτωση να πρέπει να επιστραφεί φάσμα σε περίπτωση συγχώνευσης. Για επιστροφή χρημάτων βέβαια δεν είπε κουβέντα. Αυτό είναι άλλου παπά.. ευαγγέλιο. Άλλωστε, όπως δείχνουν όλα, μέχρι το Πάσχα, άλλος θα είναι ο …Παπάς και άλλος ο …Ευάγγελος.

Τις εξελίξεις αναφορικά με τη συγχώνευση παρακολουθούν στενά και οι υποψήφιοι MVNO’s, δεδομένου ότι σε περίπτωση «μη συγχώνευσης» το θέμα των MVNO’s δυσκολεύει, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται, αφού στην ουσία πρόκειται περί εμπορικής συμφωνίας, στην οποία μάλιστα κάποιοι έχουν εκλεκτικές συγγένειες…

 Green Power!

Στο Μέγαρο, τα οικονομικά αποτελέσματα δημιούργησαν μία «ωραία ατμόσφαιρα», αφού δείχνουν πτώση μεν, αλλά με μικρότερους ρυθμούς. Με αυτή την έννοια ικανοποίησαν τους αναλυτές που περίμεναν τα χειρότερα. Όπως και να ‘χει το πράγμα η κινητή(ριος) δύναμη είναι αναμφισβήτητα… πράσινη. Όπως σχολίασε συνάδελφος δημοσιογράφος για τα αποτελέσματα του ΟΤΕ: «τα αποτελέσματα της Cosmote είναι εξαιρετικά και τα αποτελέσματα του ΟΤΕ είναι… Cosmote».

Όσον αφορά τα οικονομικά ο Μιχάλης δείχνει ότι θα προχωρήσει μονομερώς με τον Λογαριασμό Νεότητας, γεγονός που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε δικαστική διαμάχη. Το θέμα ενδέχεται να τελεσιδικήσει σε 5-6 χρόνια, μετά από ενστάσεις, εφέσεις, αναβολές κλπ, οπότε από Λογαριασμός Νεότητας θα καταλήξει Λογαριασμός Γηροκομείου. Έτσι και τα νούμερα έρχονται σήμερα και κάποιος άλλος, εκτός απροόπτου, θα χρεωθεί την υπόθεση στο μέλλον.

Στο μέτωπο της αγοράς, ποντάρουν στο άλογο της ΟΤΕ TV. Αν και στην εκκίνηση δεν εξέπληξε ιδιαίτερα, οι προπονητές διακηρύσσουν ότι πρόκειται για άλογο εκστρατείας και όχι κούρσας. Ο αναβάτης είναι δεινός, αλλά ο στάβλος έχει πολλά προβλήματα.

Στο conference call, έπεσαν και οι σχετικές βολές προς το ρυθμιστή, κάνοντας αναφορά σε «σημαντικά εμπόδια της ρύθμισης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κοστολογικό». Οι τόνοι βέβαια δεν ήταν …Βουρλούμειοι, δεδομένου ότι δεν θέλουμε να τα βάλουμε με τον μελλοντικό πρόεδρο της BEREC. Πάντως σε ελεύθερη μετάφραση το «There is a law justice» αποδίδεται ως «θα πρέπει το δίκαιο να είναι …δίκαιο». Αποστάσεις και από τις Βουρλούμειες προσεγγίσεις διαπιστώσαμε και στην ερώτηση αναφορικά με το που είναι τοποθετημένα τα χρήματα του ΟΤΕ. Η απάντηση ήταν: «βρίσκονται εξασφαλισμένα σε ξένες τράπεζες στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Στο Βαλκανικό μέτωπο, ο όμιλος υπερδιπλασίασε την αποτίμηση της Telecom Sirjia, θέτοντας -εμμέσως πλην σαφώς- ψηλά τον πήχη του 20% στα 370 μύρια. Επίσης επισημάνθηκε η θετική συνεισφορά της OTE Globe στα other revenues

Επίσης, ο CEO υποσχέθηκε βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη και μείωση του κόστους, όταν αυτή θα περάσει στα πακέτα ενώ αν και δεν ανακοίνωσε άλλα μέτρα περιορισμού του κόστους είπε ότι το εξετάζει.

Τέλος, με βάση τη συμφωνία των μετόχων, ήρθε η ώρα να ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη για μείωση της εκπροσώπησης του Δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ. Έτσι, πλέον, στο 11μελές ΔΣ, η DT θα εκπροσωπείται με έξι μέλη και το Δημόσιο με πέντε. Τη θέση -εκτός απροόπτου- θα καταλάβει υψηλόβαθμο στέλεχος της DT με μη εκτελεστικά καθήκοντα.

 Κάρτα είναι μόνο μία!

Θυμάστε που παλαιότερα τα δίκτυα δεν έβλεπαν με καλό μάτι τη ραγδαία αύξηση των καρτοκινητών, σε βάρος των συνδέσεων με συμβόλαια; Τώρα όμως με την γεωμετρική αύξηση των bad debts, η ρευστότητα πέφτει χαμηλά και οι συνδέσεις συμβολαίου γίνονται συνεχώς όλο και πιο επισφαλείς. Το καρτοκινητό από την άλλη, είναι αυτό που φέρνει ζεστό μετρητό. Έτσι τα δίκτυα δεν στεναχωριούνται καθόλου που η αύξηση στα prepaid έφτασε στο 34%, αλλά αντιθέτως τρίβουν τα χέρια τους.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τα εξαιρετικά αποτελέσματα των δικτύων, που βέβαια αναμένεται να είναι πιο συγκρατημένα το επόμενο τρίμηνο, αφού μετά την έκθεση Θεσσαλονίκης η αγορά έπιασε ιστορικά χαμηλά. Από προχθές πάλι, κάτι άρχισε να γίνεται, γεγονός που πολύ απλά επιβεβαιώνει πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η ψυχολογία η οποία εσχάτως είχε καταρρακωθεί.

 Βρέχει λεφτά και Internet!

Με δεδομένο ότι τα πράγματα στην κινητή πήραν το δρόμο τους, νέοι λεωφόροι διαδικτυακής δόξας ανοίγονται στην Ελληνική ύπαιθρο. Η -ΕΕ δια χειρός Αλμούνια- έδωσε την έγκριση στην Ελλάδα να προχωρήσει το έργο ευρυζωνικής πρόσβασης για τις αγροτικές περιοχές. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο της τάξης των 250 εκατομμυρίων, που αφορά τους vendors, αφού όσοι εμπλακούν δεν μπορούν να πουλήσουν στον τελικό καταναλωτή. Έτσι το concept διαμορφώνεται ως εξής: Οι παροχείς τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού θα κατασκευάσουν το δίκτυο και οι operators θα περάσουν τις υπηρεσίες για τους συνδρομητές, υπενοικιάζοντας τα κανάλια. Δεν αποκλείεται να δούμε και παραλλαγές του συγκεκριμένου σεναρίου, όπως δημιουργία κοινοπραξιών, εταιρικών οχημάτων και άλλων σχημάτων. Πάνω στην ώρα που το σύστημα χρειαζόταν μια ανάσα! Τα λεφτά θα πέσουν βροχή. Δεν είναι τυχαίο ότι το έργο έχει την κωδική ονομασία RAIN (RURAL AREAS BROADBAND INTERNET NETWORK). Όπως και να έχει, είναι η ευκαιρία να αποκτήσει η ελληνική επαρχία Internet της προκοπής και αυτό είναι σημαντικό και για την ανάπτυξη και για ενίσχυση της οικονομίας, κι ας το έχουν βαφτίσει μερικοί κακεντρεχείς FTTM = Fiber To The Μαντρί!

 InfoCom: Πάμε Αλβανία;

Το συνέδριο InfoCom πάει Αλβανία. Την τελευταία εβδομάδα στην Αλβανία νοιώσαμε υπερήφανοι ως Έλληνες, αφού ακούσαμε τα καλύτερα για τους εκεί συμπατριώτες μας. Well, το 3ο InfoCom Albania Telecom Forum (www.infocomalbania.com) θα γίνει στο Sheraton Tirana στις 6 Δεκεμβρίου. Όσοι πιστοί προσέλθετε. Στο site μπορείτε να δείτε τις ενότητες, τις λεπτομέρειες του Συνεδρίου ενώ φυσικά μπορείτε να δηλώσετε on line συμμετοχή.

 Market Place

Η Wind έκανε μία από τις πιο επιτυχημένες χορηγίες της. Την Κυριακή με ελαφριά βροχή, συμμετείχαν στον Μαραθώνιο 20.000 άτομα από τα οποία 1.000 έτρεξαν με την Wind Running Team, μεταξύ των οποίων και αρκετά στελέχη. Τέλος, συγκεντρώθηκε ένα σημαντικό ποσό για την «Κιβωτό του Κόσμου». Μπράβο!!!

Μείνετε συντονισμένοι στην Nova. Θα δείτε τον Μέσι όπως δεν τον έχετε ξαναδεί, λένε οι πληροφορίες μας. Stay tuned λοιπόν γιατί οι πληροφορίες μας έχουν πάντα…περιεχόμενο!!!

Καταιγισμό εκπομπών προγραμματίζει η Nova για να στηρίξει την κορυφαία στιγμή του πρωταθλήματος, το ντέρμπι των αιωνίων. Ενόψει του μεγάλου ντέρμπι του Σαββάτου, ούτε λίγο ούτε πολύ έξι εκπομπές θα λειτουργήσουν ως …ορεκτικό. Θυμηθείτε ότι, πρέπει να «σπας τη μέση» για να ντριπλάρεις τον αντίπαλο και να βάλεις γκόλ.

Συνεχίζει με εντυπωσιακούς ρυθμούς η καμπάνια της On. Λίγο η ασυναγώνιστη προσφορά, λίγο το έξυπνο concept με το οποίο παρουσιάστηκε είναι βέβαιο ότι ακόμη και σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς θα αποδώσει τα προσδοκώμενα. Σε τέτοιο βαθμό που στην Εθν. Αντιστάσεως σκέπτονται χρονική επέκταση της προσφοράς.

Υπάρχουν πληροφορίες λένε ότι ενδέχεται σύντομα να μην ψάχνουμε για έναν αλλά για δύο αντιπροέδρους στην ΕΕΤΤ, αφού ο αγαπητός Μιχάλης «ακούγεται» ότι ενδέχεται να προαχθεί σε Γ.Γ. Μακάρι!

 Mobilus in Mobilis

Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα συζητάγαμε για την έλευση του iPhone 4S. Τώρα που ήρθε κάνουμε λόγο για το πώς θα διορθωθούν τα όποια προβλήματα αυτονομίας. Ο λόγος για την έκδοση 5.0.1 του iOS η οποία δεν έφερε εν τέλει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αν και η ίδια η Apple αναφέρει ότι «η πρόσφατη ενημέρωση λογισμικού αντιμετωπίζει πολλά από τα προβλήματα μπαταρίας που παρουσιάστηκαν σε χρήστες iOS 5.0 συσκευών. Συνεχίζουμε να διερευνούμε κάποια ζητήματα που παραμένουν». Κατά τα άλλα η LG έκανε δώρο στους χρήστες Optimus 2X την πολυαναμενόμενη έκδοση του Gingerbread, την ίδια στιγμή που η Sony Ericsson ανακοίνωσε ότι τα τελευταία Xperia κινητά της θα δεχτούν κάποια στιγμή στο μέλλον το ολοκαίνουργιο Ice Cream Sandwich. Και μιας που μιλάμε για ICS, όσοι περιμένατε με αγωνία την έλευση του Galaxy Note, μπορείτε να αισθάνεστε χαρούμενοι γιατί η συσκευή υπάρχει ήδη στις προθήκες των καταστημάτων…


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Leave A Reply