Μισό τρισεκατομμύριο δολάρια έχασαν οι μεγιστάνες της τεχνολογίας

0

Μέσα στο 2022 και σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, οι 20 πλουσιότεροι από τον χώρο της τεχνολογίας έχασαν σχεδόν μισό τρισεκατομμύριο δολάρια. Οι μεγιστάνες της τεχνολογίας -συμπεριλαμβανομένων των Mark Zuckerberg, Bill Gates και Larry Ellison- είδαν περισσότερα από 480 δισεκατομμύρια δολάρια της περιουσίας τους να «εξανεμίζονται».

Μόνο την Πέμπτη, η καθαρή περιουσία του Zuckerberg μειώθηκε κατά 11,2 δισ. δολάρια, καθώς οι μετοχές της Meta έχασαν το 1/4 της αξίας τους μετά από απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα. Τα έσοδα της εταιρείας επιβραδύνθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο και οι απώλειες που συνδέονται με το μεγάλο στοίχημα στο metaverse διογκώθηκαν. Μέχρι στιγμής, ο πλούτος του Zuckerberg έχει μειωθεί κατά περισσότερα από 87 δισ. φέτος, πέφτοντας στα 37,7 δισ.

Ο Elon Musk, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, αλλά και ο Jeff Bezos, ο ιδρυτής της Amazon, είδαν απώλειες που ξεπέρασαν τα 58 δισ. το 2022. Ο Musk ολοκλήρωσε αυτήν την εβδομάδα την εξαγορά της Twitter ενώ, αυτή τη στιγμή, η περιουσία του φτάνει στα 212 δισ. Η περιουσία του Bezos, εν τω μεταξύ, αποτιμάται στα 134 δισ. δολάρια. Οι μετοχές της Amazon υποχώρησαν κατά 7% την Παρασκευή, καθώς η Wall Street απογοητεύτηκε από τις προβλέψεις για τις πωλήσεις της εταιρείας, οι οποίες ήταν κατώτερες των προσδοκιών.

Οι συνιδρυτές της Google, Larry Page και Sergey Brin, οι οποίοι εντοπίζονται στους 10 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, είδαν και αυτοί με τη σειρά τους μειώσεις στις περιουσίες τους. Ο καθένας τους έχει χάσει περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, μετά και από ένα σημαντικό πλήγμα αυτήν την εβδομάδα, αφού η Alphabet ανέφερε την πρώτη πτώση στις πωλήσεις διαφημίσεων του YouTube από έτος σε έτος.

Οι περισσότεροι από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες τεχνολογίας είναι Αμερικανοί, αλλά κάποιοι προέρχονται και έξω από τις ΗΠΑ. Ο Jack Ma, για παράδειγμα, εξέλιξε τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group Holding σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές αυτοκρατορίες της Κίνας. Όμως, έχει χάσει 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε πλούτο μέσα στη φετινή χρονιά και αυτή τη στιγμή διαθέτει καθαρή περιουσία 29,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η μόνη γυναίκα ανάμεσα στους 20 πλουσιότερους είναι η MacKenzie Scott, η δισεκατομμυριούχος που έχτισε την περιουσία της δημιουργώντας την Amazon με τον πρώην σύζυγό της, τον Bezos. Παράλληλα, από τους 20 πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους, μόνο δύο έχουν δει αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου. Η περιουσία του Zhang Yiming, ιδρυτή της ByteDance και της TikTok, έχει αυξηθεί κατά 10,4 δισ. φτάνοντας τα 54,9 δισ. Ο Robert Pera, ιδρυτής της εταιρείας ανάπτυξης ασύρματου εξοπλισμού Ubiquiti, είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 1,3 δισ. δολάρια, φτάνοντας στα 14,7 δισ.

Σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη της Oxfam International, οι απώλειες έρχονται αφότου ο συλλογικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων παρουσίασε σημαντική αύξηση στα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας του Covid-19 σε σχέση με την περίοδο μεταξύ 1987 και 2010,. Κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη οργάνωση, ένας νέος δισεκατομμυριούχος «δημιουργούνταν» κάθε 30 ώρες.

Share.

Comments are closed.