Ανοίγει ο δρόμος για την παροχή δορυφορικού internet από το Starlink

0

Μέσα Οκτωβρίου θα καταστεί δυνατό να ξεκινήσει στην Ελλάδα η παροχή υπηρεσίας δορυφορικού internet από το Starlink (σύστημα δορυφόρων) της Space X του Elon Musk.

Σύμφωνα με τα όσα είπε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος, η εκκρεμότητα με την αδειοδότηση του εξοπλισμού που χρειάζεται να εγκαταστήσει ο χρήστης θα επιλυθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία βρίσκεται σε επεξεργασία, έπειτα από σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤ)).

Το δορυφορικό internet θεωρείται εναλλακτικός τρόπος σύνδεσης στο διαδίκτυο και δύναται να προτιμηθεί από ένα τμήμα του πληθυσμού, ιδιαίτερα αν δεν έχει άλλες επιλογές.

Το Starlink υπόσχεται ταχύτητες download/upload στα 100/20 Mbps, ωστόσο, το κόστος της υπηρεσίας για την Ελλάδα σήμερα είναι πολύ υψηλό (499 ευρώ ο εξοπλισμός, 99 ευρώ κάθε μήνα η υπηρεσία και 61 ευρώ τα μεταφορικά) ειδικά για τις περιοχές που έχουν κάλυψη από άλλα δίκτυα (κυρίως σταθερά, αλλά και κινητά).

Η ιστοσελίδα του Starlink δίνει εδώ και μήνες τη δυνατότητα σε Έλληνες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για εγκατάσταση δορυφορικού internet πλην όμως αναζητείτο από το αρμόδιο υπουργείο η ενδεδειγμένη λύση για τις κεραίες που εκτός από δέκτες (όπως είναι π.χ. αυτές της συνδρομητικής τηλεόρασης) είναι και πομποί.

Στελέχη της αγοράς των τηλεπικοινωνιών αν και αναγνωρίζουν την προοπτική που έχει το δορυφορικό internet θεωρούν ότι για να αποκτήσει έναν ικανό αριθμό συνδρομητών το Starlink στη Ελλάδα θα πρέπει η τιμή της υπηρεσίας να μειωθεί. Άλλοι σημειώνουν ότι η εν λόγω υπηρεσία είναι κατάλληλη κυρίως για αραιοκατοικημένες περιοχές και εκτιμούν ότι σε κάποια σημεία της χώρας ίσως και να αποτελέσει τη μοναδική υπηρεσία για υψηλές ταχύτητες σύνδεσης.

Share.

Comments are closed.