Στις επενδύσεις που γίνονται για την ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών της χώρας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων και δημόσιας διοίκησης, και τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα την τρέχουσα δεκαετία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού και Παρόχων του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γιάννης Κωνσταντινίδης, στο πλαίσιο συμμετοχής του σε πάνελ στο Technology Summit του Moneyreview.gr με τίτλο “Shaping the digital transition.

Όπως δήλωσε ο κ. Κωνσταντινίδης, τα δίκτυα νέας γενιάς είναι το θεμέλιο στο οποίο στηρίζεται η ψηφιακή οικονομία και απαιτούν πολύ σημαντικές επενδύσεις. Ο Όμιλος ΟΤΕ, η κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας στη χώρα, τα τελευταία δέκα χρόνια έχει επενδύσει πάνω από €5 δισ. για τις ψηφιακές υποδομές και σήμερα υλοποιεί επενδυτικό πλάνο άνω των € 3δισ. έως το 2027, κυρίως σε «future proof δίκτυα» όπως η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH) και το 5G. Ειδικά για το FTTH, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι το πλάνο του Ομίλου ΟΤΕ είναι να φτάσει η οπτική ίνα σε περίπου 3 εκατομμύρια νοικοκυριά κι επιχειρήσεις μέχρι το 2027.

Σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και των επιχειρήσεων, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι έχουν γίνει κομβικά βήματα, αλλά ακόμη έχουμε σημαντικό δρόμο μπροστά μας. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο θετικό παράδειγμα του gov.gr. και τη διάθεση 1.400 ψηφιακών υπηρεσιών σε δυο χρόνια, που είχε ως αποτέλεσμα €270 εκατ. ετήσια συνολική εξοικονόμηση για την οικονομία.O κ. Κωνσταντινίδης τόνισε την ανάγκη να δοθεί περισσότερη έμφαση στις διεπαφές του κράτους με τις επιχειρήσεις και να αξιοποιηθούν σωστά τα κονδύλια που έρχονται στη χώρα: «Υπάρχει σαφής πρόοδος στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, ωστόσο είμαστε ακόμα πίσω. Πέρα από την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων, για να επιτευχθεί ο ουσιαστικός ψηφιακός μετασχηματισμός τους χρειάζεται ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών (Cloud και Τεχνητής Νοημοσύνης), πράγμα που προϋποθέτει αλλαγή φιλοσοφίας».

Ο επικεφαλής Στρατηγικής του Ομίλου ΟΤΕ επεσήμανε ακόμα: «Η μεγάλη πρόκληση είναι η έγκαιρη και σωστή αξιοποίηση των μεγάλων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει όλοι μας, η πολιτεία, οι θεσμοί, οι επιχειρήσεις που φτιάχνουν τις ψηφιακές λύσεις και οι εταιρείες που θα τις υιοθετήσουν να βάλουμε την ψηφιακή μετάβαση ως την απόλυτη, κορυφαία, στρατηγική προτεραιότητα».


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Comments are closed.