Αυξάνονται οι απολύσεις: Η Amazon θα περικόψει περισσότερες από 18.000 θέσεις εργασίας

0

Η Amazon γνωστοποίησε ότι θα περικόψει περισσότερες από 18.000 θέσεις εργασίας, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από εκείνον που είχε προαναγγείλει μέσα στην περσινή χρονιά. Η Wall Street Journal γνωστοποίησε, αρχικά, με δημοσίευμα της, τις συγκεκριμένες απολύσεις, με την Amazon να αναφέρει στη συνέχεια ότι το άρθρο πρόλαβε τις επίσημες και προγραμματισμένες ανακοινώσεις.

«Συνήθως περιμένουμε για να επικοινωνήσουμε τις εξελίξεις, μέχρι να μπορέσουμε να μιλήσουμε με τους ανθρώπους που επηρεάζονται άμεσα», έγραψε ο CEO, Andy Jassy, σε ένα σημείωμα προς τους υπαλλήλους που δημοσιεύθηκε και στο επίσημο ιστολόγιο της εταιρείας. «Ωστόσο, επειδή ένας από τους συναδέλφους μας διέρρευσε τις πληροφορίες εξωτερικά, αποφασίσαμε ότι θα ήταν καλύτερο να μοιραστούμε νωρίτερα τα νέα, ώστε να μπορέσετε να ακούσετε τις λεπτομέρειες από εμένα».

Οι εταιρείες τεχνολογίας συνεχίζουν το 2023 από το σημείο στο οποίο «σταμάτησαν» πέρυσι, καθώς προετοιμάζονται για μια εκτεταμένη οικονομική ύφεση. Η Salesforce ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα προχωρήσει σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων που απασχολεί κατά 10%, κάτι που θα επηρεάσει περισσότερους από 7.000 υπαλλήλους της. Τόσο η Amazon όσο και η Salesforce έχουν παραδεχθεί ότι είχαν προχωρήσει σε πολύ γρήγορες προσλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Amazon αναγνώρισε ότι είχε υιοθετήσει ένα πολύ επιθετικό σχέδιο πρόσληψης εργαζομένων για τις αποθήκες της, καθώς οι καταναλωτές είχα στραφεί προς τις ηλεκτρονικές παραγγελίες. Η εταιρεία απασχολούσε 1,54 εκατομμύρια άτομα στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2022.

Τον Νοέμβριο, ο Jassy είπε ότι η Amazon θα προχωρούσε σε περικοπές θέσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένων ρόλων στα φυσικά της καταστήματα, στο τμήμα συσκευών αλλά και σε εκείνο που επικεντρώνει το ενδιαφέρον του γύρω από την αγορά του βιβλίου.

«Η Amazon αντιμετώπισε αβέβαιες και δύσκολες οικονομικές καταστάσεις στο παρελθόν και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», έγραψε ο Jassy. «Αυτές οι αλλαγές θα μας βοηθήσουν να επιδιώξουμε τις μακροπρόθεσμες ευκαιρίες μας με μια ισχυρότερη δομή κόστους. Ωστόσο, είμαι επίσης αισιόδοξος ότι θα είμαστε εφευρετικοί και ευρηματικοί, σε μια στιγμή που δεν προσλαμβάνουμε επεκτατικά και καταργούμε ορισμένους ρόλους».

Μόλις χθες, έγινε γνωστό πως η Amazon εξασφάλισε δάνειο 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το συγκεκριμένο δάνειο παρέχεται από την DBS Bank, τη Mizuho Bank και άλλες, και αναμένεται πως θα χρησιμοποιηθεί για «γενικούς εταιρικούς σκοπούς». Εκπρόσωπος της Amazon ανέφερε ότι αυτό προστίθεται στο εύρος των επιλογών χρηματοδότησης που έχει χρησιμοποιήσει η εταιρεία τους τελευταίους μήνες, ώστε να αντισταθμίσει τη λειτουργία της μέσα στο «αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον».

«Όπως όλες οι εταιρείες, αξιολογούμε τακτικά το επιχειρησιακό μας σχέδιο και παίρνουμε αναλόγως αποφάσεις χρηματοδότησης – όπως η σύναψη συμβάσεων προθεσμιακών δανείων ή η έκδοση ομολόγων», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Δεδομένου του αβέβαιου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιούμε διαφορετικές επιλογές χρηματοδότησης για τη στήριξη κεφαλαιουχικών δαπανών, αποπληρωμών χρεών, εξαγορών και αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης».

Τα έσοδα της Amazon παρουσίασαν κάμψη προς το τέλος του 2022. Ο τεχνολογικός γίγαντας ξόδεψε δισεκατομμύρια, διπλασιάζοντας το μέγεθος του δικτύου εκπλήρωσης παραγγελιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η συγκεκριμένη διαδικασία τον εξυπηρέτησε αρχικά, αλλά είχε μακροπρόθεσμο αρνητικό αντίκτυπο.

Share.

Comments are closed.