Ρ. Ντρόλιας, Interstar Security: Τα drones απαιτούν «σεβασμό και αεροπορική γνώση»

0

O Ρήγας Ντρόλιας, Διευθυντής Τμήματος Εναερίων Μέσων, UAV Flight Instructor, Interstar Security, μιλάει στο Infocom για το Τμήμα Εναερίων Μέσων της εταιρείας, τις υπηρεσίες που προσφέρει και το πώς μπορεί μια επιχείρηση να χρησιμοποιήσει τα drones για να βελτιώσει το επίπεδο της ασφάλειας της. Σημειώνει ότι, αν και τα drones έχουν κατακλύσει την Ελλάδα και μπορούν να χρησιμεύσουν σε δεκάδες περιπτώσεις, αποτελούν ιπτάμενες μηχανές που απαιτούν «σεβασμό και αεροπορική γνώση».

Η Interstar Security διαθέτει το δικό της Τμήμα Εναέριων Μέσων. Πώς προέκυψε η δημιουργία του, ποιες υπηρεσίες παρέχει, ποιο το προσωπικό που απασχολεί;

Η Interstar Security, πρωτοπόρα και σύμφωνη με τις επιταγές της σύγχρονης εποχής, από το 2021 έχει προσθέσει στον τεχνολογικό της εξοπλισμό «Μη επανδρωμένα Αεροσκάφη- Drones». Μάλιστα, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες της, δημιούργησε το ξεχωριστό Τμήμα Εναέριων Μέσων με «Μη επανδρωμένα αεροσκάφη», λαμβάνοντας πιστοποίηση από την Α.Π.Α.(Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας), σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (Εuropean Aviation Safety Agency – EASA) για την χρήση Drone.

Το Τμήμα Εναερίων Μέσων απαρτίζεται από ανθρώπους µε πολυετή πείρα στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στις νέες δυνατότητες που προσφέρουν αυτά, αναλαμβάνοντας την συνεχή επιτήρηση με εναέριες περιπολίες (Aerial Surveillance) όλες τις μέρες και ώρες του χρόνου, με εξειδικευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό, που αμείβεται με μισθό αντάξιο των σημαντικών υπηρεσιών που προσφέρει αλλά και της επιμόρφωσης που διαθέτει. Σήμερα, η Interstar Security αριθμεί ήδη στο δυναμικό της 50 πιστοποιημένους κι άρτια εκπαιδευμένους χειριστές.

Η Interstar Security επιλέγει με προσοχή και αυστηρά κριτήρια το ανθρώπινο δυναμικό της και συνθέτει ένα αρμονικό σύνολο με ανεπτυγμένο αίσθημα ευθύνης, ικανό να κατανοήσει και να εφαρμόσει τόσο σχέδια δράσης, όσο και την τεχνολογία των «drones», μέσα από συνεχή εκπαίδευση, εξασφαλίζοντας τόσο την άρτια φυσική και ψυχική ετοιμότητα, όσο και την ορθή κι ενδεδειγμένη χρήση της υψηλής τεχνολογίας.

Αποτέλεσμα αυτών, είναι η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας εναέριας επιτήρησης από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό (χειριστές), χρησιμοποιώντας προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που βασίζονται στις πιο σύγχρονες πλατφόρμες των συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Πως μπορεί μια επιχείρηση, ένας οργανισμός γενικότερα, να χρησιμοποιήσει τα drones για να βελτιώσει το επίπεδο της ασφάλειας του; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα; Υπάρχουν σημεία που χρειάζονται προσοχή;

Μια επιχείρηση ή ένας οργανισμός, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα «drones», ώστε να καταφέρει να εποπτεύσει με μεγάλη ταχύτητα κι αποτελεσματικότητα εκτάσεις δύσβατες, αχανείς και υψηλής επικινδυνότητας, που μόνο με ανθρώπινο δυναμικό και χωρίς την σύμπραξη ενός «drone», θα αδυνατούσε να περιφρουρήσει άμεσα κι ολοκληρωμένα.

Αυτό γίνεται απολύτως κατανοητό, αν σκεφτούμε τους περιορισμούς που έχει ο ανθρώπινος παράγοντας, καθώς εκείνος μεν, αδυνατεί να διανύσει τάχιστα μεγάλες αποστάσεις, όπως και να αντεπεξέλθει σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, είτε γεωφυσικές είτε καιρικές, ενώ το «drone» δύναται να εποπτεύει ημέρα και νύχτα με την ίδια αποτελεσματικότητα και κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Οι σύγχρονες, άλλωστε, δυνατότητες ενός «drone», με τις ειδικές οπτικές κάμερες ημέρας (Ε/Ο zoom), τις θερμικές κάμερες (IR), διάφορους αισθητήρες, με τον προβολέα και το μεγάφωνο που μπορεί να διαθέτει, το καθιστούν ένα αδιάβλητο μέσο εναέριας επιτήρησης, ικανό να παρέχει ένα σταθερά υψηλό επίπεδο παροχής ασφάλειας, που δεν παρουσιάζει διαβαθμίσεις στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών, κάτι που παρατηρείται να συμβαίνει στην περίπτωση φύλαξης με χρήση άλλων μέσων.

Πλεονεκτήματα της χρήσης των «drones»:

 • Έγκαιρος εντοπισμός οποιουδήποτε εισβολέα & ύποπτων αντικειμένων σε κρίσιμες υποδομές.
 • Έγκαιρος εντοπισμός, ημέρα και νύχτα, εστιών φωτιάς σε δασικές εκτάσεις και αλσύλλια πλησίον, αλλά και εντός του αστικού ιστού, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο για τον συντονισμό των επίγειων δυνάμεων και άμεση εφαρμογή σχεδίων εκκένωσης.
 • Ταχύτεροι χρόνοι αντίδρασης & κάλυψης αποστάσεων σε σχέση με τα επίγεια μέσα.
  Συνεχής επιτήρηση ημέρα & νύχτα μέσω των εξελιγμένων καμερών που φέρουν.

Αποτρεπτική Δράση & Επιχειρησιακός Συντονισμός:

 • Οι εναέριες περιπολίες με «drones» λειτουργούν αποτρεπτικά και εμποδίζουν επίδοξους δράστες & εμπρηστές.
 • Με τη χρήση των θερμικών καμερών, εντοπίζονται και αναγνωρίζονται οι εισβολείς αποτελεσματικότερα σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους επιτήρησης.
 • Όλες οι πτήσεις πραγματοποιούνται µε αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας και τον κατάλληλο εξοπλισμό που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ειδικές οπτικές κάμερες ημέρας (Ε/Ο zoom), θερμικές κάμερες (IR), καθώς και διάφορους αισθητήρες, όπως προβολέα και μεγάφωνο, προκειμένου οι προσφερόμενες λύσεις και εφαρμογές να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του πελάτη.

Πώς πραγματοποιείται η εκπαίδευση των χειριστών σας; Υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις που χρειάζεται να καλυφθούν;

Η εκπαίδευση των χειριστών «drone» είναι διαρκής και υλοποιείται από εξειδικευμένο κι έμπειρο προσωπικό. Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται το Πιστοποιητικό επάρκειας κατηγοριών Α1-Α3 & Α2, που επιβάλλεται να διαθέτει ένας χειριστής drone, ενώ, παράλληλα, συνεχίζει να εκπαιδεύεται από έμπειρο προσωπικό του Τμήματος Εναέριων Μέσων της εταιρείας, μέχρι να θεωρηθεί επαρκής, ώστε να αναλάβει ο ίδιος την εναέρια επιτήρηση.

Όλοι οι χειριστές συνεχίζουν να αξιολογούνται πτητικά, αλλά και σε θεωρητικό επίπεδο, σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς συμμετέχουν και σε διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια με εξειδίκευση στην εναέρια επιτήρηση. Μέσα, λοιπόν, από όλη αυτή τη διαρκή εκπαίδευση, η Interstar Security κατορθώνει να διατηρεί σταθερά σε υψηλό επίπεδο την κατάρτιση των χειριστών της, σύμφωνα πάντα με τα πλέον σύγχρονα δεδομένα.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στην χρήση drone για υπηρεσίες ασφαλείας; Για παράδειγμα, πώς διαχειρίζεστε θέματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας;

Πολλές και διαφορετικές είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Interstar Security στη χρήση «drone» στην παροχή ασφάλειας. Αυτό εξηγείται εύκολα, αν αναλογιστεί κάποιος τις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις ασφάλειας που έχει κάθε φύλαξη ξεχωριστά και στις οποίες η Interstar Security καταφέρνει να ανταποκριθεί επάξια κι αποτελεσματικά.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, βέβαια, έχει θεσπίσει την δημιουργία ξεχωριστής και ειδικής Μελέτης Ασφάλειας για τον κάθε υποψήφιο προς φύλαξη χώρο, βάσει της οποίας υλοποιείται όλος ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιπολιών και φύλαξης. Δεν ακολουθείται, δηλαδή, μία πάγια τακτική, ίδια για όλους τους στόχους φύλαξης, αλλά η μεθοδολογία και ο σχεδιασμός φύλαξης προσαρμόζεται κάθε φορά στις ιδιαίτερες απαιτήσεις και ανάγκες ασφάλειας του εκάστοτε φυλασσόμενου χώρου.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε και τον κομβικό ρόλο του ιδιόκτητου 24ωρου Επιχειρησιακού Κέντρου Λήψης Σημάτων Κινδύνου που διαθέτει η Interstar Security, το οποίο είναι επιφορτισμένο με όλο τον συντονισμό και την ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων εμπλεκόμενων αρχών και φορέων, όπως είναι η άμεση επέμβαση, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, ο στρατός κ.α.

Παράλληλα, να σημειωθεί πως, με απόλυτη αυστηρότητα, τηρούνται τα όρια των ιδιοκτησιών, που φυλάσσονται με τα δικά μας εναέρια μέσα. Επίσης, απαρέγκλιτα γίνονται σεβαστά τα προσωπικά δεδομένα και η σχετική νομοθεσία. Ταυτόχρονα, νομικοί σύμβουλοι πιστοποιημένοι από αναγνωρισμένο φορέα, επιβλέπουν όλες τις σχετικές διαδικασίες σχετικά με την εναέρια επιτήρηση των χώρων που αναλαμβάνουμε προς φύλαξη.

Γενικότερα, ποια θα είναι η επόμενη μέρα, όσον αφορά στη χρήση drones; Ποια τα επόμενα trends που θα μας απασχολήσουν, ποιος ο ρόλος των νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών;

Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή. Τα τελευταία χρόνια τα «drones» είναι η νέα συνήθεια μικρών και μεγάλων επαγγελματιών ή μη. Τα βλέπουμε παντού, σε κάθε είδους επαγγελματικής ή ερασιτεχνικής δραστηριότητας (συναυλίες, γάμους, ταινίες κ.α ). Έχουν κατακλύσει και την Ελλάδα και μπορούν να χρησιμεύσουν σε δεκάδες περιπτώσεις.

Όμως, παράλληλα, μπορούν να αποβούν καταστροφικά στα χέρια ακατάλληλων χρηστών, για αυτό και επαγγελματίες που τα χρησιμοποιούν στη δουλειά τους, συστήνουν προσοχή, καθώς μιλάμε πάντα για μηχανήματα. Είναι αυτό που επισημαίνω συνέχεια, ότι χρειάζεται ο σεβασμός και η αεροπορική γνώση και για αυτές τις ιπτάμενες μηχανές.

Τέλος, στο ερώτημα αν η χρήση του ενέχει κινδύνους, όπως τραυματισμούς από μια πτώση «drone», η απάντηση είναι ότι, εφόσον τηρούνται όλα τα αεροπορικά πρότυπα, η νομοθεσία και οι δικλείδες ασφαλείας, ελαχιστοποιείται κατά πολύ το ρίσκο, άρα και ο κίνδυνος. Αλλά, επειδή πρόκειται για μηχανήματα, πάντα υπάρχει η πιθανότητα βλάβης ή ατυχήματος και δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς. Για αυτό ο κάθε χειριστής πρέπει να είναι άρτια εκπαιδευμένος και προετοιμασμένος.

Μιλήστε μας για τους επόμενους αναπτυξιακούς στόχους της Interstar Security, όσον αφορά και στην χρήση των drones.

Το όνομα της Interstar Security είναι συνώνυμο της αξιόπιστης και ολοκληρωμένης φύλαξης Κρίσιμων Υποδομών, καθώς αυτήν την στιγμή, στην Ελλάδα, είναι η μοναδική εταιρεία Security που διαθέτει όλες τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις και αδειοδοτήσεις από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Δύναται επιπλέον, να αναπτύξει τις δραστηριότητές της σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μη και ήδη ετοιμάζεται για τα επόμενα βήματα.

Λόγω της φύσης της δραστηριότητας της Interstar Security και του πελατολογίου της, η εταιρεία θέτει παράλληλα και τους κάτωθι αναπτυξιακούς στόχους για το επερχόμενο διάστημα:

 • Επένδυση σε νέα και σύγχρονα μοντέλα «Drones», που θα επεκτείνουν τα όρια τόσο της αυτονομίας, όσο και της εμβέλειας στον εναέριο χώρο, ώστε ανεπηρέαστοι εντελώς από καιρικές συνθήκες, να επιχειρούμε και να προσφέρουμε αδιάλειπτα κι άρτια τις υπηρεσίες ασφάλειας.
 • Με σεβασμό στο περιβάλλον και γνώμονα την κλιματική αλλαγή που συντελείται, στόχος θα είναι η υλοποίηση δράσεων που θα μεριμνούν για την προστασία του περιβάλλοντος, αναδεικνύοντας την οικολογική συνείδηση της εταιρείας.
 • Ένας ακόμη πολύ σημαντικός στόχος είναι να εδραιωθεί ευρέως ως αναγκαία η εφαρμογή των «drones» στην υπηρεσία της πολιτικής προστασίας. Λόγω της κλιματικής αλλαγής και ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο, η χρήση των «drones» στην πολιτική προστασία είναι αδιαμφησβήτητα σημαντική.Τα «drones» δύνανται να χρησιμοποιηθούν για την αποτύπωση των περιοχών καταστροφής, τον εντοπισμό των θυμάτων ή ανθρώπων, οι οποίοι χρειάζονται άμεση βοήθεια και την επιτήρηση περιοχών που απαιτούν άμεση προσοχή. Άλλωστε, η χρήση «drones» στην πολιτική προστασία μειώνει καθοριστικά τον κίνδυνο για τους πρώτους ανθρώπους, οι οποίοι θα ανταποκριθούν σε ένα συμβάν (Πυροσβέστες, Διασώστες κ.α). Σημαντικό ρόλο παίζει εξάλλου κι ο εξοπλισμός που μπορούν να φέρουν τα «drones», όπως οι εξελιγμένες κάμερες. Τα «drones» είναι φανερό πως έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ασφάλεια των πολιτών, να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και να σώσουν ζωές, αφού ο ρόλος τους μπορεί να λειτουργήσει τόσο ως προς την πρόληψη, όσο και προς τον άμεσο εντοπισμό, αλλά και την καταστολή κι εκμηδένιση κάθε φυσικής ή ανθρώπινης απειλής και κακόβουλης δράσης.
Share.

Comments are closed.