Ο Πέτρος Μαυροειδής, Senior Vice President Americas & Europe της PCCW Global, μίλησε στο InfoCom από το MWC25, παρουσιάζοντας τις λύσεις που προσφέρει η εταιρεία και εστιάζοντας κυρίως στην αυτοματοποιημένη πλατφόρμα Console Connect και στη νέα υπηρεσία Edge SIM. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλατφόρμα Console Connect χρησιμοποιείται ήδη από πολλές ελληνικές εταιρείες, οι οποίες τη θεωρούν βασικό εργαλείο για τη διασύνδεσή τους με cloud providers. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνουν μεγαλύτερη ευελιξία, οικονομίες κλίμακας και βελτιωμένη αποδοτικότητα στις υπηρεσίες που παρέχουν. Ο ίδιος σημείωσε ότι η πλατφόρμα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής διεθνώς, καθώς η PCCW Global προσφέρει υπηρεσίες μέσα από 900 data centers, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο κ. Μαυροειδής αναφέρθηκε, επίσης, τη νέα υπηρεσία Edge SIM. Διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια λύση που επιτρέπει σε απομακρυσμένους χρήστες ή σε οποιοδήποτε μηχάνημα δέχεται SIM card (όπως drones, αυτοκίνητα και διάφορες IoT συσκευές) να συνδέεται απευθείας στην ίδια πλατφόρμα, χωρίς να χρειάζεται να περάσει από το δημόσιο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τις αναφορές της εταιρείας, πρόκειται για την «πρώτη λύση κινητής συνδεσιμότητας στον κόσμο που παρακάμπτει το δημόσιο internet». Στόχος είναι η άμεση διασύνδεση των IoT συσκευών με data centres, γραφεία ή παρόχους cloud, και η δυνατότητα πραγματικής εποπτείας και διαχείρισης της συνδεσιμότητας από μια μόνο πλατφόρμα.
Παράλληλα, η λύση Edge SIM επιτρέπει στους πελάτες να διατηρούν ιδιωτικές συνδέσεις για τις IoT εφαρμογές τους, αποφεύγοντας, έτσι, την κυκλοφορία στο δημόσιο διαδίκτυο. Η ίδια προσέγγιση ακολουθείται και σε άλλες υπηρεσίες κινητής συνδεσιμότητας, όπου η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι πελάτες μπορούν να «επεκταθούν γρήγορα σε νέες αγορές και να αυξήσουν την παγκόσμια εμβέλειά τους, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν το κόστος κίνησης δεδομένων». Ο Πέτρος Μαυροειδής ανέφερε ότι αυτή η λογική διευκολύνει και τις επιχειρήσεις που χρειάζεται να διασυνδεθούν με πολλαπλούς παρόχους ή αγορές, χωρίς την πολυπλοκότητα που θα απαιτούσε μια συμβατική υποδομή.
Η εταιρεία, σε αντίθεση με άλλες πλατφόρμες Network-as-a-Service (NaaS), διατηρεί τον πλήρη έλεγχο του κεντρικού δικτύου της, το οποίο περιλαμβάνει καλώδια οπτικών ινών και υποθαλάσσιες συνδέσεις που εκτείνονται σε πάνω από 60 χώρες. Με αυτόν τον τρόπο, οι υπηρεσίες μπορούν να λειτουργούν αποφεύγοντας την κυκλοφορία στο δημόσιο διαδίκτυο, αξιοποιώντας τη διαδρομή ενός «ιδιωτικά διαχειριζόμενου, carrier-grade δικτύου». Η φιλοσοφία αυτή ισχύει και για την πρόσβαση σε διάφορους cloud παρόχους, όπου τους δίνει τη δυνατότητα για «αποκλειστικές, ιδιωτικές και on-demand συνδέσεις» προς κορυφαίες πλατφόρμες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, διατίθενται πάνω από 200 απευθείας διασυνδέσεις για cloud σε περισσότερες από 20 χώρες και τουλάχιστον 40 μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές.
Όσον αφορά τις εξελίξεις στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, ο κ. Μαυροειδής σημείωσε ότι το AI επηρεάζει δραστικά τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, αλλά δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα και σε ποιο βαθμό θα επιταχυνθεί αυτή η αλλαγή. Επισήμανε ότι η εταιρεία εξετάζει διάφορα μοντέλα για να δει πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι μια υπηρεσία μέσω του δικτύου όταν χρησιμοποιούνται εφαρμογές AI για real-time online απεικόνιση της χρήσης του, ώστε να προκύψουν οικονομίες κλίμακας και βελτιστοποίηση των υπηρεσιών. Επίσης, αναφέρθηκε στη δυνατότητα καλύτερης αξιοποίησης σπάνιων πόρων επικοινωνίας, καθώς με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης οι λειτουργίες διαχείρισης μπορούν να γίνονται πιο γρήγορα και πιθανόν πιο ποιοτικά από ό,τι με αποκλειστική ανθρώπινη παρέμβαση.
Ο ίδιος ανέφερε ότι όλα ενδέχεται να αλλάξουν δραματικά λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα μεγάλο στοίχημα για τα προϊόντα και τις λύσεις της PCCW Global. Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι το AI θα παίξει ρόλο στη βέλτιστη αξιοποίηση του δικτύου, χωρίς ωστόσο να μπορεί να υπολογίσει επακριβώς το μέγεθος ή τον ρυθμό αυτής της μετάβασης.
Δημοσιογραφική αποστολή στην Βαρκελώνη: Κώστας Νόστης, Δημήτρης Σκιάννης, Πέτρος Κυπραίος. Επιμέλεια κειμένου: Χρήστος Κοτσακάς