Η Europol προειδοποιεί πως το ChatGPT βοηθά στη διάπραξη εγκλημάτων

0

Σύμφωνα με έκθεση της Europol, το κυβερνοέγκλημα χρησιμοποιεί το ChatGPT για να διαπράξει εγκλήματα. «Οι εγκληματίες συνήθως εκμεταλλεύονται γρήγορα τις νέες τεχνολογίες και προχώρησαν τάχιστα σε εγκληματική εκμετάλλευση, παρέχοντας τα πρώτα πρακτικά παραδείγματα λίγες εβδομάδες μετά τη δημόσια διάθεση του ChatGPT», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Αν και το ChatGPT έχει βελτιωθεί στο να αρνείται να συμμορφωθεί με αιτήματα που είναι δυνητικά επιβλαβή, οι χρήστες έχουν βρει τρόπους να παρακάμπτουν το φιλτράρισμα. Για παράδειγμα, ορισμένοι έχουν καταφέρει να λάβουν οδηγίες για το πώς να δημιουργήσουν βόμβες ή ναρκωτικές ουσίες. Οι χρήστες μπορούν να ρωτήσουν το ChatGPT για το πώς να διαπράττουν εγκλήματα και να λάβουν βήμα προς βήμα οδηγίες.

«Εάν ένας πιθανός εγκληματίας δεν γνωρίζει τίποτα για μια συγκεκριμένη περιοχή εγκληματικότητας, το ChatGPT μπορεί να επιταχύνει σημαντικά την ερευνητική διαδικασία, προσφέροντας βασικές πληροφορίες που μπορούν στη συνέχεια να μελετηθούν περαιτέρω. Ως εκ τούτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μάθει κάποιος για έναν τεράστιο αριθμό εγκληματικών δυνατοτήτων, χωρίς προηγούμενη γνώση, που κυμαίνονται από το πώς να εισβάλει σε ένα σπίτι, μέχρι την τρομοκρατία, το κυβερνοέγκλημα και τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών», προειδοποίησε η Europol.

Ο οργανισμός παραδέχτηκε ότι όλες αυτές οι πληροφορίες είναι ήδη δημόσια διαθέσιμες στο διαδίκτυο, αλλά το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης διευκολύνει την εύρεση και την κατανόηση του τρόπου διεξαγωγής συγκεκριμένων εγκλημάτων. Η Europol τόνισε, επίσης, ότι το AI θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την πλαστοπροσωπία στόχων, τη διευκόλυνση της απάτης και του phishing ή την παραγωγή προπαγάνδας και παραπληροφόρησης για την υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Η δυνατότητα του ChatGPT να δημιουργεί κώδικα -ακόμη και κακόβουλο- αυξάνει τον κίνδυνο κυβερνοεγκήματος, μειώνοντας τις τεχνικές δεξιότητες που απαιτούνται για τη δημιουργία κακόβουλου λογισμικού. «Για έναν πιθανό εγκληματία με ελάχιστες τεχνικές γνώσεις, αυτός είναι ένας ανεκτίμητος πόρος. Ταυτόχρονα, ένας πιο προηγμένος χρήστης μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτές τις βελτιωμένες δυνατότητες για να ενισχύσει περαιτέρω ή ακόμα και να αυτοματοποιήσει εξελιγμένες διαδικασίες κυβερνοεγκήματος».

Η Europol σημείωσε ότι, καθώς περισσότερες εταιρείες αναπτύσσουν λειτουργίες και υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης, θα προσφέρει νέους τρόπους για την πραγματοποίηση παράνομων δραστηριοτήτων, αναφερόμενη σε «πολυτροπικά AI τα οποία συνδυάζουν conversational chatbots με συστήματα που μπορούν να παράγουν συνθετικά μέσα, όπως εξαιρετικά πειστικά deepfakes, ή περιλαμβάνουν αισθητηριακές ικανότητες, όπως η όραση και η ακοή».

«Τέλος, υπάρχουν αβεβαιότητες σε σχέση με τον τρόπο κατά τον οποίο οι συγκεκριμένες υπηρεσίες ενδέχεται να επεξεργάζονται τα δεδομένα των χρηστών – θα αποθηκεύονται οι συνομιλίες και θα εκθέτουν ενδεχομένως ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες σε μη εξουσιοδοτημένα τρίτα μέρη; Και εάν οι χρήστες δημιουργούν επιβλαβές περιεχόμενο, θα πρέπει να αναφέρεται στις αρχές επιβολής του νόμου;», διερωτάται η Europol

Share.

Comments are closed.