Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
  • MWC 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 21 Απριλίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
  • MWC 2026
InfoCom
Home»Security

Πάνω από τους μισούς υπολογιστές εξακολουθούν να λειτουργούν με Windows 10

04/09/2025infocomBy infocom3 Mins Read Security

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Kaspersky, πάνω από τους μισούς χρήστες και σχεδόν το 60% των εταιρειών χρησιμοποιούν σήμερα το λειτουργικό σύστημα Windows 10. Την ίδια στιγμή, μόλις το 33% των χρηστών έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση των συσκευών του στην πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού, τα Windows 11.

Δεδομένου ότι η υποστήριξη για τα Windows 10 λήγει τον Οκτώβριο του 2025, η Kaspersky πραγματοποίησε έρευνα με βάση ανώνυμα μεταδεδομένα χρηστών του Kaspersky Security Network που παρείχαν τη συγκατάθεσή τους, με στόχο να προσδιοριστεί πόσες συσκευές παγκοσμίως εξακολουθούν να τρέχουν Windows 10.

Μετά τη λήξη υποστήριξης ενός λειτουργικού συστήματος, τα κενά ασφαλείας παραμένουν, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα σε επιθέσεις από κυβερνοεγκληματίες. Επομένως, συνιστάται να ενημερώσετε το λειτουργικό σας σύστημα για να προστατεύσετε το προσωπικό ή το επαγγελματικό σας δίκτυο από κινδύνους.

Η έρευνα έδειξε ότι, παρά το γεγονός ότι απομένει μόνο ένας μήνας μέχρι τη λήξη της υποστήριξης από τη Microsoft, περισσότεροι από τους μισούς χρήστες (53%) χρησιμοποιούν σήμερα τα Windows 10. Επιπλέον, το 8,5% των συσκευών χρησιμοποιεί ακόμα τα Windows 7, μια έκδοση που δεν υποστηρίζεται από το 2020. Τα στοιχεία του Kaspersky Security Network δείχνουν ότι μόλις το 33% των χρηστών έχει προχωρήσει σε μετάβαση στα Windows 11, γεγονός που υποδηλώνει ισχυρή προσκόλληση σε παλαιότερες εκδόσεις.

Στις επιχειρήσεις, τα Windows 10 είναι ακόμη πιο διαδεδομένα. Το 59,5% των εταιρικών υπολογιστών χρησιμοποιεί Windows 10, ενώ στις μικρές επιχειρήσεις το ποσοστό προσεγγίζει το 51%. Το ποσοστό χρηστών των Windows 7 ξεπερνά ελαφρά το 6% και στις δύο κατηγορίες. Οι ειδικοί της Kaspersky προειδοποιούν ότι η χρήση παλαιών λειτουργικών συστημάτων σε επιχειρήσεις ενέχει σοβαρούς κινδύνους, καθώς τα παλιά λειτουργικά όχι μόνο είναι πιο ευάλωτα σε επιθέσεις, αλλά ενδέχεται να μην είναι συμβατά με νεότερο λογισμικό και λύσεις ασφαλείας, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία της επιχείρησης.

«Η αναβάθμιση σε νεότερη έκδοση λειτουργικού συστήματος συχνά θεωρείται λανθασμένα ως περιττή ή δυσάρεστη, καθώς προσφέρει ελάχιστες νέες δυνατότητες, ενώ παράλληλα αλλάζει τις καθιερωμένες διαδικασίες. Ωστόσο, ένα σύστημα που δεν λαμβάνει ενημερώσεις ασφαλείας μοιάζει με ένα σπίτι με σάπιο φράχτη, έτοιμο να καταρρεύσει με ένα μόνο χτύπημα. Οι κίνδυνοι για τους χρήστες υπερτερούν σαφώς των μικρών δυσκολιών που συνεπάγεται η αναβάθμιση σε νέα έκδοση λειτουργικού συστήματος. Στα τμήματα πληροφορικής και ασφάλειας IT των επιχειρήσεων, η έγκαιρη ενημέρωση των συστημάτων, ξεκινώντας από το λειτουργικό σύστημα, αποτελεί βασική προτεραιότητα. Η έγκαιρη εφαρμογή ενημερώσεων είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση κενών ασφαλείας, την πρόληψη παραβιάσεων δεδομένων και την αποφυγή οικονομικών ζημιών καθώς και την υποβάθμιση της αξιοπιστίας της επιχείρησης. Αυτό δεν πρέπει να παραβλέπεται, ακόμη κι αν έχει εγκατασταθεί αξιόπιστη λύση ασφαλείας», σχολιάζει ο Oleg Gorobets, ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας στην Kaspersky.

Για την ενίσχυση της ασφάλειας στον τομέα των λειτουργικών συστημάτων, η Kaspersky συνιστά:

  • Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε την πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού συστήματος και ελέγξτε ότι η λειτουργία αυτόματης ενημέρωσης είναι ενεργοποιημένη.
  • Χρησιμοποιείτε λύσεις με τεχνολογία πρόληψης exploits, όπως οι Kaspersky Premium (για ιδιώτες), Kaspersky Small Office Security ή Kaspersky Next (για επιχειρήσεις), οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εκμετάλλευσης κενών ασφαλείας που ενδέχεται να υπάρχουν σε παρωχημένο λειτουργικό σύστημα (από τον Οκτώβριο του 2025, Windows 10 και παλαιότερες εκδόσεις).

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Kaspersky Windows 10
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
infocom

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιτακτική η ανάγκη για ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης

Τα οικονομικά εμπόδια καθυστερούν την εφαρμογή της οδηγίας NIS2

Πώς να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή στο διαδίκτυο

Virtual Security Officer Services: νέα υπηρεσία κυβερνοασφάλειας από την Cosmote Telekom

ESET PROTECT: λύσεις προστασίας για Cloud Workload και βελτιώσεις AI

Στα 2,19 δισ. δολάρια ανήλθαν οι απώλειες από deepfake

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Ferryscanner Miles: Το νέο πρόγραμμα που ανταμείβει τους ταξιδιώτες σε κάθε ταξίδι
  • Εγκρίθηκαν οι σχετικές Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για Νότιο Αιγαίο 1 – Νότιες Κυκλάδες.
  • Η ΔΕΗ επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση με επίκεντρο την καθαρή ενέργεια
  • ΚΤΠ: Παρέδωσε την Ψηφιοποίηση του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου στο Υπ. Εξωτερικών
  • CORDIA: Αποκτά την εταιρεία ZEB ΑΕΕΥ και διευρύνεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
  • Η Snappi και το Fintech & AI Lab ανακοινώνουν Hackathon
  • ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη νέα αναβαθμισμένη έκδοση της εφαρμογής timologio, από 22/4
RSS itsecuritypro.gr
  • Η Clico ανακοινώνει ότι ο Γιώργος Κουσίσης είναι ο νέος Country Manager για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα
  • Νέο Γενικός Διευθυντής της CISCO για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα ο Παναγιώτης Γκολέμης
  • Η Data4 εγκαινίασε δεύτερο data center στο campus της κοντά στη Βαρσοβία. Οι επενδύσεις στην Πολωνία θα φτάσουν τα 600 εκατ. ευρώ έως το 2030.
  • Η ESET παρουσιάζει λύσεις προστασίας για Cloud Workload και βελτιώσεις τεχνητής νοημοσύνης για τους πελάτες του ESET PROTECT
  • Νέα υπηρεσία κυβερνοασφάλειας από την COSMOTE TELEKOM
  • Πάνω από 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί παραβιάστηκαν το 2025 – στο στόχαστρο τα διαπιστευτήρια χρηστών
  • Κυβερνοαπειλές Μάρτιο 2026: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει 1.390 επιθέσεις ανά εβδομάδα
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.