5G, Fintech, OpenNet, Reality+, Digital Everything – 5 τάσεις αλλάζουν το μέλλον

0

Η παρακολούθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού έχει γίνει πλέον απαραίτητη για όλους. Ευτυχώς, το Mobile World Congress 2023, μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη και παγκοσμίως, μας χάρισε μια καλή οπτική γωνία για να αξιολογήσουμε τις τελευταίες καινοτομίες, και συγκεκριμένα πέντε σημαντικές τάσεις της τεχνολογίας που επηρεάζουν τη βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας και τις λύσεις που αυτή παρέχει: επιτάχυνση 5G, Fintech, OpenNet, Reality+ και Digital Everything.

Η προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων στις τάσεις αυτές θα είναι ζωτικής σημασίας ώστε να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν μια σύνδεση με το κοινό τους. Στην πραγματικότητα, για πολλές εταιρείες, η κατανόηση και η χρήση τους πριν γίνουν κοινός τόπος μπορεί να είναι αποδειχτεί το πλεονέκτημα που χρειάζονται για να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό.

#1: Επιτάχυνση 5G

Η επιτάχυνση 5G αλλάζει το παιχνίδι, αφού προσφέρει χαμηλότερη καθυστέρηση, μεγαλύτερες ταχύτητες και καλύτερη συνδεσιμότητα για κινητές συσκευές. Έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ή να ενδυναμώσει την εφαρμογή των υπαρχόντων: Internet Of Things, εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, αυτόνομα οχήματα, ακόμη και πράγματα όπως η εξ αποστάσεως χειρουργική. Ως αποτέλεσμα, η επιτάχυνση 5G προμηνύει μια ολόκληρη νέα εποχή συνδεσιμότητας που θα μεταμορφώσει τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και επικοινωνούμε.

#2 FinTech

Το FinTech φέρνει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι, καθώς και οι εταιρείες, χειρίζονται τα οικονομικά τους. Προσφέρει ασφαλέστερες, πιο αποτελεσματικές, βολικές και οικονομικά αποδοτικές λύσεις για τη ζωή κάθε οικονομίας: το εμπόριο.

Οι δυνατότητες που δημιουργούνται από το fintech είναι πολλές: από συστήματα πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, όπως η δική μας βραβευμένη λύση, ή διαδικτυακές πλατφόρμες δανεισμού όπως η Prosper, μέχρι ρομπο-συμβούλους που παρέχουν οικονομικές συστάσεις. Δείτε πώς οι πλατφόρμες crowdfunding, όπως το Patreon έως το Kickstarter, μεταμορφώνουν ολόκληρο το τοπίο της επιχειρηματικότητας, αυξάνουν τις πιθανότητες για νέα εγχειρήματα και πολλά άλλα.

Όταν κάποιος κοιτάξει τις συνέπειες οποιασδήποτε από τις πρόσφατες εξελίξεις στο fintech, γίνεται ξεκάθαρο: το να συμβαδίζεις με τον ρυθμό της καινοτομίας και να είσαι έτοιμος να χρησιμοποιήσεις τη νέα τεχνολογία δεν είναι απλώς ένα πλεονέκτημα – αποτελεί ικανότητα επιβίωσης.

#3 OpenNet

Το OpenNet, η χρήση ανοιχτών προτύπων που διευκολύνει την ανταλλαγή εμπειρίας και τη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών, μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό καταλύτη για καινοτομία και προσαρμοστικότητα. Ήδη χρησιμοποιείται από πολλές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των IoT, 5G, edge και cloud.

Ως εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, γνωρίζουμε την αξία της ανοιχτής επικοινωνίας και της συνεργασίας με συνεργάτες και πελάτες, καθώς επιτρέπει τη δημιουργία νέων και καινοτόμων λύσεων που ωφελούν τους πάντες. Ο ανταγωνισμός βρίσκεται εδώ και καιρό πίσω από τις καινοτομίες, την βελτιστοποίηση της διαδικασίας και των απαιτητικών δημιουργικών προσεγγίσεων. Σήμερα, η δωρεάν ανταλλαγή εμπειριών είναι αυτό που τροφοδοτεί πολλές τεχνολογίες αιχμής. Η συνεργασία μπορεί πράγματι να κάνει το άλμα που θα οδηγήσει το οικοσύστημα της κινητής τηλεφωνίας σε ένα νέο επίπεδο.

#4 Reality+

Αυτό που παραδοσιακά προοριζόταν ως δημιουργική επιστημονική φαντασία πλέον μετατρέπεται γρήγορα στην καθημερινή μας πραγματικότητα… Είναι το λεγόμενο Reality+.

Το Reality+ είναι ο συνδυασμός του φυσικού κόσμου με εικονικά στοιχεία, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως μικτή πραγματικότητα (MR), επαυξημένη πραγματικότητα (AR) και εκτεταμένη πραγματικότητα (XR) για την απρόσκοπτη ενσωμάτωση στον πραγματικό κόσμο των διαφόρων ψηφιακών περιβαλλόντων. Για να μην συγχέεται με το VR (εικονική πραγματικότητα) που βυθίζει τους χρήστες εξ ολοκλήρου στον εικονικό κόσμο, η διαφορά του Reality+ είναι ότι «βελτιώνει» τον πραγματικό κόσμο με ψηφιακά στοιχεία.

Οι καταναλωτές κατοικούν ήδη σε έναν «phygital» χώρο, προσδοκώντας να συνδυάσουν απρόσκοπτα τις διαδικτυακές εμπειρίες με αυτές που ζουν σε ένα πραγματικό κατάστημα. Καθώς τα όρια της «πραγματικότητας» συνεχίζουν να αλλάζουν, το ίδιο θα αλλάζουν και οι προσδοκίες των πελατών. Οι εταιρείες πρέπει να είναι έτοιμες για αυτήν τη μετάβαση και για το πώς θα χτίσουν ένα νέο «ταξίδι καταναλωτή».

Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι πρακτικές εφαρμογές; Στα φυσικά καταστήματα, οι λειτουργίες Reality+ θα μπορούσαν να παρέχουν στους πελάτες πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα, χωρίς να πιάνουν χώρο. Για τους online αγοραστές, θα μπορούσε να βοηθήσει να απεικονίσουν ένα έπιπλο στο σπίτι τους και να δουν αν ταιριάζει. Εργαλεία όπως οι φακοί AR μπορούν να βοηθήσουν όσους ψωνίζουν προϊόντα μακιγιάζ ή κοσμήματα να «τα δοκιμάσουν» από την άνεση του σπιτιού τους. Για τις επιχειρήσεις, με τη σειρά της, η Reality+ υπόσχεται εξαιρετικά εργαλεία brand-building και βελτιωμένη εμπειρία πελατών.

#5 Digital Everything

Το να κάνουμε κάτι με ψηφιακό τρόπο, πολλές φορές ακόμη και αποκλειστικά, αντί με «φυσικό», έχει αρχίζει να γίνεται κανόνες για τις περισσότερες πτυχές και δραστηριότητες στη ζωή μας.

Για τις επιχειρήσεις, το Digital Everything είναι μια τάση που περιλαμβάνει τη χρήση τεχνολογίας για τη βελτιστοποίηση κάθε διαδικασίας και τη δημιουργία μέγιστης αποτελεσματικότητας. Οι εταιρείες πρέπει να δημιουργήσουν ουσιαστική και έγκαιρη επικοινωνία με το κοινό τους σε πολλά κανάλια, συμπεριλαμβανομένων των κινητών, για να διατηρήσουν μια προσωπική σύνδεση. Οι ψηφιακές καινοτομίες μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη όλων αυτών των στόχων καλύτερα, γρηγορότερα, με μεγαλύτερη ακρίβεια και ευκολία. Από τον εξορθολογισμό διαφόρων εργασιών έως τη μείωση του κόστους και του χρόνου έως τη βελτίωση της λήψης αποφάσεων χάρη στις πληροφορίες που βασίζονται σε δεδομένα…

Συμπεράσματα

Τι σημαίνουν αυτές οι τάσεις για τις τηλεπικοινωνίες και τη συνδεσιμότητα, πώς επηρεάζουν τις στρατηγικές ανάπτυξης των σημαντικότερων παικτών στον κόσμο των μηνυμάτων;

Το 5G και άλλες τεχνολογίες θα επιτρέψουν καλύτερες, ταχύτερες συνδέσεις, καθιστώντας τη συνδεσιμότητα πάντα ενεργή ως προεπιλογή. Ως αποτέλεσμα, θα αναπτυχθούν περισσότερες συσκευές IoT, καθιστώντας τόσο τις προσωπικές όσο και τις επαγγελματικές διαδικασίες πιο αποτελεσματικές και αυτοματοποιημένες.

Για την ανταλλαγή μηνυμάτων και την επικοινωνία με τους πελάτες, πρέπει κανείς να παρακολουθεί την πρόοδο του αυτοματισμού και να είναι έτοιμος να τον χρησιμοποιήσει. Οι συνομιλίες μεταξύ εταιρειών και πελατών θα γίνουν πιο εξατομικευμένες και σχετικές χάρη στα chatbot. Επιπλέον, η ενσωμάτωση των μηνυμάτων με τις τεχνολογίες Reality+ επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε εμπειρίες που μας καθηλώνουν. Στον κόσμο της συνεχούς καινοτομίας, η χρήση της πιο πρόσφατης τεχνολογίας για να κάνει τα πάντα καλύτερα δεν είναι απλώς ένα πλεονέκτημα που είναι ωραίο να έχεις — είναι αυτό που αφήνει πίσω τις εταιρείες που προσαρμόζονται με μεγάλη καθυστέρηση και δίνει την ευκαιρία στους πιο σβέλτους «μαθητές» να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό. Εργαζόμαστε όχι μόνο για να αξιοποιήσουμε οι ίδιοι τις τάσεις, αλλά και για να δημιουργήσουμε λύσεις που δίνουν τη δυνατότητα σε άλλες επιχειρήσεις να συμβαδίζουν με — και να είναι μπροστά από την καμπύλη.

Άρθρο της  Cristina Constandache, Chief Revenue Officer της Rakuten Viber

Share.

Comments are closed.