Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
  • MWC 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Σάββατο, 14 Μαρτίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
  • MWC 2026
InfoCom
Home»Telecoms

OHB, Thales και SITAEL στην επόμενη φάση για τους ελληνικούς δορυφόρους

24/01/2023Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη2 Mins Read Telecoms

Οι OHB Hellas, Thales Hellas και SITAEL Hellas, πέρασαν στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιλογή του αναδόχου που θα εκτελέσει το Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα Μικρών Δορυφόρων, συνολικού προϋπολογισμού 200,3 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τις θυγατρικές ξένων εταιρειών (γερμανικής, γαλλικής και ιταλικής αντίστοιχα) με δραστηριότητα και στη Ελλάδα, οι οποίες στη συνέχεια θα συγκροτήσουν κοινοπραξίες με άλλες εγχώριες εταιρείες για να καταθέσουν προσφορά στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διενεργεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency – ESA).

Βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου είναι η μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία για την ελληνική διαστημική βιομηχανία.

Το έργο αποτελείται από τον επίγειο και το διαστημικό τομέα, τα υποέργα των οποίων θα κατασκευαστούν με ελληνική συμμετοχή, σε ποσοστό τουλάχιστον 60% και 35% αντίστοιχα.

Εκτιμάται δηλαδή ότι περίπου 70 με 80 εκατ. ευρώ θα είναι το έργο που θα εκτελεστεί από ελληνικές εταιρείες, ωστόσο, σύμφωνα με τα στελέχη της ελληνικής βιομηχανίας διαστήματος, το μεγαλύτερο όφελος από την υλοποίηση του προγράμματος, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα είναι η δημιουργία υποδομών και η ανάπτυξη τεχνογνωσίας στην Ελλάδα για την παραγωγή μικροδορυφόρων.

Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος θα προηγηθεί η κατασκευή έως και 15 νανο – δορυφόρων (με τη διάθεση ποσού περίπου 15 εκατ. ευρώ) με στόχο την ωρίμανση και πιστοποίηση της τεχνολογίας στο εγχώριο οικοσύστημα. Η επιλογή των εταιρειών που θα αναλάβουν το πιλοτικό έχει γίνει από την ESA και πρόκειται να ανακοινωθεί, πιθανότατα τον επόμενο μήνα.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Κατασκευής Μικρών Δορυφόρων σχεδιάστηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Secure Connectivity του Επιτρόπου Thierry Breton.

Το Πρόγραμμα Ασφαλούς Συνδεσιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2023-2027 στοχεύει στη δημιουργία ενός κυρίαρχου, αυτόνομου και ασφαλούς διαστημικού συστήματος συνδεσιμότητας για την παροχή ασφαλών υπηρεσιών επικοινωνίας για τους κυβερνητικούς χρήστες, την υποστήριξη της προστασίας των ζωτικών υποδομών, την επιτήρηση, τις εξωτερικές δράσεις, τη διαχείριση κρίσεων και την ανάπτυξη κρίσιμων εφαρμογών για την οικονομία, το περιβάλλον, την ασφάλεια και την άμυνα.

Το πρόγραμμα στοχεύει επίσης στην παροχή εμπορικών υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα για τη διευκόλυνση της περαιτέρω ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας υψηλών ταχυτήτων και της απρόσκοπτης συνδεσιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των «νεκρών ζωνών» επικοινωνίας, αυξάνοντας τη συνοχή στα εδάφη των κρατών μελών και συμβάλλοντας στην εκπλήρωση των στόχων του Digital Decade.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

ohb SITAEL thales Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα Μικρών δορυφόρων
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ΟΤΕ εξασφαλίζει τις υποδομές συνδεσιμότητας που χρειάζονται για να εξελιχθεί η Ελλάδα σε ψηφιακό κόμβο

ΟΤΕ: FTTH, κινητή και έλεγχος κόστους στηρίζουν την ανάπτυξη

Η LG Electronics στη Συμμαχία για το 6G και η μετάβαση στην κινητικότητα με τεχνητή νοημοσύνη

Νέα κεφάλαια για την OQ Technology – επενδύει σε δορυφορικό 5G και IoT με ελληνικό αποτύπωμα

Έντονη επιτάχυνση των επιθέσεων DDoS στις παγκόσμιες τηλεπικοινωνίες

Η Inalan στα Χανιά

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Hellenic Seaplanes – NOEMI: Συμφωνία για την ανάπτυξη ηλεκτρικών υδροπλάνων στην Ελλάδα
  • Γ.Κωνσταντινίδης: Ο ΟΤΕ εξασφαλίζει υποδομές για να εξελιχθεί η Ελλάδα σε ψηφιακό κόμβο
  • Παράταση υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα ψηφιακής εκπαίδευσης άνω των 65 ετών και ΑμεΑ
  • Η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο κεντρικού ψηφιακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
  • Infocom Today #159: Η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο κόμβου, μετατίθεται ο Δαίδαλος!
  • Η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο περιφερειακού κόμβου Data Centers στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
  • ΑΑΔΕ: Άνοιξε η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων 2025
RSS itsecuritypro.gr
  • Όταν η Κυβερνοασφάλεια συναντά την Ποίηση | Η παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής «170.123» του Αργύρη Μακρυγεώργου
  • Webinar | WatchGuard Total NDR & Passport | 19 Μαρτίου στις 16:00 από την Digital Sima
  • Η επιδρομή των κλώνων: Πώς να αναγνωρίσετε ένα deepfake
  • Κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο της ενέργειας επιλέγουν την υπηρεσία EINVOICING της ENTERSOFTONE IMPACT
  • Η Microsoft φέρνει το Frontier Suite: Το νέο κεφάλαιο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για επιχειρήσεις μετά το Copilot
  • Έξι στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις θεωρούν τον κίνδυνο κυβερνοεπίθεσης υψηλό σύμφωνα με έρευνα της Mastercard
  • Κυβερνοεπιθέσεις και Σύγχρονες Απειλές: Τι Δείχνει η Νέα Πανελλαδική Έρευνα της Focus Bari για την Ασφάλεια
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.