Σε επενδυτική λειτουργία το Ταμείο Φαιστός – ολοκληρώθηκε η συγκρότησή του

0

Με συνολικό κεφάλαιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, της τάξεως των 105 εκατ. ευρώ το επενδυτικό ταμείο Φαιστός εισήλθε σε περίοδο εξέτασης επενδυτικών προτάσεων.

Το Φαιστός που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2021, κυρίως από τα έσοδα του δημοσίου από τη δημοπρασία των συχνοτήτων για το 5G, εστιάζει σε υφιστάμενες και νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα ή και την ανάπτυξη της νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας και σχετικών με το 5G προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Βάσει πληροφοριών το Φαιστός έχει γίνει αποδέκτης περίπου 40 προτάσεων για χρηματοδότηση.

Πρόθεση της διοίκησης της 5G Ventures (θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας που διαχειρίζεται το Φαιστός) με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο, Αντώνη Τζωρτζακάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να χρηματοδοτήσει ώριμα επιχειρηματικά σχήματα.

Όπως εκτιμάται οι πρώτες επενδύσεις θα αποφασιστούν, εκτός απρόοπτου, εντός του επομένου 6μήνου.

Σύμφωνα με την επίσημη χθεσινή ανακοίνωση η 5G Ventures υπέγραψε τη Σύμβαση Σύστασης και Διαχείρισης του Επενδυτικού Ταμείου Φαιστός, με το ελληνικό Δημόσιο, ιδιώτες επενδυτές και την Τράπεζα Πειραιώς ως θεματοφύλακα (επιβλέπει ότι όλα γίνονται νόμιμα) σηματοδοτώντας την εντός χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου χρηματοδότησης του ταμείου.

Αναλυτικά, η κεφαλαιακή σύνθεση του Φαιστός, μετά τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης, περιλαμβάνει:

  • Την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΑΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ), η οποία βάσει σχετικής σύμβασης που έχουν υπογράψει οι συναρμόδιοι υπουργοί, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Ανάπτυξης εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό που έχει το ταμείο ως προίκα από τη δημοπρασία των συχνοτήτων 5G είναι 93 εκατ. ευρώ.
  • Τον Όμιλο ΟΤΕ και τον βασικό του μέτοχο την γερμανική Deutsche Telekom (DT) που έχουν τοποθετήσει στο Φαιστός 3 εκατ. ευρώ.
  • Το Latsco Family Office της Μαριάννας Λάτση το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει τοποθετήσει 5 εκατ. ευρώ.
  • Το family office του επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλου (μεταξύ άλλων πρόεδρος του ΣΕΒ επί 8 έτη, 2006 -2014 και ιδρυτής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας διαΝΕΟσις).
Share.

Comments are closed.